Artikel top billede

Vrede politikere: Nu må styrelse på banen i kartelsag

Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) vil blive stillet til ansvar, hvis ikke Konkurrencestyrelsen meget snart sætter ind mod jobkarteller, truer flere politikere.

Konkurrencestyrelsen skal meget snart gribe ind mod de omstridte jobkarteller, hvor arbejdsgiverne aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere, mener flere politikere.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod peger på afgørelserne i EU-kommissionen, arbejdsretten i september sidste år og erhvervsminister Bent Bendtsens udsagn om, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.

Sågar har styrelsen selv bedt om om tips om jobkarteller., hvilket fagforeningen HK leverede prompte, pointerer Line Barfod.

"Derfor kan det undre, at Konkurrencestyrelsen endnu ikke har foretaget sig noget i sagen. Hvis der ikke meget hurtigt sker noget, må vi have Bent Bendtsen på banen," siger hun.

Hun forklarer, at han i september netop udtalte, at han var tryg ved, at styrelsen håndhæver og overvåger konkurrenceloven.

Hun bakkes op af arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne.

"Jeg holder øje med, hvad der sker på området", siger han.

Håber DF holder ord

Enhedslisten og Socialdemokraterne venter nu utålmodigt og spændt på, at der kommer et lovforslag fra regeringen, der en gang for alle skal alle jobkarteller til livs.

"Hans (red. Beskæftigelsesministerens) tidligere lovforslag var reelt en godkendelse af jobklausuler, blot de ikke var hemmelige. Altså en forringelse i forhold til den beskyttelse funktionærloven giver lønmodtagerne." siger Line Barfod.

Hun peger der på, at Dansk Folkeparti har lovet lønmodtagerne, at de ikke kommer til at stå ringere end funktionærloven tilskriver.

"Dansk Folkeparti skal selvfølgelig holdes fast på, at de ikke vil acceptere forringelser, men helst så Enhedslisten et flertal for en lovgivning, der slet og ret forbød jobkartellerne og gav lønmodtagerne en forbedret beskyttelse." siger hun.

Også hos Socialdemokraterne håber man, at Dansk Folkeparti vil være med til at forbedre lønmodtagernes vilkår.

Men Thomas Adelskov forklarer, at han ikke oplever megen vilje til at finde en fælles løsning fra regeringens og Dansk Folekpartis side.

"Telefonlinerne har været meget tavse," siger han.

Til gengæld overvejer Socialdemokraterne at genfremsætte oppositionens tidligere lovforslag, der i modsætning til regeringens vil forbyde både de hemmelige og ikke-hemmelige aftaler.

"På den måde vil vi også se, hvor Ny Alliance står i det her," siger han.

Tidligere har politisk ordfører Anders Samuelsen fra Ny Alliance udtrykt sig positivt om et generelt forbud med jobkarteller.

DF: Vi står fast
Hos Dansk Folkeparti afviser man imidlertid at springe over til oppositionen

"Jeg kan oplyse dig om, at Dansk Folkeparti ikke har ændret holdning til brugen af jobklausuler. Den er den samme som den hele tiden har været.," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti kortfattet til Computerworld, direkte adspurgt om han kunne forestille sig et bredt samarbejde på denne front.

Dermed bliver det spændende at se, om regeringens nye lovforslag vitterligt er ændret i forhold til det sidste, og dermed vil sikre lønmodtagerne de rettigheder, de har ifølge funktionærloven, som Bent Bøgsted lovede.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Hos Konkurrencestyrelsen vil man give lyd fra sig, når sagen er færdigbehandlet.

"Konkurrencestyrelsen er i fuld gang med at arbejde på sagen om jobkarteller, og vi vender tilbage med en kommentar hurtigst muligt, når behandlingen af sagen er afsluttet." lyder det fra kommunikationskonsulent Lise Sandager fra Konkurrencestyrelsen.

Første gang styrelsen blev gjort opmærksomheder på jobkarteller var tilbage i 2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere