Rootkit- og Malware-dræbere

Tilbage til hovedartiklen

Selv de bedste antivirus- og antispyware-værktøjer kan ikke sikre din pc fuldstændig. Rootkits ungår ofte at blive opdaget, og når de først er på din pc, giver de en outsider magt til at tage kontrol over dit system og snuppe alle dine personlige oplysninger. Men disse to rootkit- og malware-dræbere kan være din redning.

F-Secure Blacklight Rootkit Eliminator

En Rootkit er en farlig type malware, der kan inficere dit system. Den gemmer sig dybt inde i dit system og bruger drilske teknikker til at beskytte sig selv mod antispyware-, antimalware- og antivirus-programmer.

Når rootkitten er på plads, kan ejeren overtage kontrollen over din pc fuldstændig, uden at du ved det. Rootkits spredes online på flere forskellige måder, for eksempel ved at køre ved siden af en anden download.

Nogle antivirus-programmer, for eksempel Avast, hævder at kunne opdage og dræbe rootkits. Men det er ofte ikke tilfældet. Men selv hvis dit antivirus-program lover at opdage dem, kan det kun gavne dig at downloade, installere og bruge F-Secures Blacklight Rootkit Eliminator. Det gratis program er designet specielt til at opdage og dræbe rootkits.

Programmet gennemsøger din pc's mapper, filer og skjulte processer for tegn på, at du er blevet inficeret med en rootkit. Det fortæller dig så, om dit system er rootkit-frit eller kan være inficeret og kommer med en liste over alle de tegn på infektion, det har fundet.

Du kan så dobbeltklikke på hvert punkt på listen for at få flere oplysninger, for eksempel en beskrivelse af genstanden, virksomheden der har lavet den og filens placering. Så kan du bruge Blacklight Rootkit Eliminator til at fjerne truslen. Det sker ved, at programmet omdøber filen og tilføjer .ren, så den ikke kan forårsage mere skade.

Men før du gør det, kan det være en god idé at søge efter filnavnet på Google og sikre, at filen er en rootkit og ikke en uskadelig fil. Hvis din pc fortsætter med at fungere, når du har omdøbt filen, kan du slette de omdøbte filer.

Hvis du ikke er erfaren pc-bruger, skal du måske holde dig fra det her program. Det kan skabe kaos på en pc at omdøbe og slette filer, så hvis du ikke føler dig tryg ved at omdøbe, gendanne og slette filer, kan programmet måske gøre mere skade end gavn.

HijackThis

Hvis der slipper spyware eller trojanske heste gennem dit forsvar på trods af dine bestræbelser, er det bedste du kan gøre at downloade HijackThis. Det kan hjælpe med at opdage programmer, andre malware-detektorer ikke kan finde, og fortælle dig hvad du skal gøre.

I modsætning til det meste andet antimalware-software finder HijackThis ikke automatisk farlig software. I stedet kigger det dybere ind i dit systems register og andre kroge, der er i fare for at blive inficeret, og gemmer så resultatet i en logfil.

Derefter poster du logfilen på HijackThis' hjemmeside, hvor der sidder eksperter til at undersøge den. De kigger på den, fortæller dig om dit system er inficeret, og hvis det er, fortæller de, hvordan du kan løse problemet. Der findes masser af lignende ekspertfora på nettet. Søg på Google for at finde dem.

Privacy og sikkerhed når du surfer
På udkig efter væktøjer til at beskytte dit privatliv og din sikkerhed? De følgende tre programmer kan hjælpe dig med at surfe anonymt, undgå problemer på trådløse hotspots og modtage alarmer om bestemte sider, der måske indeholder malware, der kan krænke dit privatliv.

Tor

Der kan indsamles en overraskende stor mængde oplysninger om dig, når du surfer på internettet - blandt andet hvilket styresystem du bruger, de sider du har besøgt for nylig, din geografiske placering og muligvis hvilken virksomhed du arbejder for.

Hvis du gerne vil holde disse oplysninger for dig selv, så prøv Tor. Det er et gratis program, der beskytter din anonymitet, når du surfer. Tor tager al din internet-kommunikation, også instant messaging og andre internet-applikationer, og sender dem omkring et stort netværk af 'opinion routers', der er Tor-servere, hvilket gør det umuligt for sider og mennesker at invadere dit privatliv.

Når du downloader Tor, får du også andet software, du skal bruge til at opretholde privatlivets fred, blandt andet proxy-programmet Privoxy. Programmerne arbejder godt sammen, og fordi software selv-konfigurerer, er de nemme at bruge. For at blive anonym skal du højreklikke på ikonet og vælge Start, og så er du anonym med det samme. Hvis du vil stoppe med at surfe anonymt, højreklikker du igen og vælger Stop.

