50 it-pionerer: 11-15

Tilbage til oversigten

11. Gordon Moore
Man kan ikke gå galt i byen med en fyr, der har sin egen videnskabelige lov - kan man?

Moores Lov, der kom i 1965 - tre år før Gordon Moore grundlagde et lille firma, han kaldte Intel - forudsagde, at antallet af komponenter på en computer-chip ville blive fordoblet hvert år (senere ændrede han det til hvert andet år).

Ifølge Intel er Moores Lov stadig "det ledende princip inden for halvleder-industrien", men faktisk anvender alle dele af højteknologien - fra harddisk til tv - i en eller anden udstrækning den almægtige Law of Moore.

Gordon Moore er stadig en del af Intel, som med 40 år på bagen nok har førstepladsen på listen over virksomheder, Silicon Valley ikke kunne eksistere uden.

12. Bill Atkinson
Kør musen op til din pc's filmenu, åbn et nyt vindue og tak så Bill Atkinson for, at det kan lade sig gøre.

Hans første ideer til elementer af brugergrænseflade-design som menubjælken blev en del af den grafiske brugergrænseflade ikke kun på på Apples computere (hvor han arbejdede), men på alle de store styresystemer, der er kommet siden.

Som programmør designede Bill Atkinson MacPaint, QuickDraw og HyperCard - et slags proto-websystem, der helt klart var inspiration til skabelsen af World Wide Web.

Efter at have startet sin egen virksomhed, General Magic, har Bill Atkinson stort set trukket sig tilbage fra teknologi-branchen for i stedet at arbejde som naturfotograf.

13. Steve Case
Steve Cases opfindelse, America Online, var en stor ting i starten af 1990'erne. Timingen var perfekt for en tjeneste, der tilbød online-støttehjul til de millioner af nysgerrige, men tøvende mennesker, der gerne ville introduceres til World Wide Web.

AOL banede vejen for mere end bare de chat rooms, det blev berømt for. Steve Case lancerede Neverwinter Nights - et af de første MMO'er (massively multiplayer online games) - som var en af de første mestre inden for brugeravatarer.

Han startede ligeledes blandingen af online-medier og store medieselskaber ved at sælge til Time Warner i 2001, hvilket skabte multimediekæmpen AOL Time Warner.

14. Martin Cooper
Tjek lommerne. Uanset om du rammer en iPhone, en Razr eller lignende, kan du takke Martin Cooper og hans patent fra 1973 for mobiltelefonen, som vi kender den.

Hans opfindelse, der kom mens han arbejdede hos Motorola, vejede lige omkring et kilo, og der skulle gå 10 år, før mobiltelefonen kom under grænsen på et halvt kilo.

Martin Cooper er stadig aktiv inden for telefonbranchen. Hans virksomhed ArrayComm udvikler antenneteknologi, så nutidens telefoner kan få forbindelse til deres netværk.

15. Nolan Bushnell
Atari er synonymt med video-gaming - i så høj grad at navnet stadig bliver brugt (selvom det ikke længere er relateret til grundlæggeren Nolan Bushnell, der er ansvarlig for video gaming) 36 år efter, det opstod.

Nolan Bushnells forestilling - en verden hvor alle kan spille spil i deres eget hjem - er et af de sjældne tilfælde, hvor visionen udvikler sig præcis, som man havde forestillet sig.

Selvom der ikke er nogen, der falder i svime over Ataris konsoller længere, banede Atari og Nolan Bushnell vejen for alle de gaming-platforme, der er dukket op siden.

Tilbage til oversigten

Foto: 11. Intel. 12. Bill Atkinson. 13. IDG News Service. 14. IDG News Service. 15. Paul Dean.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere