EU anklager Intel for monopolisering

EU har indledt en monopol sag mod Intel. Chip-mastodonten risikerer en bøde på 19 milliarder kroner.

EU-Kommissionen anklager verdens største chipfirma Intel for at misbruge firmaets dominerende markedsposition overfor rivalen AMD (Advanced Micro Devices.)

Detaljerne i anklagerne er endnu ukendte, men den formelle anklage ventes at indeholde et punkt om, at Intel sætter konkurrencen ud af kraft ved at tilbyde rabatter til computerproducenterne, skriver blandt andre Financial Times.

Samtidig menes Intel at stå overfor anklager om at firmaet har betalt forhandlere for at lade være med at have computere med AMD-processorer på hylderne.

Bøde på 19 milliarder kroner

Chipgiganten risikerer bøder på op til 10 procent af koncernens årlige omsætning på alle markeder. Firmaet omsatte sidste år for omkring 192 milliarder kroner, hvilket betyder at Intel kan risikere at skulle betale næsten 19 milliarder kroner i bøde.

Intel afviste torsdag at kommentere sagen, men en talsmand for AMD fortalte, at firmaet endnu ikke har hørt noget officielt fra Bruxelles om anklagerne.

"Vi har altid hilst tiltag fra regeringer om at sikre reel og retfærdig konkurrence på det globale processormarked velkommen," udtaler AMD's repræsentant ifølge Financial Times.

Kursen steg

I timerne efter offentliggørelsen af monopolsagen steg AMD's aktiekurs et procentpoint, mens Intel ikke oplevede ændringer i kursen.

Ankalgerne er kulminationen på syv års efterforskning, som følger en klage fra AMD tilbage fra 2007.

Intel er tidligere dømt for at udnytte firmaets monopollignende status i Japan. Intels kontorer i Sydkorea blev sidste år ransaget i forbindelse med efterforskningen af en lignende sag, mens AMD for to år siden også indgav klage over konkurrenceforholdene i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere