Koldt vand i blodet: WiFi-stråler er ganske harmløse

WiFi-stråler er ikke skadelige for mennesker, fastslår IT- og Telestyrelsen. Engelske forskere er dog ikke helt enige, og pointerer, at børn skal passe på.

Hvis du går og frygter for, at de stadigt flere trådløse netværk i byerne kan have en skadelig virkning på din krop, så kan du godt pakke sølvpapirshjelmen sammen igen.

For strålingen fra et WiFi-hotspot, som man kan bruge til sin trådløse internetforbindelse, svarer til den stråling, man bliver udsat for, når man laver popcorn i sin nye mikrobølgeovn.

Det fastslår teknisk ekspert Henry Galle Stech fra IT- og Telestyrelsen, der forklarer, at WiFi-netværk er ganske harmløse – også selvom der er mange i samme ejendom.

"Der hvor jeg bor er der omkring 12 WiFi-netværk, men det er helt uden betydning for sundhedsrisikoen. Man kan rent faktisk tage rundt om en WiFi-antenne uden der vil være nogen fare," siger han.

IT- og Telestyrelsen har udarbejdet risici-analyser vedrørende WiFi-strålingens skadelige virkninger sammen med Sundhedsstyrelsen. Og sammen fastslår de, at mennesker ikke tager skade af strålerne.

For at strålingen skal have en effekt, forklarer Henry Galle Stech, så skal man sidde i midten af en rundkreds med mange tusinde WiFi-antenner.

"Og det må siges at være en meget usandsynlig situation," siger han.

Englændere opnår samme resultater

Den britiske sundhedsstyrelse har tidligere forklaret, at man blive udsat for stråling, der svarer til et 20 minutters mobilopkald, hvis man sidder lige ved et WiFI-hotspot i et år.

Også en ny undersøgelse fra England påviser, at WiFi-stråler ikke er farlige.

Undersøgelsen blev foretaget efter en BBC-udsendelse, der påviste, at strålingsniveauet i en skole var tre gange så højt som niveauet lige ved en mobiltelefon-mast.

Samtidigt var målingerne dog 600 gange lavere end den engelske grænse for stråling.

Uenighed om faren ved strålingen

Bestyrelsesformand for den engelske sundhedsstyrelse, Sir William Stewart, har tidligere bedyret, at der var reelle sundhedsrisici forbundet med mobiltelefoner og WiFi.

Hans udsagn mødes med kolde skuldre i andre dele af forskningsmiljøet, hvor der dog kommer små indrømmelser om skadelige langtidsvirkninger.

"WiFI udsætter os ikke for stråling i særlig høj grad, og transmissionen foregår ved lav energi og oftest med en vis distance fra kroppen. Men strålingen kan dog komme nær kroppen, når man eksempelvis sidder med en laptop i skødet," siger bestyrelsesformand og professor Lawrie Challis for Mobil Telekommunikation og Sundhedsundersøgelser til BBC.

Derfor påpeger han, at lige som mange børn opfordres til ikke at tale for længe i mobiltelefon, så skal børn også tilskyndes til at stille den bærbare på bordet, hvis de skal være online i længere tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere