Artikel top billede

Stallman på krigsstien efter GPLv3-lancering

Den legendariske open source-forkæmper, Richard Stallman, forsøger igen at forklare verden, hvorfor man skal droppe Mircosoft og Apple og bruge open source i stedet.

Computerworld News Service: Formanden for Free Software Foundation, Richard Stallman, siger ved frigivelsen af gruppens version 3 af rettighedsaftalen, General Public License, at virksomheder er ”fjollede,” hvis de ikke bruger fri software og teknologi.

Richard Stallman mener, at man hæmmer virksomhedens innovation og sikkerhedsniveau, hvis man kun bruger proprietære produkter.

Han mener, at man bliver mindre afhængig af softwareproducenten, hvis man bruger de mange forskellige frie produkter, når der skal løses problemer i virksomheden.

Da GNU-faderen viftede champagnen væk og mumlede noget om, at han ikke er så vild med de dyre dråber, blev det hurtigt tydeligt, at den legendariske hacker og græsrods-udvikler hellere ville overtale it-verdenen til at bruge open source, end han ville fejre den nye version af open source-aftalen.

Menneske-rettigheder

Richard Stallman mener, at gruppens arbejde i virkeligheden handler mere om menneskerettigheder end om teknologi-debatten.

Richard Stallman peger på forskellige farer, han ser ved produkter som Windows Vista.

Som eksempel mener han, at det burde være ulovligt for Microsoft at tvinge folk til at opdatere ved at fjerne støtten til de ældre versioner af et produkt.

Et andet centralt punkt for FSFs arbejde er modstanden mod de såkaldte Digital Rights Management teknologier, som er bygget ind i både Microsoft og Apples produkter.

"Virksomhederne vil opleve noget besvær i begyndelsen, når deres systemer skal lægges om, men det får de tilbage på længere sigt i kontrol og økonomiske besparelser,” siger Richard Stallman.

Som sine forgængere er GPL version 3 en licensmodel til brugere af fri software, som giver brugeren tilladelse til at foretage ændringer i softwaren, uden at brugeren behøver at frygte en copyright sag.

Sanjoy Mahajan underviser på MIT og er ikke i tvivl om, at virksomheder kan få gavn af open source software.

”Det er meget lettere at finde eventuelle sikkerhedshuller og at bygge nye tilføjelser til gamle programmer, så det passer til lige det, man har brug for,” siger han.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere