Deadline skrider for åbne standarder i Danmark

It-ordførerne har godkendt standard-eksperternes rapport om OOXML og ODF i Danmark. De venter nu på Konkurrencestyrelsens rapport, der kan få standard-deadlinen til at skride.

Folketingets it-ordførere og videnskabsminister Helge Sander (V) var i går trommet sammen for at diskutere standard-ekspert-udvalgets rapport om implementeringen af ODF og OOXML i offentlige myndigheder.

It-ordførerne havde ikke de store indvendinger til ekspertudvalgets fremmødte formand, Mads Bryde Andersen. Derimod var de fulde af lovprisninger for arbejdet i Helge Sanders fem mand store udvalg, der siden sommerferien blandt andet har gransket i offentlige pilotprojekter og interoperabiliteten mellem OOXML og ODF.

"Rapporten går i dybden på en saglig måde, og med rapporten i hænderne er vi alle glade for, at vi ikke valgte det ene format frem for det andet," siger Venstres it-politiske ordfører, Michael Aastrup Jensen.

Han understreger dog samtidig, at arbejdet kun er halvt overstået, fordi de folkevalgte på Christiansborg venter Konkurrencestyrelsens rapport 1. juli 2009, der er samme dato, som prøveperioden reelt udløber for de åbne standarder i Danmark.

"Jeg håber meget på, at Konkurrencestyrelsen når at blive færdig inden juli, så vi kan holde vores deadline. Det er jo ikke realistisk at implementere en eller to standarder samme dag, som vi får rapporten i hænderne," siger Michael Aastrup Jensen.

Han oplyser, at Helge Sander derfor vil tage fat i Konkurrencestyrelsen for at fremskynde processen.

Indkalder til krig
Socialdemokratiets it-ordfører, Ole Hækkerup, anser det ikke for realistisk, at den oprindelige implementeringsdeadline holder, hvis ikke Konkurrencestyrelsen på en eller anden måde får spyttet sin rapport ud, før Folketinget går på sommerferie.

"Hvis rapporten først kommer til juli, skal Folketinget genindkaldes ekstraordinært for at godkende det ene eller andet format. Den slags sker normalt kun i tilfælde af krig, og det, tvivler jeg på, vil være tilfældet i denne omgang. Trods alt," smiler socialdemokraten.

Samtidig ser han frem til at få Konkurrencestyrelsens rapport i hænderne for at granske styrelsens konklusioner om, hvorvidt især OOXML er konkurrenceforvridende.

"Standardeksperternes rapport var appetitvækkeren, men valget mellem de to formater kommer reelt nok til at afhænge af Konkurrencestyrelsens rapport," vurderer Ole Hækkerup.

Den udmelding tilslutter SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, sig.

"Udover at sikre gode betingelser for den teknologiske udvikling har formålet med standardiseringen jo også været at sikre bedre priser ved offentlige indkøb ved at bryde monopollignende forhold," forklarer hun til Computerworld.

It-ordførerne blev derfor enige om, at standard-eksperterne skal på overarbejde, når Konkurrencestyrelsens rapport bliver publiceret til sommer. Opgaven til sommer bliver sandsynligvis at sammenkæde Konkurrencestyrelsens rapport med deres egen tekniske gennemgang af de to standarder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.