Artikel top billede

Sådan vil de nye mobil-teknologier se ud

Mobiltelefonen udvikles hastigt fra blot at være et telefonrør til et samlingspunkt for information. Den ved, hvem du er, hvor du er, og vil snart kunne fortælle dig om dine omgivelser.

I takt med at tjenester som Google Maps finder en plads i vores hverdag, og at vi stigende grad bliver præsenteret for det globale marked og fjerne steder, finder teknologien nye måder at supplere vores hverdag.

Det næste store indenfor mobiltelefoni bliver nemlig lokalitetsbestemt information.

Store mængder af oplysninger om dine omgivelser, hentet ned, sorteret, prioriteret, og præsenteret på en logisk og letfordøjelig måde.

Usynlig kontakt til omgivelserne

Mobiltelefonens job bliver at hjælpe os og hele tiden være på forkant med rutevejledning og lokalitetsbaserede oplysninger.

Lynhurtigt svar på om restauranten, du står foran, har ledige borde, relevante tilbud fra supermarkedet du passerer, eller hjælp til at finde en ven, som du har aftalt at mødes med ”i byen.”

”Man kan forestille sig, at du får besked om, at dine venner sidder inde på et værtshus i nærheden, eller at de faktisk er inde og se samme teaterforestilling som dig,” fortæller Preben Mejer fra Innovation Lab.

Et andet koncept, som Preben Mejer ser en fremtid i, er det såkaldte geotagging, hvor man skriver en kommentar eller anmeldelse af et geografisk punkt.

Beskeden vil så være synlig for andre folk i området.

”Det er jo en form for virtuel graffiti, som du kan efterlade til andre på et givent sted, så andre kan se om det var interessant eller ej. For eksempel: »Det her pizzeria er det ringeste, jeg har spist på, nogensinde,« eller »gå om på bagsiden af kirken, der er en meget flottere vinkel,« forklarer Preben Mejer.

Digitalt togkort

De lokalitetsbaserede tjenester fungerer ved, at din mobiltelefon registrerer din position og retning via GPS og en række jordbaserede stationer, udregner din afstand til relevante tilbud og forretninger, og løbende er opdateret og klar til at vise dig, hvad der sker omkring dig.

Kommer du til hovedbanegården på din færd gennem byen, kommer en liste med kommende togafgange frem.

Efterhånden som du bevæger dig igennem banegårdens haller, indskrænkes listen til tog, som er...fortsættes

.... relevante for den perron, du nærmer dig.

Og Torben Rune, teleanalytiker hos Netplan, ser endnu større muligheder:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at du bare vader ind i toget. Det med at købe billet og plads, hvem du er og selve betalingen, det foregår fuldstændigt per automatik. Telefonselskabet ved, hvor du er, trækker pengene og betaler DSB.”

Kort sagt sørger systemerne for at frasortere al den data, som du ikke har brug for at skulle fordøje. Din oplevelse er langt mere strømlinet, og du slipper for at skulle bruge kræfter på at fortolke og misforstå.

Gnidningsfri overgang

Selvom det kan lyde fantastisk i dag, forudser Torben Rune dog, ikke at vi pludselig en dag vågner forbavsede op midt i fremtiden.

”Det vil få ganske markant betydning for vores hverdag, men vi vil næsten ikke mærke det ske. Vi tænker slet ikke over, at der sker den her teknologiske udvikling,” siger Torben Rune.

Som eksempel bruger Torben Rune begrebet penge.

Eller rettere kontanter.

Uden vi egentlig har tænkt nærmere over det, har vi langsomt bevæget os over til at bruge plastikkort eller elektronisk betaling.

”Det er længe siden, jeg har haft kontanter på mig, og hvis jeg har, så er det kun nogle få håndører til parkometeret, eller noget i den stil. Ellers har jeg faktisk ikke brug for kontanter,” fortæller Torben Rune.

Han forventer ikke, at vi kommer til at skænke det en tanke, at bilen selv kan finde ud af det med at navigere, parkere og ”alt det biler ellers skal kunne.”

”Det er først i det øjeblik, at skidtet ikke virker, at vi tænker »det var lige godt pokkers så afhængig man er blevet af, at bilen selv kan finde vej, parkere sig selv, eller at mobiltelefonen kan betale mine regninger.« Hvad der nu bliver en af de drivende applikationer,” siger Torben Rune.

Kontekst afhængig

Kernen i de kommende tjenester er lokaliteter.

Mere præcist en konstant kommunikation med de omgivelser du befinder dig i, og bevæger dig igennem.

Mobiltelefonens opgave bliver altså løbende at fastslå din position, udregne hvilken retning du bevæger dig i og levere den relevante kontekst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere