Lars Mathiesen, formanden for Dansk I, efterlyser , at nogle af de mange politikere, der er på valg, tager it op som en del af deres personlige profil i valgkampen.

It er valgets sikre taber

Folketingsvalg 2007: De it-politiske visioner er ikke-eksisterende i valgkampen. It-sektorens opinionsdannere er pessimistiske, men klynger sig til et håb om, at Ny Alliance kan gøre en forskel.

Det kan være svært at se forskellene i de store partiers it-politik, og måske er det derfor politikerne holder sig fra de store it-sværdslag i valgkampen.

Den manglende diskussion bekymrer erhvervsfolk og eksperter. De frygter, at it-Danmark har tabt valget.

”Jeg tror ikke jeg er stødt på ordet it i valgkampen. It sætter ingen dagsorden og vil formentlig ikke komme til at gøre det,” siger it-professor Kim Viborg Andersen fra Copenhagen Business School.

Der skulle ellers ifølge Kim Viborg Andersen være to højaktuelle valgemner, der kunne hægtes op til en blå-rød kamp om it-dagsordenen:

Digitaliseringsstrategien og kvalitetsreformen handler netop om effektiv it-anvendelse som løftestang for den brede velfærd i samfundet.

Rammevilkårene for it-erhvervets udfoldelsesmuligheder – ikke mindst muligheden for at skaffe nok arbejdskraft og de rigtige kompetencer – er afgørende for it-branchens fremtid og vækst i Danmark.

”Men når it alligevel fylder så lidt i debatten er det måske fordi der mangler lig på bordet. Det kunne være et eksempel på, at folk er døde, fordi de har fulgt en vejledning om medicinering fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Når den slags eksempler kommer frem bliver det også interessant for den politiske top,” siger Kim Viborg Andersen.

Død i debatten
Debatten har da også indtil videre i den grad skuffet formanden for Dansk IT, direktør Lars Mathiesen fra Nykredit.

”Der er ikke nogen, der har spillet markant ud endnu, så hovedtemaet er foreløbig slet ikke, om det bliver den ene eller den anden slags regeringen, men om it overhovedet kan komme på dagsordenen,” siger Lars Mathiesen og fortsætter.

”For eksempel spiller it en alt for lille rolle i kvalitetsreformen, selv det er afgørende for vores velfærd fremover. Der har været nogle meget spæde tiltag, men der er ingen der tager markant stilling for it, og der er heller ingen, der går markant imod,” siger han.

Lars Mathiesen efterlyser derfor, at nogle af de mange politikere, der er på valg, tager it op som en del af deres personlige profil i valgkampen.

Hos IT-branchen har direktør Jacob Lyngsø den opfattelse, at it-erhvervet kommer til at bære en stor del af ansvaret for fremtidens velfærdssamfund, fordi sektoren både skal levere den infrastruktur, der skal drive den digitale velfærd og fordi erhvervet bliver mere og mere betydende for samfundets indtægter.

”Enhver er klar over, at digitaliseringen og teknologien er afgørende for at få de services, som politikerne lover befolkningen. Derfor er det vigtigt, at vi for fuld awareness på it-området,” siger Jacob Lyngsø.

Han håber og tror, at den næste regering vil følge op på de planlagte kampagne-aktiviteter, der skal få unge til at søge mod it-uddannelserne.

Håber på alliance
Det nye parti, Ny Alliances, kan meget vel få en vigtig rolle, som det, der skubber på it-branchens vigtige dagsordener.

Iværksætter og med stifter af Spamfighter, Martin Thorborg, ser frem til at Ny Alliance rusker op de sædvanlige konstellationer.

”It handler meget om globalisering og muligheden for at tiltrække højtuddannede mennesker til Danmark. Derfor ville jeg blive afsindig glad, hvis Ny Alliance kommer ind og slår Dansk Folkeparti af pinden. Det vil generelt være godt for Danmark, men også for it-branchen, fordi det vil blive nemmere af rekruttere folk udefra,” konstaterer Martin Thorborg.

Læs mere om valgkamp og it-politik i fredagens trykte udgave af Computerworld
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.