Artikel top billede

Disse seks boot discs kan redde din pc

Hjælp, min pc vil ikke boote... Hvad gør jeg? Vi har udvalgt seks cd'er, der dels giver adgang til filerne på din harddisk, dels kan diagnosticere og reparere de fleste boot-problemer.

Computerworld News Service: I det 20. århundrede forberedte Windows dig på den dag, din pc ikke ville boote. Microsoft kom med et program, der formaterede en bootbar diskette, der kunne diagnosticere og reparere.

Hvis du havde fremsynethed til at lave den diskette, mens Windows stadig virkede, var du parat, når det gik galt.

Desværre benyttede Windows Boot Floppy DOS (det styresystem, det bootede). Moderne versioner kan ikke lave den diskette (de kan formatere en bootbar DOS-diskette, hvis du har drevet, men uden hjælpeprogrammer), og DOS kan ikke håndtere NTFS harddisk-partitioner.

Med Microsoft får du ikke mulighed for at lave en nød-boot disk, og det er der andre, der har udnyttet. Her er seks gode boot cd’er, som kan downloades - og næsten alle er gratis.

Ja, jeg ved godt, at man ikke kan downloade en cd. De fleste af pakkerne kommer som .iso-filer. Hvis man dobbeltklikker på en .iso-fil, er der en god chance for, at et program du allerede har – for eksempel Nero Burning eller Easy Media Creator – kommer op og brænder det ned på en cd. Og hvis det ikke sker, kan du downloade og installere ISO Recorder.

Kend dine rednings-OS

Eftersom DOS ikke håndterer reparationer af XP eller Vista særlig godt, booter hver af disse cd'er i et af de følgende tre styresystemer. Det er godt at kende lidt til dem.

Windows PE: Den officielle cd-bootbare version af Windows (PE står for Preinstallation Environment) er det åbenlyse valg. Desværre holder Microsoft streng kontrol, og der er kun få enheds-designere, der har fået tilladelse til at bruge det.

BartPE: Eftersom Microsoft ikke er meget for at dele sit Preinstallation Environment, har Bart Lagerweij udviklet sit eget, og det er gratis. Men for at undgå copyright-krænkelse kan han ikke give dig alt, hvad du skal bruge for at lave en BartPE-cd. Der mangler nogle Windows XP-installationsfiler – men dem har du måske allerede.

Linux Live CD: Navnet henviser til enhver version af Linux, du kan downloade som .iso-fill og boote fra en cd. Men Linux kan være skræmmende for den uerfarne bruger, håndterer ikke altid NTFS lige godt (mange versioner kan læse NTFS, men ikke skrive til det) og er sjældent gearet til at hjælpe med problemer med Windows.

Seks gode rednings-cd’er

Lad os komme i gang. Jeg starter med de cd'er, der giver adgang til filerne på din harddisk, og så går jeg videre til dem, der kan diagnosticere og reparere de fleste boot-problemer.

Oversat af Mille Bindslev

Puppy Linux

BartPE

Vista Recovery Disc

Ultimate Boot CD til Windows

Trinity Rescue Kit

Active Boot Disk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Dansk booking-portal ramt af ransomware-angreb: Forhandler med hackere om betaling af løsesum
Selskabet Ak Techotel er ramt af et omfattende hackerangreb, der er gået ud over en lang række hoteller i Danmark, Sverige og Norge. Selskabet har forhandlet med hackerne bag angrebet for igen at få adgang til sine systemer igen.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.