Indfører Microsoft stavnsbåndet i den 11. time?

ComputerViews: En aftale mellem Finansministeriet og Microsoft lander lige midt i den hede debat om åbne standarder. Er det en tilfældighed, eller spiller Microsoft med vinder-kort, som ODF-fløjen ikke kan matche?

ComputerViews Er Microsoft på vej til at stavnsbinde staten med rabataftaler, der skal sørge for at det kun er firmaets produkter, der er repræsenteret på de statslige computere?

Noget tyder i hvert fald på, at der i 11. time er kastet nogle kontrakter på Finansministeriets bord, som på den lange bane kan være medvirkende til, at ODF-folket køres ud på et sidespor i kampen om at blive den dominerende standard.

Det er aftalen om rabatter til statens institutioner som Computerworld beskrev i går, der kunne bringe djævlens advokat på banen med et argument om, at rabatterne kun gives for at låse de statslige computerbrugere til Microsofts platform og dermed den åbne standard Open XML.

Det vil samtidigt betyde, at ODF-formatet vil få rigtig dårlige vækstbetingelser i en Office-domineret verden.

Rammer midt i ophedet debat

En aftale om rabat ved storkøb er der som sådan intet odiøst i, for der er vel indgået i millionvis af sådanne aftaler.

Man kan imidlertid studse over tidspunktet, hvor den er dukket op til overfladen.

Den er nemlig havnet lige midt i det hedeste tidspunkt i debatten om åbne standarder.

Ved at positionere sine produkter med løfter om at spare penge har dele af ODF-miljøet, da også følt sig trådt på.

Der er blandt andet røster fremme om, at Microsoft vil stavnsbinde staten med aftalen.

Og at den i praksis vil betyde, at ODF i de næste tre år - måske for altid - har fået det røde kort, og således ikke kan tilkæmpe sig en plads som den standard, man vil benytte i staten.

Økonomien lokker

Microsoft benytter det kort som ODF-fløjen ikke har en chance for at matche, nemlig den økonomiske gulerod, der her og nu kan udløse en fordel.

Spørgsmålet om det på den lange bane bliver dyrere at benytte Open XML end det vil være, at benytte ODF som standard bliver således sat ud af kraft ved en umiddelbar behovstilfredsstillelse i staten.

Med aftalen viser Microsoft igen , at selskabet formår at spille på alle tangenter, når der skal laves en god forretning.

Flere Microsoft-licenser på vej

I rabatordningen står der blandt andet, at hvis centraladministrationen tegner aftaler på 42.473 computere, vil prisen på en Enterprise Agreement-fornyelse give en yderligere rabat på 16,5 procent.

Desuden er der ifølge open source-leverandørerne et krav fra Microsofts om, at staten skal udvide antallet af treårige Enterprise Agreement-aftaler til 50.000 inden 1. februar 2008, hvis aftalen skal udløser den lovede rabat.

Med andre ord ser det ud til, at staten skal skaffe nye medlemmer til Office-klubben i det kommende år - ellers er der ingen afregning ved kasse et.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere