Commodore 64 skabte en spilgeneration

Commodore 64 trak computerspillerne ud af frituredampene på landets grillbarer og ind på drengeværelserne. Den lille brødkasses indtog skabte derved den første spilgeneration.

Commodore 64 bragte spil med indhold og historier ind i billedet.

Computerens hurtige udbredelse på verdens drengeværelser blev begyndelsen til enden for grillbarens arkademaskiner med historieløse og ensformige spil.

Ser man tilbage på 25 år med Commodore 64, fik den en enorm stor betydning for 80’ernes spilindustri, og blev derved rollemodel for mange af de spiltitler, vi ser i dag.

Kvalitetstid foran skærmen
Det var i forbindelse med Commodore 64, at mange så deres første adventure-spil. En spiltype, der i dag har udviklet sig til en kæmpe genre.

"Til Commodore 64 kom længere og mere avancerede adventure-spil, hvor man for alvor begyndte at arbejde med gameplay og fortælling," siger Lars Konzack, spilforsker ved Aalborg Universitet.

"Til forskel fra arkadespillene fik man sammenhængende historier, som man kunne spille over lange perioder."

Arkadespillene var præget af, at man skulle blive hurtigt færdig, så der igen skulle proppes mønter i boksen. Den måde at spille på gjorde Commodore 64 op med.

Spillerne fik langt mere tid til at spille, hvilket igen bevirkede, at spillene blev længere og bedre. Den trend ser man også fra de computerspil, som produceres i dag.

"Adventurespillene blev også udviklet til andre platforme tilbage i 70’erne, men med sin store popularitet gjorde Commodore 64 for alvor de indholdsmættede spil udbredte," siger Lars Konzack.

"Flere af de folk, der i dag arbejder i spilindustrien, kommer netop fra den danske demo-scene i 80’erne, så på den måde er Commodore 64 også blevet en del af fundamentet for dagens spilindustri."

Den første spilgeneration
Commodore 64 var også med til at vende gavemønstret hos konfirmander af det mandlige køn.

Nu ønskede drengene sig ikke længere en knallert, men en computer. Commodore 64 blev således tilgængelig for rigtig mange.

Det havde man ikke set før, og blev startskud på en helt ny generationstype - spilgenerationen.

Commodore 64 blev den mest solgte hjemmecomputer i 80'erne med 25 millioner solgte eksemplarer.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Corporate Performance Management - sådan omsætter du strategiske beslutninger til operationelle planer

Den digitale transformation er i gang de danske finans- og økonomiafdelinger. Corporate Performance Management (CPM) er en fællesbetegnelse for de softwareløsninger, der er med til at håndtere og visualisere virksomhedens performance og målopfyldelse. Men hvilke løsninger skal du vælge og hvordan kommer du i gang?

27. september 2018 | Læs mere


Kompetera SolutionsDay 2018

Kravene til IT-afdelingen er mange og høje. Krav der spejler virksomheders nye vilkår i takt med at verden bliver stadig mere digitaliseret og konkurrenterne dygtigere. Svaret på det hele: Mere omstillingsparathed, mere styr på forretningen, mere innovation, mere kundefokus - og ikke mindst den store enabler: Mere teknologi. På SolutionsDay 2018 sætter vi derfor fokus på de teknologier, tilgange og løsninger, som kræves for at transformere IT-afdelinger til opgaven som forretningspartner.

04. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Banker investerer massivt i AI: Her er de løsninger, der bliver brugt flest penge på
På verdensplan er banksektoren en af de industrier, der investerer mest i AI-teknologi. Det mærker også Bankdata, der melder om stor efterspørgsel efter særlige typer af løsninger.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.