It skal sikre bedre alderdom

Et nyt innovationskonsortium med 8,5 millioner på lommen skal udvikle it-løsninger, der kan forbedre ældres livskvalitet.

Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet har bevilget 8,5 mio. kr. til et innovationskonsortium med titlen ”Brugerdreven Sundhedsinnovation”.

Som navnet markerer, deltager brugerne aktivt, når konsortiet udvikler teknologi til forbedring af ældres livskvalitet.

”Det er de ældres ønsker til et godt liv, der skal drive værket, ikke teknologien,” siger Morten Kyng, professor i datalogi på Aarhus Universitet og internationalt førende ekspert i brugerdreven it-forskning.

”Vi skal udvikle teknologi, der passer ind i de ældres dagligdag, og som de har lyst til at bruge. Og For mange er det centrale, at teknologien skal understøtte, at man kan fortsætte med de aktiviteter man synes godt om, selvom man bliver ældre,” siger Morten Kyng

De ældre skal selv deltage aktivt i udviklingen via workshops og ved at afprøve prototyper i eget hjem.

Egen sundhed

Konsortiet vil, udover at gøre dagligdagen lettere for de ældre, også gøre det lettere for dem, at tage vare på deres egen sundhedsinformation.

De vil udvikle ”den personlige sundhedsjournal”, hvor man kan se både oplysninger man selv lægger i den plus data fra f.eks. fysioterapeut og læge.

Projektet arbejder også på at udvikle løsninger, der anvender den tekniske infrastruktur i brugerens hjem på nye måder.

Det kunne for eksempel være en tyverialarm med bevægelsescensor, der kan skifte funktion, når man er hjemme og alarmere, hvis man falder.

Der er stor interesse fra udlandet for den danske indsats for at udvikle teknologi til den voksende gruppe af ældre.

”Det skyldes først og fremmest vores metoder til at inddrage brugerne som medskabere i udviklingen. Danmark er langt fremme inden for sundheds-it, og der er potentiale for global eksport. Bl.a. planlægger vi allerede et fremstød for dansk sundheds-it i Californien i samarbejde med Innovation Denmark,” siger Morten Kyng.

Dansk og international deltagelse

Innovationskonsortiet består af Ældre Sagen, virksomhederne WM-data, KIRK Telecom og G4S Security Services. Desuden deltager Århus Kommune, Region Midtjylland og Alexandra Instituttet.

De deltagende forskere kommer fra Datalogisk Institut, Institut for Informations- og Medievidenskab og Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet og Institut for Sundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Projektet er led i et samarbejde med universiteterne i Berkley, Californien, og Tampere, Finland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere