Artikel top billede

Peter Bro Miltersen fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet er udnævnt til professor i matematisk datalogi. Foto: Søren Holm/Chili

Spilteori kan blive din vej til millionerne

Peter Bro Miltersen er nyudnævnt professor og forsker til daglig i spilteori. Spilteorien kan blandt andet bruges til at tjene penge på internetreklamer eller vinde i poker

Peter Bro Miltersen er den seneste professor inden for matematisk datalogi i Danmark. Til daglig har han sin gang på Aarhus Universitet, hvor et af hans forskningsfelter er i spilteori.

Det er blandt andet spilteorien, der har gjort Googles reklameafdeling så succesfuld. Men hvad går spilteori egentlig ud på?

"Spilteori handler kort fortalt om at analysere beslutningsgange i multiagentsystemer," fortæller Peter Bro.

Forklaret på et mere simpelt sprog, så er det forskning i, hvilke konsekvenser ens handlinger har i forhold til andre.

"Anvendt i en populær sammenhæng kan spilteori være med til at forklare nogle af de mekanismer, der blandt andet ligger til baggrund for fildeling på nettet," analyserer Peter Bro.

Fildeling på nettet er begrænset af blandt andet upload-hastigheder, hvor den enkelte fildeler bruger noget af sin egen båndbredde på at fildele med andre. Det er ikke i alle tilfælde hensigtsmæssigt for den enkelte bruger, da man sænker sin egen download-hastighed ved at dele med andre.

Men hvis ingen brugere deler noget, så ville der ikke være nogen filer at hente, og det vil heller ikke være hensigtsmæssigt for den enkelte bruger.

Derfor kan man blandt andet ved at indføre et virtuelt valutasystem gøre det attraktivt for folk at uploade. Her kan man så gøre det obligatorisk at have denne virtuelle valuta, hvis man vil have mulighed for at hente filer.

Fascineret af puzzles

I en mere forretningsmæssig sammenhæng, så bruges spilteori blandt andet hos Google, når man skal bestemme, hvilke reklamer der vises på Google.

"Spilteori danner rammen for, hvilke auktionsmekanismer der gør Google AdWords så succesfuld," siger Peter Bro. Google har 21 milliarder dollars i reklameomsætning, hvilket er 97 procent af den samlede indtjening.

Lige siden folkeskolen, har Peter Bro været fascineret af matematik og tankeeksperimenter eller såkaldte puzzles.
Peter Bro har selv videreført disse tankeeksperimenter i nogle af sine videnskabelige artikler. Her er et af hans yndlingseksempler, hvordan Dante skal komme ud af skærsilden ved hjælp af spilteorien.

Spilteori kan øge pokerchancer

Passionen til matematik er noget, der kendetegner de studerende, som Peter Bro i dag selv underviser på Datalogisk Institut.

"De unge, vi tiltrækker, er dem, der går efter intellektuelle udfordringer inden for især matematikken," fremhæver Peter Bro.

Men det er ikke kun tørre tal, som man kan forske i på instituttet.

Peter Bro har blandt andet sammen med en af hans ph.d.-studerende, skrevet en videnskabelig artikel om, hvordan man får de største chancer for at vinde i poker.

"Vi kan garantere, at en spiller har mindst 49 procent chance for at vinde i en to-mands situation, hvis han spiller rationelt ud fra vores forskning," siger Peter Bro.

"Garantichancen kan aldrig blive mere end 50 procent, da din pokermodstander jo også kan læse vores videnskabelige artikel, men for en dårlig pokerspiller, så er 49 procent en meget høj mindste-garanti på at vinde i en to-mands situation."

Glæden ved faget

Men som regnskaberne hos Google viser, så er det ikke kun i poker og tankeeksperimenter, hvor man kan bruge spilteoritisk forskning.

"Spilteori bliver mere vigtigt i fremtiden, da flere og flere ting bliver digitaliseret. Derfor kommer vi også til at se flere såkaldte 'bots' i fremtiden. På det mikroøkonomiske plan kan vi ved hjælp af spilteorien rationalisere beslutningsprocesser foretaget af disse bots," forklarer Peter Bro.

I it-verdenen er det ikke blot mennesker, der er aktører. Spilteorien er en vigtig del i programmeringen af kunstig intelligens. Den kunstige intelligens er desuden langt lettere at have med at gøre end mennesker, der ikke altid handler rationelt.

For modsat mennesker, så kan den kunstige intelligens programmeres, og her kan spilteorien hjælpe til med at lave kunstig intelligens, der kan tage højde for al mulig slags interaktion både mellem rigtige mennesker, men også andre programmer der bruger kunstig intelligens.

Det der dog virkelig kan tænde Peter Bros gejst er, når han fortæller om sine studerende og deres projekter.

"Jeg har haft seks studerende, der alle har lavet nogle interessante ph.d'er. Derudover vejleder jeg i øjeblikket fem andre ph.d.-studerende. En af dem er sågar med i TV2 Zulus 'Love Camp'-program."

Når han ikke underviser studerende, er Peter Bro almindelig familiefar sammen med sin kone Nina. De har to børn, Emma på 14 og Viktor på 11. Og når han slapper af, holder han meget af Keith Jarretts jazzmusik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere