Artikel top billede

Ingen panik på it-jobmarkedet

It-folket kan se frem til større arbejdsløshed, men der er stadig langt til afgrunden og lys for enden af tunnelen, lyder det fra tre fagforbund.

Selv om der dagligt rapporteres om store fyringer i de globale it-firmaer, er der ingen grund til panik i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra tre fagforbund.

De mest dystre udsigter varsler en stigning i arbejdsløsheden på tre procent, men flere ser knap så pessimistisk på jobmarkedet i 2009.

Analysehuset IDC udarbejder hver tredje måned en analyse for, hvordan tingene står til i it-branchen.

I den analyse har IDC fra februar 2009 nedjusteret væksten i branchen til et rundt nul, og det kommer ifølge Per Andersen, der er direktør i IDC, til at koste arbejdspladser i it-branchen.

Han forventer, at nulvæksten vil betyde, at der vil ske en reduktion på mellem 2.000 og 3.000 it-folk.

Den danske it-branche beskæftiger omkring 100.000 personer, hvilket ifølge IDC vil give et effektivt fald i beskæftigelsen på to til tre procent.

Hos it-fagforbundet Prosa har man 11.000 betalende medlemmer.

Her er man knap så sortsynet som i analysehuset.

"Vi kan godt se tegn på, at arbejdsløsheden stiger. Det er eksempelvis sværere for nyuddannede at få fodfæste. Men vi tror ikke, at tallene bliver så høje, snarere en 200-300 flere, som er en fordobling af det nuværende ledighedstal," siger formanden i Prosa, Niels Henrik Bertelsen, til Berlingske Business.

Kortvarig nedgang

I Ledernes Hovedorganisation og Finansforbundet, der til sammen organiserer godt 7.500 it-medlemmer, ser man også rimelig lyst på 2009.

Den økonomiske krise kommer til at kunne mærkes, men der er lys for enden af tunnelen, lyder det.

"Siden 15. september 2008 har vi oplevet en massiv tilstrømning af medlemmer fra it-branchen, og der er en afmatning i gang. Vi er da også noget nervøse for hvad, der kommer til at ske frem til regnskabsaflæggelsen i februar og umiddelbart efter," siger Kent Petersen, næstformand i Finansforbundet.

"Vi har endnu ikke set de helt store fyringsrunder inden for it, og vi håber ikke, at virksomhedernes ledelse handler i panik, hvis regnskaberne i februar ikke er så gode. Jeg har tillid til, at lederne er ansvarlige personer, der kan se et par år frem i tiden og ikke bare skærer ned i panik."

"Det kan naturligvis betyde en lavere efterspørgsel efter it-folk i en periode, men efter min bedste vurdering bliver den kortvarig," siger han

Fremtidsudsigten fra Ledernes Hovedorganisation falder fint i tråd med Finansforbundets udmelding.

"Arbejdsløsheden i vores forbund har gennem mange år været meget tæt på nul. Vi forventer nu en stigning, men den overstiger næppe 1,2 procent ved årets udgang," siger Michael Monty, presseansvarlig i Ledernes Hovedorganisation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere