Artikel top billede

Partileder-runden: Naser Khader om it

Interview: Ny Alliances Naser Khader lover et it-Danmark i verdensklasse. Han vil dog ikke sætte tal på, hvor meget partiet vil spendere på it-satsninger.

It er nøglen til at Danmark kan bevare en høj levestandard, og der skal derfor sættes turbo på it-udviklingen i Danmark, lyder det fra Ny Alliances partileder, Naser Khader.

"Øget digitalisering er del af svaret på udfordringerne for en presset offentlig sektor - ikke mindst sundhedssektoren," siger han.

Intet svar på økonomien

Til gengæld ønsker Ny Alliances partileder ikke at sætte kroner og ører på indsatsen.

For eksempel mener Naser Khader, at danskerne skal have bedre digitale kompetencer, og dermed rette op det faktum påpeget af Teknologisk Institut, at 4 ud af 10 danskerne er digitale analfabeter.

Teknologisk Institut anslår, at investeringer i digitale kompetencer giver et afkast på 150 procent. Hvor mange penge vil du afsætte - og hvor skal de findes?

"Det kan vi ikke besvare på nuværende tidspunkt," siger han.

'En journal til alle danskere

Naser Khader mener også, at der er behov for at rette op på de tidligere amter og nu regioners forgæves forsøg på at lande et succesfuldt system til elektroniske patientjournaler.

"Der skal indføres en elektronisk patientjournal. Der skal være én journal for alle danskere. Og den skal indføres nu," siger Naser Khader, der også efterlyser en central styring af EPJ-initiativerne.

Men igen ønsker Naser Khader ikke at sætte tal på, hvor mange penge der skal afsættes til sundheds-it efter valget.

"Det kan vi ikke besvare på nuværende tidspunkt. Først skal Ny Alliance i Folketinget," siger han.

Gevinst ved øget digitalisering

På trods af manglen på konkrete, økonomiske initiativer, understreger Naser Khader flere gange behovet for en øget grad af digitalisering.

På spørgsmålet om, hvad der skal til for at opnå fuld værdi af digitaliseringen, svarer han:

"At der sættes turbo på processen, at befolkningen kommer i front med it-kompetencer, at uddannelsesinstitutionerne prioriterer it. Der skal sættes ind mange steder," siger han.

Dog ingen tvang

Dog vægrer Ny Alliances partileder sig mod at tvinge borgerne til at benytte de digitale kanaler.

Det har ellers været en stor succes for fremme af digitaliseringsprocessen, at virksomhederne er blevet tvunget til at afregne elektronisk med det offentlige.

Det gælder også SU-området, som flere eksperter ellers har peget på som et muligt eksperimentarium.

"Vi vil gerne være med til at fremme digitaliseringsprocessen, men vi synes stadig, der skal være en mulighed for at komme i kontakt med myndighederne for dem, der har brug for personlige kontakt og ikke er så fortrolige med it."

Heller ikke rabat

Og der skal heller ikke være rabat til de borgere, der brugere de billigere, digitale kanaler, oplyser Naser Khader

Til gengæld skal der gøres noget aktivt ved arbedskraftmanglen i it-sektorne.

It-branchen er nemlig en vigtig sektor for Danmarks internationale konkurrenceevne og rolle i globaliseringen, og Ny Alliance vil derfor gerne presse VK-regeringen til at åbne op, så branchen kan få den kvalificerede arbejdskraft fra udlandet, der er brug for.

Taler for Green Card-ordning

"I stedet for alle de bureaukratiske ordninger, som findes i dag, ønsker vi en green card-ordning, så udlændinge med de rigtige kvalifikationer kan komme til Danmark og søge arbejde," sigre han.

Og der skal i særlig grad gøres end indsat for at tiltrække flere kvinder til it-uddannelserne.

"Man skal gøre noget særligt for at tiltrække kvinderne til iy-uddannelserne, så vi ikke får et kønsopdelt arbejdsmarked. It-universitetet i Ørestaden har vist, at det kan lade sig gøre," siger han.




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Consultant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

VikingGenetics

Data Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere