Artikel top billede

Microsoft arbejder på XP til OLPC

Microsoft arbejder på en version af Windows XP, der kan afvikles på folke-computeren, der ellers er designet til Linux. Misbrug af værste skuffe, lyder det fra OLPC-folket.

Microsoft arbejder angivelig på en light-version af styresystemet Windows XP, der kan benyttes på Negropontes folke-pc.

Det bringer sindene i kog hos folkene bag One Laptop Per Child-projektet (OLPC), der fremstiller billige bærbare maskiner til undervisningsbrug i den fattige del af verden.

"Jeg kan ikke komme i tanke om et værre misbrug af folke-computeren end at gøre den til endnu en Windows-klon."

Så kontant er udmeldingen fra Wayan Vota, som er en af drivkræfterne bag blog-siden olpcnews, der følger projektet tæt.

Microsoft: Vi er godt på vej
Det er Microsofts vicekoncernchef Will Poole, der i et interview med news.com har fortalt om projektet med en tilpasning af XP, så det kan afvikles på en OLPC.

"Vi er glade for de resultater, vi allerede har opnået, men der er stadig meget arbejde i udsigt, før vi er færdige. Vi har stadig hængepartier i forhold til ydeevne og hukommelse, før den første generation XO-maskiner er kompatible med Windows og –applikationer, men det går fremad," sagde han i interviewet.

Designet til Linux

XO-computeren er ellers designet til at køre Linux-programmer, og derfor føler OLPC-folkene sig trådt godt og grundigt over tæerne af giganten fra Redmond.

Microsoft er i gang med en positionering af produkter, der kommer i en tid, hvor open source-folket er ved at få vind i sejlene i udviklingslandene, lyder det.

"Hvis OLPC-projektet opnår sit mål om at producere millioner af laptops til skolebørn i hele verden og forsyne dem med Linux-software, vil børnene blive mere fortrolige med disse programmer frem for Windows," skriver Wayan Vota på olpcnews.

"Folk vil opdage, at der er et alternativ til Windows som de bedre kan lide."

I december sidste år sagde Nicholas Negroponte, at Microsoft var i gang med udviklingen af Windows til OLPC, men dengang afviste Microsoft at kommentere sagen.

Tidligere på året var Microsoft ligeledes meget aktiv i forsøget på at sprede firmaets software til fattige lande.

Et konkret produkt var en komplet software-pakke til denne målgruppe. Prisen for styresystem, kontorpakke og en række andre programmer bliver på tre dollar, svarende til cirka 17 danske kroner.

Fjender finder sammen over OLPC

Det er dog ikke umuligt at bringe gamle fjender sammen om OLPC-projektet. Tidligere på året gik chipgiganten Intel nemlig meget overraskende med i projektet.

XO-computeren er ellers en lavbudget-maskiner, som er udstyret med chip fra processorgigantens arvefjende, AMD (Advanced Micro Devices).

Aftalen betød, at OLPC og Intel gik sammen i arbejdet med både på teknologi- og læringsfronten.

Før aftalen kom i stand, var OLPC-folket ligeledes ude med riven efter Intel.

"Intel forsøger at drive os ud af markedet og skulle skamme sig," lyder den hårde kritik fra Nicholas Negroponte, formand for organisationen, der står bag folke-pc'en XO til udviklingslande.

Nicholas Negroponte skældte dengang Intel ud, fordi han mener, at giganten forsøgte at presse den billige XO-computer ud af markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere