Artikel top billede

(Foto: Apple)

Disse seks personer er skyld i Apples succes

Historien om Apples stærke ledelse begynder måske med Steve Jobs, men det er på ingen måde der, den ender. Se hvem der styrer Apple.

At Apple klarer sig godt i disse år med iPhones, iPods og Macs, er der næppe den store tvivl om.

Men at succesen på ingen måder skyldes Steve Jobs alene, er der derimod ikke mange, der lægger mærke til.

Apple har en lang række kompetente direktører - en af grundene til at virksomheden er blomstret de seneste år.

En liste over alle de mennesker, der har været afgørende for Apples succes, ville være alt for lang. Vi fokuserer derfor her på seks topchefer, der har haft afgørende betydning for Apple:

Tim Cook, Chief Operating Officer

Steve Jobs har ry for at have en finger med i alt, hvad der foregår hos Apple, men Tim Cook spiller en lige så stor rolle bag kulisserne. Apples COO er ansvarlig for alle aspekter af Apples forsyningskæder, salg og support og holder samtidig styr på Mac-divisionen.

I en artikel i Wall Street Journal i oktober 2006 blev Tim Cook beskrevet som en "diskret driftsleder, der sikrer, at virksomheden kører gnidningsløst bag kulisserne."

Han startede hos Apple for 10 år siden og overtog ledelsen af produktionen af Mac og ansvaret for at udjævne den ineffektivitet, der var i processen. Efterhånden som årene gik, udvidede Tim Cook sit ansvarsområde, indtil han blev COO i oktober 2005.

Resultatet af hans arbejde kan ses på Apples salgstal - virksomheden har solgt et rekordhøjt antal Macs i fire af de fem sidste kvartaler.

Eddy Cue, Vice President of Internet Services

Hvordan ved man, at en Apple-medarbejder er 'go-to guy' i virksomheden? Når Steve Jobs beder personen om at fikse et vigtigt produkt, hvis lancering er blevet spoleret af tekniske fejl og klager fra brugerne. Det er den situation, Eddy Cue befinder sig i med MobileMe.

Efter den problemfyldte lancering af Apples rebrandede version af .Mac anerkendte Steve Jobs, at MobileMe "ikke levede op til Apples standard" og lagde ansvaret for den abonnementsbaserede tjeneste over på Eddy Cue, som nu har den nyoprettede titel Vice President of Internet Services.

"Eddy er blevet hevet ind for at fikse det, og det betyder, at det bliver fikset," skrev tidligere Apple-medarbejder Chuq Von Rospach i en blog om MobileMe.

Eddy Cue har brugt de sidste mange år på at lede iTunes-teamet, og det har resulteret i, at iTunes er blevet en fremtrædende spiller inden for digital musik.

Se hvem der ellers styrer Apple

Scott Forstall, Senior Vice President of iPhone Software

Et par dage før dette års Worldwide Developers Conference - begivenheden hvor Apple havde planer om at afsløre iPhone 3G og flere detaljer om software-opdateringen til iPhone 2.0 - havde Apple pludselig endnu en meddelelse:

Scott Forstall var blevet forfremmet til en nyoprettet stilling som Senior Vice President of iPhone Software.

Tidspunktet var ikke tilfældigt, for iPhone er blevet en afgørende del af Apple, og Scott Forstall er spiller en stor rolle i udviklingen af produktlinjen. Når det bliver tid til at diskutere kompleksiteten ved iPhone-software ved en begivenhed som dette års WWDC eller ved afsløringen af iPhone SDK i marts, giver Steve Jobs ordet til Scott Forstall.

Scott Forstall har selvfølgelig gjort sig fortjent til tilliden - han har været hos Apple i 11 år og er en af de oprindelige arkitekter af Mac OS X og Aquas interface.

Jonathan Ive, Senior Vice President of Industrial Design

Apple er berømt for sit design af forbrugerelektronik og computere. Den generelle opfattelse er måske, at det er Steve Jobs selv, der er ansvarlig for alle Apples produkter, men de seneste år har den sky Jonathan Ive spillet en stor rolle i designet af virksomhedens ikoniske udseende og fornemmelse.

Jonathan Ive og hans team var drivkraften bag det iøjenfaldende industrielle design af fremtrædende projekter som iMax, iPod og iPhone. På grund af Apples fokus på kombinationen af form og funktion og den reaktion, brugerne har på produkterne, har Jonathan Eve en finger med i alt, hvad Apple laver, lige fra placeringen af skruer til den boks, hardwaren kommer i.

Jonathan Ive har vundet stort set alle designpriser, der findes, blandt andet en Commander og the Order of the British Empire for sine bidrag til designindustrien.

Ron Johnson, Senior Vice President of Retail

Siden Ron Johnson rykkede over til Apple fra Target i 2000, har han stået for åbningen af mere end 200 Apple Stores verden over, blandt andet virksomhedens første forretning i Kina.

Bortset fra Steve Jobs er Ron Johnson det udadtil mest karismatiske medlem af Apples ledelsesteam og deltager ofte i åbninger af Apple Stores. Under Ron Johnsons ledelse er Apples detailfunktion blevet misundt af mange af virksomhedens konkurrenter og har indbragt næsten 1,5 milliarder dollars i nettosalg i Apples sidste kvartal.

Greg Joswiak, Vice President of Worldwide iPod and iPhone Product Marketing

Greg Joswiak er Apple-veteran og arbejdede sig op som projektleder for virksomhedens PowerBook-laptops.

Efter han blev chief product marketing manager for Mac Hardware, skiftede han over til den - på det tidspunkt - nye iPod-linje.

Og med mere end 100 millioner solgte iPods er linjen langt fra ny nu. Greg Joswiak er nu leder af al markedsføring af både iPod og iPhone.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere