Artikel top billede

It-virksomheder melder om dårligere forretningsklima

Udviklingen i USA afgør, om det sure erhvervsklima slår over i en bredere nedgang for den danske it-sektor, mener Jyske Bank.

Forretningsklimaet inden for it-service forværres hurtigt i øjeblikket, og det er et tegn på, at it-sektorens omsætning og beskæftigelse kan komme under pres i den kommende tid.

Således viser en ny opgørelse over forretningsklimaet i de danske serviceerhverv, at andelen af it-servicevirksomheder, der opfatter forretningsklimaet som godt er faldet markant i de første måneder af 2008.

Omvendt er der ingen, der synes, at forretningsklimaet er direkte dårligt.

For Jyske Banks cheføkonom Peter Skøttegaard Øemig viser udviklingen, at it-sektoren på den ene side ikke står i første geled, når afmatningen rammen, men på den anden side kan sektoren heller ikke isolere sig helt fra de kolde vinde, der blæser ind over landet lige nu.

”De helt vildt gode tider er slut, men det er måske heller ikke vanvittigt dårlige tider, der venter for it-virksomhederne,” siger han.

Tallene, der mandag blev offentliggjort af Danmarks Statistik, viser således, at andelen af danske it-servicevirksomheder, der opfatter forretningsklimaet som godt er faldet fra omkring 30 procent ved slutningen af 2007 til bare otte procent i marts i år.

USA bestemmer omfanget af nedturen

Langt de fleste (92 procent) synes lige nu, at situationen er uændret mod cirka 80 procent i slutningen af 2008. Andelen af virksomheder der opfatter forretningsklimaet som dårligt er nogenlunde uændret på mellem nul og to procent i hele perioden.

”Man kan godt tillægge målingen en vis værdi, da den bygger på svar fra store virksomheder, som har en god og bred føling med, hvad der foregår på markedet,” siger Peter Skøttegaard Øemig.

Hvorvidt det lidt sure forretningsklima slår igennem på omsætningen og beskæftigelsen i større omfang på it-sektoren, afhænger ifølge Jyske Bank af, hvor længe nedturen i USA trækker ud. Bliver det først langstrakt smitter det nemlig af på resten af verden og vil ultimativt også ramme Danmark og it-virksomhederne herhjemme.

”Men der vil være stor forskel på, hvor det rammer i sektoren. Konsulentydelser og udviklingsopgaver er nok noget at det, der vil blive skrået i som det første, hvis nedturen trækker ud, mens for eksempel it-drift vil klare sig bedre. Det kan man ikke bare skære væk,” siger Peter Skøttegaard Øemig.

Tallene fra Danmarks Statisk viser også, at forventningerne til både omsætning og beskæftigelse er i de kommende tre måneder blevet nedjusteret en anelse i løbet af først kvartal i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere