Microsoft ruster sig til database-slagsmål

Microsoft SQL Server 2008 holder tidsplanen, og softwaregiganten lover markant flere features i den nye version, som ventes lanceret i andet kvartal næste år.

Det virker som om, det var i går, at Microsoft udsendte en af mange pressemeddelelser om, at udviklingen af SQL-server 2005 var forsinket - primært for at rette sikkerhedsfejl.

Det trak drægtighedsperioden for den udgivelse op over fem lange år.

Men spol hurtigt to år frem fra den forsinkede udgivelse af SQL 2005, og det viser sig, at den synes at være både en teknisk og økonomisk succes. Og Microsoft udmeldinger om, at firmaet ville komme tilbage til en to-tre års cyklus med SQL-server-softwaren, synes at holde stik.

I et interview i sidste uge, sagde Ted Kummert fra Microsofts data and storage platform division, at SQL Server 2008 vil være hos klar til salg i andet kvartal 2008. Det vil være lidt mere end to og et halvt år efter dens forgænger blev udsendt.

"Vi er klar over, at fem år er for lang tid mellem store udgivelser," siger Ted Kummert, der har arbejdet 18 år i Microsoft med terminalservices og server-sikkerhedssoftware, før han tiltrådte sin nuværende stilling i januar.

"Vi er meget opsatte på at levere SQL server-udgivelser inden for et tidsrum på 24 til 36 måneder," siger han.

Det er ikke fordi Kummert har mange valgmuligheder med SQL 2008. Microsoft har planer om at afholde en marketing-event 27. februar næste år for den ny database-udgivelse og for Windows Server 2008 samt Visual Studio 2008.

Markant flere features i SQL 2008

Kummert siger, at i stedet for at skrue ned for ambitionsniveauet, bruger Microsoft en fornyet udviklingsproces til at tilføre et markant antal ny features i SQL Server 2008 og Visual Studio 2008.

Mange af de nye features vil blive vist for første gang i denne uge, når 2007 PASS (Professional Association for SQL Server brugergruppen) mødes i Denver, Colorado.

"Vi lader koden tale for sig selv," siger Ted Kummert, der åbner mødet som hovedtaler, onsdag.

Donald Feinberg, database analytiker hos Gartner Inc., medgiver, at Microsoft har gjort deres udviklingsproces for SQL mere adræt.

"Det er en kendsgerning, at de har lært en masse fra 2005-udgivelsen, og hvor lang tid det tog. Nu arbejder de på en masse nye ting til fremtidige udgivelser, og samler dem sammen og sætter dem i bero, når de er færdigudviklet," siger Feinberg.

"Jeg har kun set en feature skride i planen, ellers har de overholdt tidsfristerne," siger David Smith, CIO hos SeviceU Corp., der leverer event- og billetsalgstjenester og allerede køre en prøveversion af SQL Server 2008.

Microsoft har udsendt fire 'Community Technical Preview'-udgivelser (CTP) af SQL Server 2008, hvoraf den fra sidste måned, kan køre i et virtuelt miljø sammen med firmaets Virtual Server 2005-hardware.

I modsætning til 'private betas', der er tiltænkt udvalgte kunder, kan Microsofts CTP downloades af alle, og kan ses som en underforstået erklæring om, hvor stor tillid firmaet har til deres egen kode. I følge Ted Kummert planlægger Microsoft endnu to SQL Server 2008-CTP-udgivelser, før den kommercielle lancering.

I konkurrence med MySQL

Gennem de sidste 10 år, har SQL Server udviklet sig fra at være et workgroup-produkt til at blive en virksomheddatabase, der kan konkurrere med Oracle og DB2. Det samme kan siges om en række open-source-databaser, hvoraf den mest prominente er MySQL, der er blevet en legitim valgmulighed for brugere med store databaser.

"Vi forstår, alt vi kan forstå om MySQL og hvor godt det fungerer for kunderne, så vi kan gøre vores job bedre," siger Kummert. Men han afviser kategorisk, at MySQL bider SQL Server i haserne - og påpeger at open-source-produktet stadig har begrænset funktionalitet.

Ted Kummert afviser også database-udstyr, specialiserede databaser og andre teknologier, der tilbyder bedre performance, end den relationelle databaser kan levere.

"Det er sjældent, jeg hører kunder, der efterspørger vertikale løsninger, der ikke passer med håndterbarheden i deres nuværende struktur. Det er sandt, at kunderne vil have den bedste performance, de kan få; men de vil også have en pålidelig platform," siger Ted Kummert.

Ted Kummert siger, at selvom han er uenig med database-pioneren Michael Stonebrakers udtalelse om, at relationel teknologi er forældet, er han dog enig med Stonebraker i, at den største vækst på database-markedet sker inden for business intelligence, analytik og andre datawarehouse-applikationer.

Han antydede, at Microsoft arbejder med radikale teknologier på disse områder, så som column-baseret lagring for at hurtigere kunne hente data.

"Vi er absolut klar over disse tiltag. Vi ser på sagen, og hvordan vi kan levere mulighederne," siger Kummert.

Det kunne omfatte en løsning hvor SQL Server er linet op gennem virksomhedsovertagelser, noget Kummert har erfaring med fra opbygningen af Microsofts Forefront sikkerhedsprodukter, som virksomheden skaffede, da de købte Sybari Software i 2005.

Microsoft har udtalt, at de overvejer at udvikle en web-hostet version af SQL Server.
Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere