Artikel top billede

Åbne standarder under Konkurrencestyrelsens lup

Folketinget har netop vedtaget, at Konkurrencestyrelsen bliver inddraget i arbejdet om åbne standarder. ODF-folket jubler, mens Microsoft er knap så klar i sin udmelding.

I fredags besluttede it-ordførerne på Christiansborg i forespørgselsdebatten, at Konkurrencestyrelsen og et uvildigt ekspert-panel skal vurdere de tekniske, forvaltningsmæssige og konkurrencemæssige aspekter ved implementeringen af ODF og OOXML i den offentlige forvaltning.

I dag kl. 13 blev der så stemt i Folketingssalen, og resultatet blev ganske som forventet, vedtaget med samtlige partiers accept.

108 stemte for. Ingen var i mod og ingen undlod at stemme.

Dermed er slaget om de åbne standarder stadig i fuld gang, og den beslutning er man glad for i ODF-lejren.

"Jeg er glad for, at Folketinget helt utvetydigt slog fast, at Videnskabsministeriets forsøg med to dokumentformater, ODF og OOXML, skal vurderes såvel ud fra et teknisk perspektiv som et konkurrencemæssigt perspektiv," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark.

"Konkurrencestyrelsen bliver inddraget, og Folketinget har nu gjort det klart, at forudsætningerne for vurderingen af forsøget med to formater er fuld interoperabilitet mellem formaterne, og at formaterne skal være konkurrencemæssigt neutrale," lyder det fra denne front.

De Radikale er tilfredse

Microsoft er ikke krystalklare i deres udmelding i forbindelse med Folketingets beslutning. Firmaet ser ikke Konkurrencestyrelsens indblanding i sagen som noget stort problem, men mere som et led i en politisk proces.

"Vi ser Folketingets beslutning som en trædesten på rejsen mod et mere og bedre digitalt Danmark, for der ligger stadig meget arbejde forude," siger Jacob Schaumburg-Müller, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark om beslutningen.

"Hvis politikerne vil digitalisere Danmark, må der ske andet og mere, end denne beslutning er udtryk for," siger han.

Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Petersen, er dog godt tilfreds med at konkurrencestyrelsen bliver hørt i spørgsmålet om de åbne standarder.

"Nu får vi endelig endevendt de tekniske og konkurrencemæssige spørgsmål fra to vinkler, og det er et glimrende udgangspunkt," siger han til Computerworld.

Uvildigt ekspertpanel

Næste trin i standard-processen er at udvælge den såkaldte ekspertgruppe, der skal besidde ekspertise inden for forvaltning, teknik og konkurrence.

"Jeg håber, udpegningen af ekspertgruppen vil finde sted meget snart, og at personerne reelt er uafhængige af særinteresser," lyder det fra Morten Kjærsgaard.

Rygterne om deltagere i et sådant panel er allerede begyndt at svirre og navne som EF-dommer Bo Vesterdorf og professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School har været nævnt.

Datoen for den endelige udvælgelse er ikke fastlagt, men den vil angiveligt finde sted umiddelbart efter pinse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere