Artikel top billede

Vicedirektør hos TDC, Ole Hvelplund, afviser kæmpe erstatningskrav.

TDC taber omfattende sag om monopol-udnyttelse

TDC taber en marathonsag til Cybercity om adgang til kobberforbindelser. Erstatningskrav i millionklassen fra andre teleselskaber venter forude. TDC beklager fejlene.

TDC har torsdag tabt en stor sag i IT- og Telestyrelsen til Cybercity om lige adgang til kobber på TDC's kobbernet.

Sagen har rullet i de halvandet år, hvor TDC har udbudt produktet BSA uden samproduktion (bitstream access).

Sagen har handlet om, hvorvidt TDC har forskelsbehandlet Cybercity-forespørgsler om adgangen til rå kobber, hvilket er i strid med loven, som kræver, at alle selskaber har lige ret til adgangen.

TDC har ifølge IT- og Telestyrelsens afgørelse forvredet konkurrencen ved selv at kunne etablere BSA uden samproduktion, som er en særskilt bredbåndsforbindelse, til kunder, som Cybercity ikke har måttet levere bredbånd til.

Kan få alvorlige konsekvenser

Ifølge Cybercity kan afgørelsen få store konsekvenser med tilbagevirkende kraft.

"Der kan have været forskelsbehandling helt tilbage til 2001, hvor vi begyndte at bestille rå kobberforbindelser fra TDC. Vi vil nu tale med vores advokat om sagen, men vi forventer, at sagen drejer sig om et et betydeligt tocifret millionbeløb i erstatning hos TDC," siger regulatorisk chef hos Cybercity, Nicholai Pfeiffer.

Han siger, at det kan vise sig at blive "den måske mest alvorlige misbrugssag i tiden efter tele-monopolets ophævelse."

Tabte Cybercity-ordrer

Nicholai Pfeiffer forklarer, at TDC har indrømmet, at selskabets bestillingssystem for eksterne ordre ikke automatisk har kunnet behandle bredbåndsbestillinger i etage-ejendomme over 1. sals højde.

Det betyder, at bestillinger fra potentielle Cybercity-kunder, som bor over 1. sal er blevet behandlet manuelt.

TDC har i den forbindelse tabt flere Cybercity-ordrer, hvorimod kunder på TDC's BSA uden samproduktion har fået internet med det samme.

"Vi har konstateret forskellene ved stikprøvekontroller, og hvis vi har mistet en kunde i begyndelsen af 2005, så betyder det jo, at vi gået glip af tre års omsætning, hvilket jo bliver til en del med så mange kunder over så mange år," siger Nicholai Pfeiffer.

Han kan dog endnu ikke kan udtale sig om det præcise erstatningskrav.

Konkurrencemæssig skævvridning

"Kunderne i etage-ejendomme har jo søgt hen, hvor de godt kunne komme på, og det er jo hos TDC. Så markedsmæssigt har der været en konkurrencemæssig skævvridning i forhold til alle andre leverandører af bredbånd," lyder det fra Nicholai Pfeiffer.

Blandt andre teleselskaberne Telia og Fullrate har da også fulgt sagen med interesse, hvilket kan få yderligere erstatningskonsekvenser for TDC.

"Rå kobber er det rødhårede stedbarn i TDC-familien, og sagen viser bare, at TDC som ejeren af nettet og leverandør af netprodukter bør undergå en funktionel separation, som skal sikre, at alle får adgang til kobberet," siger Stig Myken fra Fullrate, der har haft en masse bøvl med afviste kunder.

Telia har aldrig forstået, at TDC overhovedet fik lov til at levere over sin egen BSA-platform.

"Vi overvejer selv at sagsøge TDC, som også Cybercity vil gøre. Vores erstatning er dog nok noget mindre end Cybercity's," siger juridisk direktør hos Telia, Jens Ottosen-Støtt.

Han fortæller, at han nu spændt venter på IT- og Telestyrelsens reaktion i sagen om dobbeltdækning, som omhandler brug af både telefoni og internet på samme kabel, hvilket Cybercity også har klaget over i samme sag.

Beklager diskrimination

"Vi beklager sagen om diskriminering og har for længst rettet op på fejlene," siger vicedirektør i TDC Branchesalg Ole Hvelplund.

Han forklarer dog samtidigt, at erstatningskrav i millionklassen er grebet ud af den blå luft.

"Vi har selv været igennem stikprøver, og har nogle helt andre tal, så jeg tror ikke på Cybercity's antal afvigelser, og derfor kan der ikke komme så mange erstatningssager på tale," siger Ole Hvelplund.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere