Artikel top billede

Ny-udviklet pc sætter kursen for fremtidens bærbare

En ny bærbar fra Wyse kan tegne kursen for fremtidens bærbare. Markedet er der ikke endnu. Men interessen er langsomt stigende for denne nye type bærbare.

Computerworld News Service: Wyse Technology Inc. sendte mandag en thin-client bærbar på markedet.

Den er uden harddisk og blæser, men med relativ lang batterilevetid og et keyboard i fuld størrelse.

Den understøtter multimedia og arbejder lydløst, og så er den udviklet til brug i virksomheder.

Analytikere siger, at den meget vel kan være forløberen for kommende notebooks.

3G og WiFi

Wyse x90e ligner en ultralet notebook, men er konstrueret til at arbejde med 3G netværk og WiFi.

Den afvikler sine programmer via browseren i det prækonfigurerede Windows XPe.

Den nye notebook kan også køre via Ethernet-netværk.

Den vejer mindre end to kilo og har 512Mb flash-hukommelse, der er tildelt operativsystemet og de applikationer, der tilføjes.

Dertil kommer en lignende portion RAM-hukommelse.

Umiddelbart synes det at være en lille hukommelsesmængde, men Wyse siger, at det er mere end nok. RAM-hukommelsen kan udvides til 2 gigabyte. Batteriet holder liv i x90e i fem til syv timer.

Markedet for thin-client notebooks er nyt.

Forhandlerne har rettet salget mod organisationer, der allerede benytter sig af thin-client servere og terminaler, såsom sundhedsvæsnet, offentlige institutioner, detailkæder og den finansielle sektor - miljøer, hvor mange medarbejdere bruge de samme applikationer.

Interessen hos individuelle brugere kan vise sig at vokse i takt med, at Google, Microsoft og andre udvikler on-line-applikationer.

Svære at sælge

"Alle de programmer og funktioner, som er absolut nødvendige, er nu ved at nå et niveau, hvor man kan retfærdiggøre brugen af dem. Men de er stadig svære at sælge." siger Bob O'Donnell, analytiker hos IDC.

"Thin-client notebooks har en masse fordele i form af driftssikkerhed og pålidelighed. Det er ikke mere besværligt at udskifte en beskadiget notebook, end det er at udskifte et tv. Fra et logisk perspektiv giver thin-client notebooks masser af mening, men it-beslutninger er ikke altid baseret på logik. Der kan også komme en vis modstand fra pc-fokuserede it-medarbejdere og vidensmedarbejdere," siger O'Donell.

Jeff McNaugt, marketingchef hos Wyse, siger, at de nye thin-client notebooks er ved at være et alternativ for de mest krævende medarbejdere, vidensmedarbejderne.

"Samtidig vokser producenternes behov for at ramme privatkunderne, alt i mens enhederne bliver mindre og lettere at anvende," siger Jeff McNaught.

Notebooks, baseret på thin-client-applikationer, udgør en meget lille del af thin-client-markedet.

Flere konkurrenter

Wyse-rivalen Neoware Inc. sendte for et år siden sin m100 med Linux og XPe-styresystemer på markedet. I juli måned fortalte Hewlett-Packard, at selskabets købte Neoware for 214 millioner dollar.

Den Linux-baserede model kan købes for 759 dollar og Windowsudgaven koster 799 dollar.

Palm Foleo, der kunne være blevet et seriøst bud på en thin-client-bærbar til privatkundemarkedet, blev opgivet af firmaet i denne måned.

Den notebook-lignende enhed med 10"-skærm og full-size keyboard var beregnet til at fungere som en makker til Palms smartphone.

Ed Colligan, administrerende direktør for Palm, sagde, at selskabet opgav Foleo for at fokusere på næste generations operativsystem til håndholdte enheder.

Skal fungere uden netværksopkobling

Hvis thin-client notebooks skal gøres interessante for mange, skal det gøres enkelt at arbejde uden at være tilsluttet netværket, som for eksempel ombord på fly.

Wyse meddeler, at selskabet vil have software klar i år, der vil gøre systemadministratoren i stand til at tillade, at visse programmer anvendes uden tilslutning til netværket.

"En bredere accept kræver en flypassager-løsning, en stabil opkobling kombineret med en stærk back-end service. Det kræver en iPod-lignende indsats - bare i en meget større skala. Det skal være gennemtænkt fra start til slut. Det er nok derfor, Google holder sig lidt i baggrunden," siger den selvstændige analytiker Rob Enderle.

Det forlyder nemlig, at Google udvikler på en enhed, der skal gøre det let at anvende selskabets online-programmer og surfe på internettet.

Thin-client notebook-producenten Devon IT, der er nabo til Neoware, sendte sidste oktober en thin-client notebook på markedet. En 799 dollar-Windows XPe-baseret enhed, der primært bruges af thin-client-terminalbrugere, men som er ved at finde vej til privatkunderne, siger Paul Mancini, Devons vicemarketingchef.

"Kunder, der er interesseret i thin-client notebooks, har typisk deres eget trådløse netværk i hjemmet - og nogle børn, der gerne vil på nettet. Men jeg ser ikke noget stort marked endnu. Brugerne ønsker ikke at miste kontrollen over deres ting," siger Mancini.

Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere