Artikel top billede

Leder: Hvor er den næste it-politiske vision?

Computerworld mener: Vi nyder frugterne af Danmarks 1990'er-vision om det digitale samfund og bliver mere og mere magelige. Vi mangler en ny vision. Hvad vil vi med det digitale Danmark 2017?

Computerworld mener: Det er en utvetydig advarsel, Danmark får fra den ansete, franske uddannelsesinstitution Insead i rapporten om de nordiske landes nordiske landes førerposition i den digitale økonomi.

Ja, Danmark står vel forberedt på at udnytte de digitale vækstmuligheder, som informationsteknologien giver. Bedre end stort set de fleste andre lande i verden.

Nej, det er ingen selvfølge, at vi bevarer den position – eller formår at udnytte mulighederne, for den sags skyld.

Vi risikerer at blive overhalet af lande, som ser længere og vil mere.

Vi bliver magelige

Det er et velkendt paradoks, at enhver succes rummer kimen til fiasko. Selvtilfredshed avler magelighed. Ambition viger til fordel for konformitet. Det er her, vi står i Danmark i dag.

Inseads professor Soumitra Dutta og Bruno Lanvin har analyseret årsagerne til Danmarks succes som digital nation og advarer om, at vi risikerer at miste førerpositionen, medmindre vi tager grundigt bestik af fremtidens krav.

Vi nyder i dag frugterne af den vision og ambition, som Danmark formulerede i midten af 1990’erne om det digitale samfund – informationssamfundet, netværkssamfundet.

De visioner er nu indfriet – ikke fuldt ud, men fokus er nu på eksekveringen, ikke nye forestillinger. Og det er akilleshælen i det digitale samfundsprojekt.

Vi mangler en ny vision

Vi mangler en ny vision for det digitale samfund. Hvad er det, vi forventer af det digitale Danmark 2017?

Vi mangler det næste pejlemærke, det næste store projekt, som samler og målretter indsatsen.

Lad os tage et enkelt eksempel.

Visionen i Det digitale Danmark 1995 var, at danskerne skulle kunne bruge it og internettet til at hente information og få adgang til de enorme ressourcer på nettet.

Vi er i dag meget tæt på at kunne hente spillefilm direkte på nettet til vores fjernsyn. Så stor er båndbredden blevet. Snart er 5 og 10 megabit-forbindelser hverdagsvirkelighed.

Men vi kan ikke tilsvarende lægge data af de mængder på nettet.

Faktisk er det bøvlet blot at lægge feriebillederne i en tålelig kvalitet på nettet.

Det er ikke tilfældigt. Visionen for Det digitale Danmark var ikke at skabe og dele med andre, men selv at forbruge. Derfor er upload-hastighederne på det danske net kun en brøkdel af download-hastighederne.

Her er nøglen til vækst

Men vi lever – med Bill Gates' ord – i verdenshistoriens første digitale årti, hvor nøglen til vækst og velstand er at skabe ved hjælp af it.

Digital innovation har længe været et nøgleord i den erhvervsøkonomiske debat.

Hvorfor har vi så ikke et netværk i Danmark, der understøtter digital innovation ved at gøre det let og bekvemt for danskerne at skabe ved hjælp af it og dele vores innovationer med andre?

Og nu vi er ved det – hvorfor har vi ikke sikret, at danskerne foruden digitale brugerkompetencer også har digitale skaberkompetencer?

Vi risikerer at gå ind i 2010’erne dårligere rustet til at gribe fremtidens muligheder, end øjeblikkets digitale ranglister antyder. Det er bundlinjen i Inseads advarsel. Og den er værd at lytte til.

Vi mangler folk

Danmark mangler ikke alene flere it-eksperter i form af højtuddannede it-kandidater.

Vi mangler også flere faglærte og funktionærer, der forstår at arbejde med it som alle andre værktøjer.

I den forbindelse er Ciscos initiativ for at ruste håndværkere med digitale kompetencer prisværdigt og interessant.

De tider er forbi, hvor mobiltelefonen var nok til at levere en mere produktiv håndværker.

Fremover skal håndværkerne mestre digitale værktøjer.

Danmark bør selvfølgelig være i front her – ikke bare for at realisere produktivitetsgevinsterne, men for at forme og udbrede morgendagens digitale arbejdskultur.

Til det formål har vi brug for en ny digital samfundsvision. Lad os kalde den for Den digitale Dansker. Eller Danmark 2.0.

En hverdag, hvor vi har realiseret potentialet i informationsteknologien og derfor evner nye opgaver og anvender livskraft på nye områder. Fra digital forbruger til digital skaber.

Den vision mangler – så vi kan
debattere fremtidens muligheder og vilkår, for at samle og skabe nye mål.

Altså politisk lederskab, med andre ord.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere