Artikel top billede

Svenskere klar med alternativ til Google Earth

Den svenske søgetjeneste Hitta.se går op mod Googles Earth-tjeneste, med avanceret fotosoftware og tredimensionelle kort. Teknologien stammer blandt andet fra Saabs robotudvikling.

Mens Google har sat sig for at kortlægge hele kloden, har en gruppe svenskere fokuseret lidt mere snævert og i stedet brugt kræfterne på at udvikle et 3D kort over Sverige. Målet er, at man skal kunne zoome ind og ud, dreje rundt om hjørner og helt udrydde blinde vinkler.

Helt ny teknologi

Selv om den nye tjeneste på overfladen kan ligne det, man i Danmark allerede har set på SeMitHus.dk og Krak.dk, er der en fundamental forskel. Det er nemlig muligt at bevæge sig frit rundt i det tredimensionelle univers.

”Vi har skabt 3D-funktionen for at give vores brugere en bedre og mere realistisk oplevelse, når de bruger vores kort,” siger Rui Brites de Sousa, direktør i Hitta.se, til den svenske netavis NyTeknik.se.

Hvor de danske tjenester skifter mellem forskellige billeder, taget fra flere vinkler, foregår det på Hitta.se næsten helt flydende og uden overgange. Rent praktisk er billederne taget fra et fly, som fra 600 meters højde har krydset rundt over Sverige.

Spil og robotter

Men den helt store forskel ligger i selve efterbehandlingen af billederne. Her har Hitta.se hentet teknologi, der er blevet udviklet af firmaerne Agency9 og C3 Technologies. De mange billeder omdannes automatisk til en tredimensionel model af landskabet, som er en forholdsvis nøjagtig kopi af den virkelige verden.

C3 Technologies blev stiftet i 2007 som et datterselskab, ejet af Saab. Og det er fra Saab teknologien til at fortolke billederne kommer fra, hvor den oprindeligt blev udviklet til målsøgning for robotter.

Firmaet Agency9 var egentlig i gang med at udvikle en 3D grafikmotor til computerspil på nettet, men da det gik lidt sløvt med at få en fod indenfor i spilbranchen, opstod muligheden for at samarbejde med C3 Technologies.

Også i mobil-udgave

Fremover er planen, at den samme tjeneste skal være tilgængelig for Norge og Danmark. Holdet bag mener nemlig at have fundet en metode til at tage og behandle billeder, så det, der tidligere tog op mod et halvt år, kan klares på få dage. Eksempelvis tog det tre dage at fotografere og behandle hele Stockholm, som nu er fuldt ud tilgængelig på Hitta.se.

Samtidig er ambitionen at udvide til andre platforme som mobiltelefoner og bilnavigation. Udviklerne mener nemlig selv, at deres løsning er tilpas hurtig og let at afvikle, så selv mobiltelefoner kan følge med.

Selv om Google endnu ikke har en lignende løsning tilgængelig, er der tegn på, at det kommer. Flere personer har nemlig spottet lasere på de biler, som Google bruger til at fotografere til sin Street View tjeneste, der viser billeder på gadeplan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere