Artikel top billede

Man føler sig velkommen, men det er snyd, lyder det fra Håndværksrådet.

Hård kerne fortsætter annoncesvindel

En hård kerne af annonce-hajer fortsætter med at svindle danske erhvervsdrivende. Selskaberne skifter navn, men personerne er de samme, lyder det fra Håndværksrådet. Det passer ikke, lyder svaret.

Dansk Tele Support, Telefonbøgerne ApS eller Lokaltelefonbogen.

Navne er forskellige, men det er de samme personer, der står bag.

Og det handler kun om én ting. Nemlig at svindle så mange penge ud af danske erhvervsdrivende som muligt, lyder det fra Håndværksrådets jurist.

"Vi kender disse firmaer ganske udmærket," siger Jeppe Rosenmejer, seniorjurist i Håndværksrådet.

"Det er de samme personer, der gang på gang åbner nye fupfirmaer, og forsøger at franarre erhvervsdrivende penge."

"Det seneste i rækken hedder Lokaltelefonbogen. Vi har modtaget masser af klager over firmaet, og der er indgivet politianmeldelse," fortæller han til Computerworld.

Københavns Politis bedrageriafdeling har ikke ønsket at kommentere sagen nærmere.

Lokaltelefonbogen huserer under domænet l-tb.dk, hvor man blandt andet kan læse:

"Lokaltelefonbogen indeholder alle danske virksomheder opdelt i brancher" og "I Lokaltelefonbogen kan du finde frem til kontaktoplysninger og rutebeskrivelser på alle virksomheder i dit lokalområde."

Håndværksrådet er dog stærkt kritiske over for firmaets salgsmetoder og løfter.

"Lokaltelefonbogens sælgere forsøger at lokke forretninger til at købe spalteplads i et ubrugeligt kartotek på baggrund af falske præmisser om stor eksponering og mersalg," lyder det fra rådets seniorjurist.

Både kritik og politianmeldelse preller dog af på direktøren i CBA ApS.

"Det er ikke korrekt, at vi behandler vores kunder som Håndværksrådet beskriver. Vi er kede af politianmeldelsen, og vi har forsøgt at få en dialog med Håndværksrådet, hvor de kan forklare os problemerne, men det har de ikke ønsket at deltage i," siger Christian Johansen fra CBA ApS.

Den udlægning er Håndværksrådet ikke enig i.

"CBA ApS ønskede, at vi skulle godkende de metoder, der bruges i firmaet, og det vil vi ikke være med til," forklarer Jeppe Rosenmejer.

"Vi vil ikke lægge navn til en blåstempling af de virksomheder, som vi bekæmper," siger han.

Kritik preller af

En af de erhvervsdrivende, der er blevet kontaktet af Lokaltelefonbogen, forklarer mødet således.

"En sælger kontaktede mig og fortalte, at min virksomhed nu havde stået i kartoteket i et år. Herefter præsenterede han mig for en regning på 1.300 kroner om måneden for at fortsætte med at stå i et kartotek, som jeg slet ikke var klar over, at jeg var registreret i og heller ikke ønskede at være i," fortæller Peter Amdrup.

Håndværksrådet oplyser, at de har modtaget mange lignende henvendelser, hvor modtagerne er blevet snydt for tusindvis af kroner.

"Det er simpelthen en storm i et glas vand," siger Christian Johansen.

"Vi har forsøgt at få Håndværksrådet til at forklare, hvad vi har gjort forkert, men det har de ikke ønsket."

"Jeg er utilfreds med Håndværksrådet måde at håndtere tingene på," siger han.

Masser af domæner

En dom på to et halvt års fængsel og fradømmelse af retten til at drive virksomhed på ubestemt tid har ikke lagt en dæmper på de personer, der står bag de tvivlsomme forretningsmetoder.

Bag Lokaltelefonbogen står selskabet CBA ApS. Som direktør for CBA ApS finder man Christian Johansen, som ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen også har været direktør for Telefonbøgerne ApS, og som frem til 10. august i 2007 sad i bestyrelsen for Dansk Tele Support.

Telefonbøgerne ApS og Dansk Tele Support er anklaget og dømt for svindel.

CBA ApS er ifølge seniorjurist i Håndværksrådet, Jeppe Rosenmejer, en direkte afløser til Copenhagen Business Administration ApS. Et firma, der blev indgivet konkursbegæring mod i august i år.

"Efter konkursen i Copenhagen Business Administration ApS løb selskabet ejere direkte fra skifteretten over i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og oprettede CBA ApS," siger Jeppe Rosenmejer.

Ingen sammenhæng

Domænet bag Lokaltelefonbogen hedder l-tb.dk, og det er registreret af Niki Fribæk.

Dette navn dukker ligeledes op i forbindelse med Telefonbøgerne ApS, der blev stiftet af Niki Fribæk.

Det sidste navn, der dukker op i forbindelse med to af de tre selskaber, er den tidligere administrerende direktør i Dansk Tele Support, Lasse Schou. Han blev den 28. august 2007 blev dømt til to et halvt års fængsel for bedrageri, samt fradømt retten til at drive virksomhed på ubestemt tid.

Trods de mange sammenfald i persongalleriet afviser CBA ApS, at der er nogen sammenhæng.

"Lasse Schou er i fængsel og har intet med CBA ApS at gøre. Niki Fribæk og jeg kender hinanden fra tidligere, men der er ingen forbindelse til dette firma," siger Christian Johansen.

Dansk Tele Support, Telefonbøgerne ApS og Lokaltelefonbogen har alle tilknytning til en adresse på Vesterbrogade 149 i København.

Niki Fribæk og CBA ApS står desuden bag en række relaterede domæner og websider som eksempelvis telefonbogerne.dk, itelefonbogen.dk, i-tb.dk, telefonbøgerne.dk og lokaltelefonbogen.dk.

Fiktive besøgstal?

For at genne de erhvervsdrivende ind i folden lokker Lokaltelefonbogen med store besøgstal. På firmaets webside henviser man til, at l-tb.dk besøges af 40.000 til 65.000 unikke brugere hver måned og at disse tal er indsamlet via Googles analyseværktøj.

Det har dog ikke været muligt at verificere disse tal på Googles Trends labs, der henviser til, at der ikke er tilgængelige data om siden.

Christian Johansen, direktør i CBA, forklarer dog, at tallene faktisk er langt højere.

"Det er forældede tal, og vi har faktisk mere end 175.000 unikke besøgende hver måned," forklarer han.

Er man blevet kontaktet af et firma, som man mistænker for at snyde, kan man kontakte Håndværksrådet via websiden, hajnettet.dk, som Håndværksrådet har oprettet i kampen mod annonce-hajer.

Man er ligeledes velkommen til at kontakte Computerworlds redaktion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere