Artikel top billede

Mens tiden er ved at rinde ud for det analoge sendenet, der ophører til november næste år, kritiserer Dansk Erhverv allerede nu en ændring, der indtræder i 2012 - overgangen fra MPEG-2 til MPEG-4. (Foto: Michael McCloskey 2007 / Michael McCloskey)

Overgang til MPEG-4 møder kritik - og ros

Dansk Erhverv kritiserer manglende oplysning om overgang til MPEG-4. Brancheforeningen selv mener, forbrugerne får det bedste af alle verdener.

Når de danske tv-seere fra 2012 zapper ind på DR eller TV2, risikerer de sort skærm, hvis deres tv ikke er udstyret med teknologi til at afkode signalet, der til den tid er komprimeret i MPEG-4.

Brancheforum for Digitale Medier, der er en sammenslutning af alle virksomheder i tv-branchen, anslår, at der ved udgangen af 2008 er solgt 1,2 millioner digitale modtagerbokse.

Af dem er op mod en million kun udstyret til at kunne modtage det nuværende MPEG-2-format.

Og det er netop informationen til denne skare, der har været mangelfuld, mener Dansk Erhverv.

Den kampagne, der skulle have været skudt i gang sidste år, mangler endnu at se dagens lys, kritiserer organisationen.

"Oplysningskampagnen var egentlig berammet til 2007, men man er først nu ved at udrulle kampagnen. Det synes vi er stærkt problematisk, fordi man står tilbage med forbrugere og en branche, som mangler de her oplysninger," siger Trine Katborg Davidsen, erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Erhverv.

Udskudt kampagne ikke problematisk

Den oprindelige statslige kampagne, der skulle informere danskerne om den digitale overgang til MPEG-4 i 2012, blev i første omgang forsinket.

Det skete, fordi ansøgningerne fra mediebureauerne, der kappedes om at få lov til at lave kampagnen, var mangelfulde.

Der er nu fundet en vinder, og danskerne kan se frem til landsdækkende tv-kampagner og husstandsomdeling af informationsmateriale fra uge 50.

Det mener informationschef i Brancheforum for Digitale Medier, Johs Chr. Johansen, ikke er for sent. Var kampagnen skudt i gang før, ville ingen have lyttet til den, pointerer han.

"Du ville da grine, hvis man lavede en kampagne i 2006 for noget, der sker i slutningen af 2009. Det ville ikke have haft nogen som helst virkning. Skal man nå forbrugerne, tror jeg såmænd, det sker på det rette tidspunkt," siger han med henvisning til kampagnen, der kommer senere på året.

Det bedste fra alle verdener

Han forstår ikke Dansk Erhvervs kritik af digitaliseringsprocessen. Tværtimod mener han, at forbrugerne skal indrette sig på en ny virkelighed.

"I gamle dage kunne man have købt et fjernsyn i 1950 og stadig se tv efter årtusindskiftet. Sådan er det ikke længere," siger Johs Chr. Johansen.

"Det centrale ved digitaliseringen er, at vi skal skifte modtage-udstyr hyppigere. Fuldstændig som vi er vant til at gøre med computere og mobiltelefoner," fortsætter han.

I Norge besluttede man, modsat Danmark, at digitaliseringen fra start skulle tage udgangspunkt i MPEG-4-standarden. Det har imidlertid betydet, at nordmændene først har fået adgang til at se digitalt tv i år, og altså ikke som danskerne allerede i 2006.

Den danske model har nok omkostninger i form af nyindkøb af udstyr, erkender Johs Chr. Johansen, men det er sket ud fra de bedste intentioner. Nemlig at give danskerne hurtig adgang til digitalt tv og lade branchen drage sig nyttige erfaringer om den digitale platform.

"Det komplicerer selvfølgelig, at man har en periode, hvor MPEG-2 sameksisterer med MPEG-4, men politikerne har sådan set forsøgt at få det bedste af alle verdener, men den løsning er ofte lidt besværlig," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere