Artikel top billede

IBM truer med at trække sig fra standardiseringsråd

Efter godkendelsen af Microsofts åbne filformat OOXML som international standard prøver IBM nu at få lukket smuthuller til uretmæssig indflydelse i standardiserings-procedurerne.

Computerworld News Service: IBM truer med at forlade organisationer, der sætter standarder for software-interoperabilitet på grund af bekymringer om uretfærdige procedurer.

IBM har offentliggjort et nyt sæt retningslinjer, som virksomheden planlægger at følge, og som inkluderer at fremme den praksis for standardiseringsråd at have regler på plads, som beskytter deres beslutninger fra 'uretmæssig indflydelse', hvilket er en tydelig reference til konkurrenten Microsoft.

IBM ønsker at få lukket de smuthuller, som lader dominerende virksomheder misbruge standardiseringsprocedurerne, ifølge Bob Sutor, som er vice president for open source og standarder hos IBM. At trække sig fra standardiseringsråd, der undlader at reformere sig, kan være en 'sidste udvej', siger han.

"Vi ser dette som en overordentlig positiv og konstruktiv politik for, hvordan vi håber på at engagere os," udtaler Bob Sutor.

Dårlig kvalitet?

IBM var en af de mest udtalte modstandere af et filformat skabt af Microsoft og godkendt som international standard tidligere i år af International Organization for Standardization (ISO).

En del af specifikationen, kaldet Office Open XML, bruges i Microsofts seneste Office 2007-produktivitetspakke men mangler stadig at blive fuldt implementeret af Microsoft og andre softwareleverandører. OOXML konkurrerer mod OpenDocument Format (ODF), som også er en international standard, og som bruges i produktivitetspakker som OpenOffice og StarOffice.

Microsoft indgav OOXML til ISO under en såkaldt Fast Track-procedure, som, nogle modstander mente, var forhastet og resulterede i en standard af dårlig kvalitet. Mange lande og tekniske eksperter tvivler til stadighed over behovet for endnu en standard for dokumentformater.

En kladde af OOXML-standarden blev godkendt af ISO/IEC Joint Venture Technical Committee 1 (JTC 1) i en afstemning, der afsluttedes 29. marts. Brasilien, Indien, Sydafrika og Venezuela appellerede godkendelsen, men appellerne blev afvist i juli. Disse appeller handlede til dels om angivelige uregelmæssigheder i ISO's afstemningsprocedure.

I august godkendte ISO og International Electrotechnical Commission (IEC) lanceringen af ISO/IEC DIS 29500, som er det officielle navn for OOXML-specifikationen.

Frustration grund til nye retningslinjer

IBM's nye retningslinjer, for hvordan virksomheden vil deltage i standardiserings-organisationer, har set dagens lys på grund af IBM's frustration over OOXML, ifølge Andrew Updegrove, advokat hos Gesmer Updegrove fra Boston, som studerer standarder og sager om immaterielle rettigheder.

Disse retningslinjer er formuleret ud fra anbefalinger fra en seks-ugers web-baseret konsultation afholdt i maj og juni. Denne konsultation involverede mere end 70 eksperter, som diskuterede, hvordan man kunne forbedre skabelsen af standarder. Gesmer Updegrove deltog også.

IBM's retningslinjer er baseret på virksomhedens tro på at åbne standarder øger antallet af softwareprodukter, der er indbyrdes kompatible. Standarder forhindrer en softwareleverandør i at beslaglægge en stor del af et marked ved at låse brugere i et proprietært format og således begrænse deres evne til nemt at skifte til et andet produkt.

Unødigt komplekst

Microsoft er længe blevet beskyldt for at dominere markedet for kontorproduktivitets-applikationer på grund af virksomhedens brug af lukkede filformater. Microsoft ændrede dog kurs og ansøgte om at få sit OOXML-format til at blive en international standard, hvilket betød, at andre leverandører kunne implementere OOXML i deres produkter.

Men OOXML blev kritiseret for at være unødigt komplekst. Microsoft blev også beskyldt for at presse lande til at støtte standarden, hvilket gjorde virksomheder som IBM rasende. IBM har længe støttet ODF.

IBM's nye retningslinjer har til hensigt at sørge for, at organisationer som ISO og ECMA, som er en standardiseringsorganisation, der er ledet af branchen, tager deres procedurer op til genovervejelse.

En sådan forandring vil dog sandsynligvis ikke træde i kraft med det samme, da it-standarder blot er en lille del af, hvad ISO foretager sig, ifølge Gesmer Updegrove. Organisationen specificerer standarder i alt fra kunstgødning til tøjstørrelser og medicinalprodukter.

Rådet fortsætter

Men IBM er en stor spiller og deltager i flere nationale standardiseringsråd og -organisationer end måske nogen anden it.virksomhed, mener Gesmer Updegrove.

Selv hvis IBM gjorde alvor af sin trussel, så ville det at trække sig fra et standardiseringsråd ikke få rådet til at gå i opløsning, ifølge Gesmer Updegrove. Og det ville også skade IBM selv, påpeger han.

"Hvis de beslutter at trække sig fra ECMA, så mister virksomheden sin mulighed for at fremme sin yndlingsstandard gennem systemet," siger Gesmer Updegrove.

Det var ikke muligt at få kontakt til repræsentanter fra ISO og ECMA for at få en kommentar.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere