Artikel top billede

Leder: Analog sundhed, nej tak

Computerworld mener: Der er hverken tid eller anstændighed til flere forsinkelser af digitaliseringen af sundheds-væsnet. Nu har vi ventet i 10 år. Kom nu ud af hullerne.

Computerworld mener: Danmarks nye sundhedsminister, det konservative håb Jakob Axel Nielsen, står over for sin manddomsprøve.

Det danske sundhedssystem lider af akut mangel på digitalisering. Symptomerne er synlige for enhver – selv lægfolk.

Patienterne peger på fejlmedicinering, forsvundne patientjournaler og kommunikationsbrist som hverdag på de danske hos­pitaler.

Computerworld og analysehuset Userneeds har kortlagt danskernes syn på sygehusenes ydelser, og listen med eksempler på it-relateret behandlingssvigt er skræmmende læsning.

44 procent af danskerne mener da også, at hospitalernes it-systemer er forældede.

Forbløffende ringe

Det er en forbløffende ringe præstation for et land, hvis regering ved enhver festlig lejlighed bryster sig af at stå i spidsen for en af verdens førende it-nationer.

Mens diagnosen er klar – og i øvrigt stillet for længst – kniber det med behandlingen.

Her er forventningspresset på den nye sundhedsminister stort.

Det er indlysende en politisk hovedopgave for Jakob Axel Nielsen at levere digital sundhed til danskerne – en mere effektiv, mere præcis og mere tryg behandling, understøttet af velfungerende it-systemer. Hurtigt. Hver dag bringer nye lidelseshistorier.

Og patienterne og sundhedspersonalet undrer sig over, hvorfor de stadig venter på de vigtige sigtelinjer, som den tidligere sundhedsminister lovede dem for halvandet år siden.

I en verden, hvor både nye behandlingsformer og it-systemer udvikler sig hurtigt, har regeringen og regionerne været ualmindeligt langsomme til at reagere og følge udviklingen.

Skal skære igennem

Et utal af forsinkelser, forhandlinger og forhalinger har blokeret vejen for tidssvarende systemer.

Der er behov for, at Jakob Axel Nielsen skærer igennem og dels præsenterer en klar og konkret strategi for Danmarks digitale sundhed, dels sætter alle kræfter ind på at få orden i de regionale geledder.

De syge it-systemer skyldes nemlig i særdeleshed regionernes manglende evne til at løfte opgaven med at drive hospitalerne professionelt.

Og det er ikke en beroligende melding, når regionsformand Bent Hansen bagatelliserer patienternes dårlige oplevelser med en henvisning til, at han møder mange tilfredse patienter, og at en strategi med fælles it-løsninger er “på trapperne”.

Den tilbagelænede melding har socialdemokraten Bent Hansen afleveret i flere år – og den matcher dårligt med den kritik af udviklingen, som hans partiformand formulerer.

Vi har ventet i 10 år på en velfungerende digitalisering af sygehusenes patientbehandling.

Lanceringen af en effektiv elektronisk patientjournal – EPJ – er i mellemtiden blevet et skræmmeeksempel på elendig it-implementering og it-governance. Jakob Axel Nielsens forgænger i jobbet som sundhedsminister, Venstres Lars Løkke Rasmussen, formåede ikke at løfte opgaven.

(Hvad det varsler for statens finanser, som han nu er blevet betroet, bliver interessant at se. Den digitaliseringsstrategi, regeringen lagde frem før sommerferien, skulle nødigt ende med at blive implementeret i samme fodslæbende stil som EPJ-strategien.)

Harmonerer ikke helt

Der er derfor behov for, at den nye sundhedsminister sætter sig for bordenden og demonstrerer lederskab. Danskerne må have en sundhedsydelse, som er i verdensklasse, fordi hele behandlingssystemet er digitaliseret fra A til Z.

Foreløbig har Jakob Axel Nielsen formuleret en samarbejdsorienteret kurs over for regionerne. Den harmonerer ikke helt med partiformand Bendt Bendtsens mere konfronterende udmeldinger.

Vi må derfor vælge at tro, at Jakob Axel Nielsens venlige smil snart ledsages af et jernhårdt håndtryk, der ikke giver slip.

Der er hverken tid eller anstændighed til flere forsinkelser og misforståede hensyn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere