Artikel top billede

Danmarks it-sikkerhedsrod: Fra farce til tragedie

Computerworld mener: Det er blevet tid til at opføre endnu en akt i farcen om arbejdet med it-sikkerhed i Danmark.

Computerworld mener: Efter blot to år som rådgiver for videnskabsminister Helge Sander (V) er IT-Sikkerhedspanelet nedlagt, og Helge Sander er klar til at oprette en ny it-sikkerhedskomite.

Det er ministerens tredje forsøg på at orkestrere it-sikkerhedsarbejdet, siden han blev minister i 2001.

Da ministeren sidste gang lagde kursen om for sit ministeriums arbejde med it-sikkerhed på nationens vegne, gav det betydelige dønninger blandt it-Danmarks organisationer.

Med Dansk IT i spidsen og bakket op af Dansk Industris IT-arm ITEK samt Foreningen af Statsautoriserede Revisorer protesterede it-Danmark således ved at oprette Rådet for IT- og Persondata-sikkerhed.

Vi ser med bekymring...

“Vi ser med bekymring på, hvordan skiftende politiske ønsker betyder, at de hidtidige sikkerhedsråd er blevet oprettet, nedlagt og ændret. Der mangler kontinuitet på området, og den håber vi at kunne skabe.”

Sådan sagde it-sikkerhedschef i A.P. Møller – Mærsk, Kim Aarenstrup, til Computerworld 15. maj 2006, da han præsenterede det private initiativ, han skulle være formand for.

Siden lader det så til, at også Rådet for IT- og Persondatasikkerhed først og fremmest har tilføjet endnu et lag til it-sikkerhedsrodet.

I forbindelse med de politiske forhandlinger om Helge Sanders nyeste it-sikkerhedsråd er Kim Aarenstrup blevet så uenig med parterne bag Rådet for IT- og Persondatasikkerhed om rådets uafhængighed, at han nu opretter Rådet for større IT-sikkerhed.

Arbejdet med it-sikkerhed i Danmark foregår i et kludetæppe af myndigheder, organisationer og virksomheder.

Sådan skal det være, for der er mange forskellige trusler, behov og interesser, der skal tilgodeses.

Men der mangler en samfundsmæssig koordinering og kontinuitet – ja faktisk ser det ud som om, der slet ikke er nogen...fortsættes

... politisk dimension i arbejdet med Danmarks it-sikkerhed.

Sidste år lagde Teknologirådet ellers et it-sikkerhedspolitisk springbræt ud til Helge Sander.

Teknologirådets rapport om it-sikkerhed på tværs af grænserne leverede seks politiske anbefalinger til at koordinere og håndtere it-sikkerhedsarbejdet – herunder oprettelsen af et nyt it-sikkerhedsråd.

Måske har han med den nye it-sikkerhedskomite udnyttet springbrættet.

Truslerne vokser

Danmark er fortsat verdens mest netværksparate land ifølge tænketanken World­ Economic Forums Global Network Readiness Index.

Vi ligger i toppen, når det gælder implementering af it, og vi er meget langt fremme i anvendelsen.

Men i takt med it-afhængigheden vokser også truslerne.

Trusler, der spænder fra de 177 danskere, der sidste år mistede over tre millioner kroner ved indbrud i netbanker, til det ­denial of service-angreb, som var ved at lægge Estlands it-infrastruktur ned.

Der er stadig større behov for koordinering af arbejdet med it-sikkerhed fra forebyggelse hos den enkelte bruger over vejledning af virksomheder til egentlig politiabejde, der kan afsløre og sikre retsforfølg­else af både små kriminelle og cyber-ter­rorister.

Derfor må Helge Sander træde i karakter og sikre, at farcen om det danske it-sikkerhedsrod ikke først bliver stoppet, når den har udviklet sig til en tragedie.

Danmark må gå forrest i arbejdet med at få de mange forskellige interessenter på it-sikkerhedsområdet til at arbejde seriøst og forpligtende sammen.

En model som kan udbredes i EU og FN.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere