Tegning: Lene Sekjær

Find den billigste vej gennem Licens-land

It-Akademiet: Det giver sorte tal på bundlinjen, når it-chefen svinger macheten på sin vej gennem licens-junglen. Der kan snildt spares 1.000 kroner for hver computer, fortæller en ekspert.

Styring af licenser til de applikationer, som firmaet anvender, klinger i manges it-folks ører som en ualmindelig kedelig bogføringsopgave.

En ekspert på området maner dog licensstyringens dårlige rygte til jorden.

Det er faktisk ikke særlig besværligt, og der er mange penge at spare.

"I løbet af ganske få timer kan man få et overblik over de applikationer og versioner, der er i virksomheden," fortæller Ole Mejer, direktør i PC-WAREs kompetencecenter.

"Vi har analyseret licensbehovet i mere end 100 virksomheder, og vores erfaringer siger, at der over en treårig periode gennemsnitligt kan spares 1.000 kroner per computer i virksomheder med mere end 100 desktop-maskiner," fortæller han.

"Men virksomheder med helt ned til 10 desktop-maskiner kan potentielt spare penge på licenser."

Resultater efter få timer
Licens-håndteringen angribes ifølge Ole Mejer i to tempi, og det første skridt tager blot nogle få timer.

Det handler om at få styr på tingene.

"Man kommer ingen vegne uden teknologi, og langt de fleste producenter har allerede styringsværktøjer til deres applikationer. Ved at bruge dem, kan man i løbet af ganske få timer danne en oversigt over antallet af applikationer i firmaet, samt i hvilke versioner de findes," fortæller han.

"Det er ikke svært, men det er forbavsende få, der bruger værktøjerne."

Når informationerne er indsamlet, har it-chefen viden om, hvilke producenter der er flest licenser til. Den viden danner udgangspunkt for sparerunden.

"Start med at se på de virksomheder, du betaler flest penge til. Her er der naturligvis mest at spare," siger Ole Mejer.

"Se herefter på, hvilke versioner af programmet der er i virksomheden. Mange steder viser det sig nemlig, at der ikke er renset ud i gamle produkter."

"Man kan have fem versioner af den nyeste udgave, der er i brug. Men rigtig tit finder man stadig et hav af gamle versioner, som ikke benyttes, men som stadig betales licens til," siger Ole Mejer.

Samtidig fortæller han, at man skal se på det samlede antal licenser fra producenterne, der hver især kan producere mange forskellige programmer.

"Ved at samle alle de programmer, som en producent udgiver, kan man ofte opnå stordriftsaftaler, der viser sig i billigere licensaftaler" siger han.

"Det er billigere end at plukkøbe programmerne."

På langt det meste kommercielle software er der nemlig solide volumen-rabatter at hente.

Mange firmaer er i dag bevidste om, at Microsoft-licenser skal holdes i stram snor, men der er mange andre tråde, som it-chefen kan trækkes i, fortæller licens-manden.

"Det er ikke kun styresystemet, du skal forhandle licenser med. Der er masser af rabatter at hente på eksempelvis antivirus, sikkerhedsprodukter, AutoCad og alle mulig andre produkter."

Den lange bane giver pote
Det første trin i jagten på at skære licensantallet ind til benet frigiver licenser til andet brug i firmaet, så man ikke behøver at købe nye, men kan benytte de eksisterende mere effektivt.

Det næste trin er at tilpasse licensantallet.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.