Hotspot Shield

Nogle af de værste farer på nettet opstår, når du er væk fra dit hjem eller kontor: Wifi-hacking og snooping. På et hotspot et offentligt sted kan folk installere en sniffer, der opfanger alle data, folk i nærheden sender. Spionen kan også se alle de oplysninger, du sender og modtager via internettet, også dine brugernavne og passwords.

Hotspot Shield laver et virtual private network (VPN og krypterer alle dine data, så de ikke kan læses. Det fungerer på nogenlunde samme måde som de VPN'er, virksomheder bruger til medarbejdere, der ikke arbejder on-site.

Det er ret simpelt at installere, opsætte og bruge Hotspot Shield. Men når du installerer programmet, skal du sørge for, at toolbaren Dealio ikke bliver installeret. Det er adware, der ikke har noget med programmet at gøre, så det har ingen ingen uønskede bivirkninger, at du ikke installerer det. Første gang du kører programmet, starter din browser og viser en annonce. Men du kan bare lukke vinduet og forsætte med at søge.

MacAfee Site Advisor til Firefox

En af de bedste måder at beskytte dit privatliv på er at undgå malware. De fleste får malware ved at downloade inficeret software eller ved at besøge en hjemmeside, der installerer malware, uden at de ved det. Så det er godt at vide, om der er risiko for, at de sider du besøger kan inficere din pc med malware.

Men med de tusindvis af hjemmesider der findes, er det umuligt at vide, hvilke der er sikre, og hvilke der ikke er. Men det kan MacAfee SiteAdvisor hjælpe dig med. Når du søger på Google eller Yahoo, vil du i hver af søgeresultaterne kunne se et ikon, der vurderer sidens sikkerhed. Et rødt X advarer om, at det er en farlig hjemmeside, et grønt hak betyder, at siden er sikker, og et gult udråbstegn betyder, at den er tvivlsom.

Hvis du holder din mus over ikonet, kommer der en pop-up frem, der fortæller, hvad der kan være farligt på siden. Du får detajlerede oplysninger om, hvorvidt siden har farlige downloads, om siden sender spam til dig, hvis du tilmelder dig på den, og om siden indeholder links til andre sider, der er farlige.

Hvis du vil have endnu flere oplysninger, kan du klikke på More Info på pop-up'en, og så får du en detajleret liste over de farlige downloads og hvilke typer malware eller adware, der er på siden.

Det bedste af det hele er, at SiteAdvisor også virker, når du surfer på nettet. Softwaren viser et lille ikon i bunden af skærmen, mens du surfer. Ikonet kommer med en advarsel, når du kommer ind på en farlig hjemmeside.

Firefox Add-Ons

En fantastisk ting ved Firefox er antallet af tilgængelige add-ons til at forbedre din oplevelse med browseren, blandt andet flere forskellige privacy-relaterede add-ons. De følgende tre er blandt de bedste:

NoScript

Nettet er baseret på interaktivitet, men disse ellers gode interaktive funktioner kan bruges til at angribe og skade din pc. JavaScript, plug-ins, Java og andre slags scripts og koder på hjemmesider kan være farlige. Men problemet er, at hvis du slår dem helt fra, mister du nogle af de bedste ting ved internettet, og hvis du beholder dem, udsætter du din pc for fare.

Men for Firefox-brugere findes der en simpel løsning på problemet: en gratis udvidelse ved navn NoScript. NoScript lader dig slå scripts, plug-ins og andre interaktive elementer til og fra, som det passer dig, og lader dem være slået til på nogle hjemmesider og fra på andre.

Udvidelsen giver dig en høj grad af kontrol og lader dig selv bestemme, hvilke scrips og udvidelser du vil tilføje på hver hjemmeside. Du kan også blokere sider midlertidigt eller permanent.

WOT

Denne add-on til Firefox fungerer på stort set samme måde som MacAfree SiteAdvisor. WOT vurderer sider efter privacy, sikkerhed og pålidelighed fra 'Excellent reputation' til 'Very poor reputation', og det viser et ikon ved siden af adresselinjen, der indikerer, hvordan den vurderer en bestemt side. Du kan også se ikonet, når du søger, så du kan beslutte på forhånd, om du vil besøge en hjemmeside.

Secure Login

Secure Login giver dig - sjovt nok - mulighed for at logge sikkert ind på hjemmesider. It integreres med Firefox' password-liste, så når du besøger en side, kan du logge ind ved at klikke på en knap i stedet for at skulle indtaste dit brugernavn og password. Derudover holder Secure Login dine passwords sikre på flere forskellige måder. Det forhindrer ondsindet JavaScript-kode i at stjæle dit password, og det kan blokere andre forsøg på at stjæle passwords, for eksempel cross-site scripting (XSS)-angreb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere