Artikel top billede

Yamaha leverer blandt andet motorcyklen til den syvdobbelte verdensmester i road racing Valentino Rossi.

Yamaha tilbyder sine forhandlere gratis ERP

Motorcykelproducenten Yamaha tilbyder samtlige 300-400 forhandlere i Skandinavien en ERP-løsning udviklet specielt til dem. Eneste udgift er til hardware, uddannelse og implementering.

For et par år siden spurgte motorcykelproducenten Yamaha sine forhandlere om, hvorvidt de var interesserede i et it-system, der dækkede samtlige behov i butik og værksted.

Det skulle ikke koste dem en krone udover udgifter til hardware, uddannelse og implementering, hvilket alt i alt løber op i omkring 50.000 kroner.

"Selvfølgelig gør vi det ikke for vores blå øjnes skyld. Ambitionen er at knytte forhandlerne tættere til os og skabe mersalg," fortæller Niels Hansen, vicedirektør og it-ansvarlig, Yamaha Motor Scandinavia.

Den nye løsning er koblet op mod Yamahas egne systemer, hvilket giver en række fordele for forhandlerne.

Bestiller forhandlerne for eksempel reservedele, lægges bestillingen automatisk over i Yamahas centrale system, og når forhandleren sælger en ny motorcykel, klarer systemet af sig selv garantiregistreringen og beskriver, hvilket ekstraudstyr, der findes til den pågældende model.

Det komplette kassesystem kan ud over forslag til tilbehør også bidrage med finansierings- og forsikringstilbud.

Med til at bestemme

Idéen opstod for halvandet år siden, og så snart interessen var en kendsgerning, etablerede Niels Hansen en gruppe på seks forhandlere fra Danmark, Norge og Sverige.

De fem har siden fungeret som referencegruppe og været med til at fastsætte kravspecifikationer til løsningen, der omfatter økonomi, salg, værkstedsstyring, garantiregistrering og reservedelsbestilling.

Microsofts Navision er den systemmæssige grundplatform, der har fået den tyske bilbrancheløsning Incadea lagt oven på.

"Der er en vis lighed på mange punkter mellem de to løsninger, men vi kan alligevel ikke umiddelbart bruge den tyske løsning," siger Niels Hansen.

Et Yamaha-lag øverst

Løsningen har derfor fået lagt et 'Yamaha-lag' oven på.

Udviklingen har Incadea stået for med udgangspunkt i de kravspecifikationer, som motorcykelforhandlerne har leveret i samarbejde med Yamaha.

Den største udviklingsmæssige udfordring har været integrationen til Yamahas egne systemer, mens ting som sprogstyring, valuta- og bank-faciliteter ifølge Yamaha-direktøren har været "den mindste del af det."

"Derudover er der en temmelig stor spredning i forhandlernes it-kundskaber, hvilket selvfølgelig også har været en udfordring i udviklingen," konstaterer Niels Hansen.

Yamahas ERP-løsning skal dække fra den lille forhandler med bare et par mand og op til de store med mere end 20 ansatte.

Nej til central løsning

Et forslag om at køre systemet på en central server mødte modstand blandt forhandlerne.

En central løsning ville ellers gøre det ulige meget nemmere at opgradere og vedligeholde løsningen, ligesom forhandlerne ville slippe for backup-procedurer og for investeringer i hardware.

"Nogle forhandlere er lidt bange for, at vi skal gå ind og rode i deres data for eksempel for at se, hvordan den enkelte forretning går, så den løsning er tiden ikke moden til endnu," siger Niels Hansen.

Netop nu er udviklingen inde i en slutfase med fire pilotinstallationer kørende i henholdsvis Danmark, Norge og Sverige.

Den egentlige udrulning til de første 10 forhandlere i alle tre lande starter til oktober.

"Omkring midten af 2009 forventer jeg, at vi er færdige med at implementere løsningen hos de 10. Typisk vil der hos hver forhandler være en systemansvarlig og et par superbrugere," siger Niels Hansen.

Han forventer på længere sigt, at interessen fra forhandlernes side stiger, når de første 10 installationer er i drift. Ambitionen er, at mindst 100 af Yamahas 3-400 forhandlere i Danmark, Norge og Sverige kobler sig på løsningen.

Finansierer det selv

Yamaha Scandinavia finansierer selv udviklingen af koncernens ERP-løsning, men der er interesse fra Yamaha andre steder i Europa.

"Når vi har et internationalt system som Incadea som grundplatform, er det bestemt en mulighed at brede løsningen ud til Yamaha-forhandlere i andre lande," lyder det.

Supportmæssigt vil det heller ikke være noget problem at brede løsningen ud, da Yamahas forhandlere i hele Europa serviceres fra en central it-afdeling i Amsterdam.

Prisen for Yamahas ERP-løsning vil Niels Hansen ikke sige andet om, end at "det er en stor investering."

Til at hjælpe med at finde og videreudvikle den rigtige løsning hyrede Niels Hansen ERP-rådgiveren Herbert Nathan, og han har været med hele vejen, siden processen tog fart for halvandet år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere