Artikel top billede

Venstre: Kom med et borgerkort med digital signatur

Folketingsvalg 2007: Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen mener, at den digitale signatur skal bygges sammen med borgerkortet.

Computerworld har bedt de nye og gamle it-ordførere om at svare på en stribe it-politiske spørgsmål. I de næste uger bringer vi løbende de svar, vi får.

De første svar kommer fra Michael Aastrup Jensen, it- og Europaordfører, Venstre:

Hvad mener du om at indføre et multifunktions borgerkort i Danmark, og hvor meget skal efter din mening samles?

"Det støtter jeg varmt. Det kunne være en forrygende idé, især hvis vi bygger det sammen med en digital signatur version 2.0. Så kunne det blive en stor succes og en afløser for alle de kort, vi løber rundt med.

Generelt mener jeg, at vi kan samle det hele. Selvfølgelig kan man ikke gøre det fra start af. Det kommer til at ske i forskellige tempi, så vi 100 procent sikkert kan bibeholde sikkerheden.

På lang sigt skal det være alle kort, der erstattes af et kort."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan bidrage til at undgå en digital kompetencekrise i Danmark?

"I forhold til branchen så tror jeg, at de ting, man gør i dag med it-natten og lignende initiativer, er den rigtige vej. Vi skal have fjernet de myter, som desværre stadig eksisterer om branchen.

Så vi skal have branchen på banen og så skal vi styrke de tiltag, der er i dag for eksempel IT Universitetet.

Generelt synes jeg, at vi skal tænke it ind endnu tidligere. Måske helt fra daginstitutionsniveau. I dag prøver vi at tænke it ind fra folkeskolen, men børnene bruger det jo allerede tidligere."

Hvordan mener du, at politikerne bedst muligt kan sikre, at Danmarks sundhedsvæsen er i front med it understøttelse af sundhedssektoren?

"Lige meget om man kan lide det lige nu eller ej, så er EPJ noget af det, der placerer Danmark i top-klassen internationalt. Og det er noget af det, vi skal arbejde videre med.

Nu slipper vi for, at journaler ligger gemt rundt omkring, uden at sygeplejersker og læger har en chance for at vide det. Epj er helt centralt, når det kommer fuldt op at køre."

Hvad er for dig at se det vigtigste it-forskningsområde i Danmark? Hvilke områder skal der efter din mening satses på indenfor henholdsvis grundforskning og forskning/udvikling i samarbejde med erhvervslivet?

"Jeg bærer nok præg af mit arbejde, men jeg mener, at Danmark bør satse på forskning i, hvordan vi bedst sikrer digital borgerservice. Det er noget af det, vi kan placere os i front med, og der er mange lande, som vil være interesserede.

Derfor mener jeg også, at der er eksportpotentiale i det. Et potentiale som er ret overset."

Hvad er dine tre vigtigste mærkesager på it-området?

"Mine tre mærkesager er digitalisering af den offentlige sektor, og så er det stadig et salg af KMD. Den tredje er, at åbne standarder skal implementeres fuldstændigt. Der er stadig et stykke vej."

Hvornår brugte du sidst din digitale signatur - og hvor ofte bruger du den?

"Den bruger jeg ikke videre tit. Jeg har en, men jeg glæder os meget til digital signatur i næste version. Jeg bruger tit den digitale signatur til netbanken, men det er sjældent, jeg bruger den offentlige signatur."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere