Artikel top billede

Foto: Konstantin Inozemtsev/Istockphoto

Grøn it bliver et krav til it-branchen

Klima-it: Hvor dybt stikker it-branchens grønne idealer? Er den drevet af oprigtig bekymring for planetens ve og vel? Eller bundlinje og image?


En grøn bølge ruller over it-branchen, hvor mantraerne er grøn it, strømbesparelse, nedbringelse af CO2-udslippet, genanvendelige
produkter og miljømæssigt bæredygtige it-løsninger.

De store it-virksomheder bygger miljørigtige datacentre, der anvender solenergi og udvikler produkter, der bruger stadig mindre strøm og dermed belaster klimaet med mindre CO2.

Hvorfor gør de det, it-virksomhederne? Er det ren imagepleje eller kan vi tro dem, når de siger, at det handler om at redde planeten?

"Klimaproblematikken står højt på mediernes og den politiske dagsorden. Virksomheder, der har en god og grøn historie at fortælle, har for tiden travlt med at profilere sig på deres gode miljøgerninger. Så der er en del imagepleje," siger Henrik Merkelsen, studielektor ved Institut for Internationale Kultur- og Kommunikations-studier på Handelshøjskolen i København, CBS.

Når klimaforandringer og CO2-problematikken står så højt på den politiske dagsorden, betyder det samtidig også, at politiske indgreb er en reel trussel for de virksomheder, der forurener.

"Ved at udvise ansvarlighed og omsorg for miljøet - og især fortælle om det - kan virksomhederne håbe på at tage brodden af eventuelle politiske indgreb. Dermed er det sværere for politikerne at fremstille dem som miljøskurke, der fortjener at blive reguleret," siger Henrik Merkelsen.

Politisk korrekthed

It-erhvervets fokus på klimaproblemerne er muligvis en vindersag for virksomhederne. Men det er også resultatet af pres både inde- og udefra, som virksomhederne ikke kan sidde overhørig, hvis omverdenen skal kunne tage dem alvorligt.

Helt banalt har den offentlige mening og politisk korrekthed stor betydning, mener Lars Bo Kirk, kommunikationsrådgiver og partner i Jøp, Ove & Myrthu.

"I de store virksomheder er der et voksende pres indefra, fra medarbejderne, om, at virksomhederne agerer miljørigtigt. Det er ikke et ubetydeligt pres i en periode med mangel på arbejdskraft. Det er vigtigt for virksomhederne at fremstå som ansvarlige. Er du som ansvarlig virksomhed og stærkt brand ikke grøn nok, får du klø. Det ser vi gang på gang," siger Lars Bo Kirk.

Skrækscenariet er tydeligt

Det er ikke første gang, et bestemt emne pludselig kommer til at fylde så meget i samfundsdebatten, at det finder vej ind i direktionslokalerne og bliver en del af virksomhedens strategi og markedsføring.

For nogle år siden blev det for eksempel moderne, at virksomhederne skulle have etiske regnskaber. Og det fik mange, i øvrigt uden den helt store offentlige opmærksomhed efterfølgende.

"Klimaproblemerne er meget mere konkrete. Vi kan alle sammen forholde os til, at isbjergene smelter, og vi får vand i kælderen. Billederne er meget klare, og skrækscenariet langt tydeligere for os i dag, end da man talte om etiske regnskaber. For hvad er etik?," spørger Lars Bo Kirk:

"Ved Sydpolen hører vi, at et stykke af isen på størrelse med Tyskland er brækket i havet, samtidig med, at isbjørnene drukner, fordi isflagerne smelter. Det gør det svært at argumentere imod miljøvenlige løsninger. Jeg tror, at mange virksomheder har et helt oprigtigt ønske om at agere ansvarligt - samtidig med, at de ikke tør gå imod den offentlige opinion."

Kunderne er ikke klar

It-virksomhederne har med andre ord ikke valget om at være grøn eller ikke.

Tilbage står spørgsmålet, om kunderne, der skal bruge de grønne løsninger, overhovedet er klar til det.

Det er de ikke, når man kigger i den nye IT i Praksis, der er Dansk IT's og Rambøll Managements årlige undersøgelse af it-anvendelsen i Danmark.

Her siger blot 12 procent af brugervirksomhederne, at de har konkrete planer om sætte miljørigtige it-aktiviteter i gang i løbet af det kommende år.

"Vi møder mange virksomheder, der spørger: Er kunderne klar til at betale for det? Det er her, den virkelige test skal stå," siger Lars Bo Kirk, Jøp, Ove & Myrthu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere