Vi skal tænker it meget mere skizofrent", siger CIO hos Danfoss Kenneth Egelund Schmidt, Talsmand for arbejdsgruppen omkring den digitale virksomhed.

It-afdelingen skal sprudle af vilde ideer

It-afdelingen i fremtidens digitale virksomhed skal sprudle af kreativitet og vilde idéer, men uden at gå på kompromis med struktur, kontrol og systematik.

Det er ikke kun en tanke født bag et skrivebord, at it-afdelinger stigende grad skal til at sprudle af idéer og kreativitet, samtidig med at de fastholder struktur, kontrol og systematik og stabile it-ydelser.

Flere virksomheder er allerede begyndt at åbne for de mere eksperimentelle tiltag i it-afdelingen.

Således kunne både Novozymes og Nykredit fortælle på CIO Innovation Forum årsmøde om deres erfaringer med at eksperimentere med it, uden nødvendigvis at lade idéerne blive kvalt at strukturer, systemer, business cases og projektmodeller.

På årsmødet var et af tre store punkter på dagordenen fremtidens digitale virksomhed. Og budskabet var klart: Fremover skal it-afdelingen sprudle af kreativitet og vilde idéer, men uden at gå på kompromis med struktur, kontrol og systematik.

Brug for lidt skizofreni?
Talsmand for arbejdsgruppen omkring den digitale virksomhed, CIO hos Danfoss Kenneth Egelund Schmidt, erkendte, at det er en udfordring at ændre tankegangen

"I virkeligheden kræver det jo, at vi it tænker meget mere skizofrent. It-afdelingen skal besidde begge kompetencer," sagde han.

Novozymes er en af de virksomheder, der er begyndt at eksperimentere meget mere med it end tidligere. CIO Anders Brøns Petersen fortalte, at enzymproducenten Novozymes i de senere år er begyndt at tillade flere it-eksperimenter rundt omkring i organisationen.

"Der er blevet tilladt at eksperimentere med it – bare de enkelte afdelinger fortæller, hvad de gør. Så kan vi på et senere tidspunkt se på, om vi skal overtage driften eller om vi skal droppe projektet igen," sagde Anders Brøns Petersen.

Flere eksperimenter
At tillade flere eksperimenter er et radikalt skridt for koncernen. Det har nemlig krævet opgør med en meget systematisk it-strategi, hvor ERP-systemet SAP nærmest var blevet de facto standard for hele it-strukturen.

"Det gav nogle begrænsninger. SAP er godt for mange kerneprocesser i en forretning, men da det kom til at fylde det hele, bliver de innovative idéer også begrænset af mulighederne i SAP," fortalte Anders Brøns Petersen.

Nykredit har også åbnet op for eksperimenterne. En helt ny løsning til interaktiv, live kunderådgivning kaldet WebDesk, er indtil nu blevet testet hos en mindre gruppe af kunder.

Og der vil komme flere af den slags eksperimenter fremover, vurderede koncerndirektør Per Ladegaard på CIO Innovation Forum-årsmødet.

"Gå ud til kunderne og søg testpiloter. Gå ud med noget, der ikke nødvendigvis er helt færdigt. Vores erfaringer er, at når man siger til kunderne, at det driftsikkerheden ikke er helt i top, så kan de måske bedre forstå, hvorfor det ikke altid virker, eller hvorfor en kunderådgiver ikke har fået sat håret rigtigt," lød Per Ladegaards opfordring.

Et andet eksperiment hos Nykredit har været at lægge en lille motor ud på websiden, hvor kunderne kan eksperimentere med deres egen boligøkonomi.

"Igen har vi åbnet op for, at kunderne kan komme med gode idéer," sagde Per Ladegaard.

Gode idéer fra kunderne
Og det kommer. Ifølge Per Ladegaard har Nykredit i forbindelse med et andet initiativ fået 48 konkrete idéer til nye produkter og processer fra kunderne.

I en efterfølgende paneldebat på CIO Innovation Forum var et af de centrale spørgsmål, hvordan it-afdeling skal lære at tænke mere innovativt, når nu it-afdelingen netop har haft over 30 års erfaring med at gøre it mere struktureret og mere effektivt.

Rektor Mads Tofte fra IT Universitet foreslog tættere samarbejder med uddannelses- og forskningsinstitutionerne.

"Mens virksomhederne har brugt 30 år på at blive effektive, har vi i samme periode holdt os langt væk fra systematik og ledelse, men til gengæld udviklet en vildskab, som virksomhederne kan få gavn af. Lad os knytte nogle samarbejder på tværs," sagde Mads Tofte.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.