Artikel top billede

Vi skal tænker it meget mere skizofrent", siger CIO hos Danfoss Kenneth Egelund Schmidt, Talsmand for arbejdsgruppen omkring den digitale virksomhed.

It-afdelingen skal sprudle af vilde ideer

It-afdelingen i fremtidens digitale virksomhed skal sprudle af kreativitet og vilde idéer, men uden at gå på kompromis med struktur, kontrol og systematik.

Det er ikke kun en tanke født bag et skrivebord, at it-afdelinger stigende grad skal til at sprudle af idéer og kreativitet, samtidig med at de fastholder struktur, kontrol og systematik og stabile it-ydelser.

Flere virksomheder er allerede begyndt at åbne for de mere eksperimentelle tiltag i it-afdelingen.

Således kunne både Novozymes og Nykredit fortælle på CIO Innovation Forum årsmøde om deres erfaringer med at eksperimentere med it, uden nødvendigvis at lade idéerne blive kvalt at strukturer, systemer, business cases og projektmodeller.

På årsmødet var et af tre store punkter på dagordenen fremtidens digitale virksomhed. Og budskabet var klart: Fremover skal it-afdelingen sprudle af kreativitet og vilde idéer, men uden at gå på kompromis med struktur, kontrol og systematik.

Brug for lidt skizofreni?

Talsmand for arbejdsgruppen omkring den digitale virksomhed, CIO hos Danfoss Kenneth Egelund Schmidt, erkendte, at det er en udfordring at ændre tankegangen

"I virkeligheden kræver det jo, at vi it tænker meget mere skizofrent. It-afdelingen skal besidde begge kompetencer," sagde han.

Novozymes er en af de virksomheder, der er begyndt at eksperimentere meget mere med it end tidligere. CIO Anders Brøns Petersen fortalte, at enzymproducenten Novozymes i de senere år er begyndt at tillade flere it-eksperimenter rundt omkring i organisationen.

"Der er blevet tilladt at eksperimentere med it – bare de enkelte afdelinger fortæller, hvad de gør. Så kan vi på et senere tidspunkt se på, om vi skal overtage driften eller om vi skal droppe projektet igen," sagde Anders Brøns Petersen.

Flere eksperimenter

At tillade flere eksperimenter er et radikalt skridt for koncernen. Det har nemlig krævet opgør med en meget systematisk it-strategi, hvor ERP-systemet SAP nærmest var blevet de facto standard for hele it-strukturen.

"Det gav nogle begrænsninger. SAP er godt for mange kerneprocesser i en forretning, men da det kom til at fylde det hele, bliver de innovative idéer også begrænset af mulighederne i SAP," fortalte Anders Brøns Petersen.

Nykredit har også åbnet op for eksperimenterne. En helt ny løsning til interaktiv, live kunderådgivning kaldet WebDesk, er indtil nu blevet testet hos en mindre gruppe af kunder.

Og der vil komme flere af den slags eksperimenter fremover, vurderede koncerndirektør Per Ladegaard på CIO Innovation Forum-årsmødet.

"Gå ud til kunderne og søg testpiloter. Gå ud med noget, der ikke nødvendigvis er helt færdigt. Vores erfaringer er, at når man siger til kunderne, at det driftsikkerheden ikke er helt i top, så kan de måske bedre forstå, hvorfor det ikke altid virker, eller hvorfor en kunderådgiver ikke har fået sat håret rigtigt," lød Per Ladegaards opfordring.

Et andet eksperiment hos Nykredit har været at lægge en lille motor ud på websiden, hvor kunderne kan eksperimentere med deres egen boligøkonomi.

"Igen har vi åbnet op for, at kunderne kan komme med gode idéer," sagde Per Ladegaard.

Gode idéer fra kunderne

Og det kommer. Ifølge Per Ladegaard har Nykredit i forbindelse med et andet initiativ fået 48 konkrete idéer til nye produkter og processer fra kunderne.

I en efterfølgende paneldebat på CIO Innovation Forum var et af de centrale spørgsmål, hvordan it-afdeling skal lære at tænke mere innovativt, når nu it-afdelingen netop har haft over 30 års erfaring med at gøre it mere struktureret og mere effektivt.

Rektor Mads Tofte fra IT Universitet foreslog tættere samarbejder med uddannelses- og forskningsinstitutionerne.

"Mens virksomhederne har brugt 30 år på at blive effektive, har vi i samme periode holdt os langt væk fra systematik og ledelse, men til gengæld udviklet en vildskab, som virksomhederne kan få gavn af. Lad os knytte nogle samarbejder på tværs," sagde Mads Tofte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere