Nordisk krig om svensk overvågning skal for retten

Norske jurister vil have Menneskerettighedsdomstolen til at bedømme den svenske FRA-lov. Samtidig forlader svensk landshøvding sin formandspost i protest mod den omstridte overvågningslov.

Bølgerne om den svenske overvågningslov, der går under navnet FRA-loven (Försvarets radioanstalt), går stadig højt hos Danmarks nordiske broderfolk.

I Norge har en gruppe jurister bebudet, at de vil forsøge at få Den Europæ-iske Menneskerettigheds-domstol i Strasbourg til at vurdere, om loven er i overensstemmelse med Menneskerettigheds-konventionen.

Det er jurister i den norske afdeling af organisationen Den Internationale Juristkommision, som nu vil indstævne Sverige.

Den svenske FRA-lov har skabt røre i Norge, fordi næsten al norsk internet-trafik kommer igennem Sverige.

Høvding går i protest
Mens de norske jurister altså håber på, at Menneskerettighedsdomstolen kan sætte en stopper for overvågningen, har den tidligere svenske forsvarsminister og nuværende landshøvding, Anders Björck, ifølge Svenska Dagbladet selv sagt stop.

Anders Björck har besluttet at forlade sin formandspost i det udvalg, som har opsyn med det svenske forsvars efterretningstjeneste FRA, i protest mod den nye lovgivning, som han ikke kan bakke op om.

"Jeg har tænkt nøje over dette. Lovene og den overvågning, som man nu tænker sig, fremmer hverken integriteten eller effektiviteten. Jeg tror hverken på de løsninger, som er gennemført eller dem, som er skitseret frem til første juli," siger Anders Björck til Svenska Dagbladet.

Den svenske regering har iværksat en ny undersøgelse af loven, som blandt andet skal se på beskyttelsen af borgernes rettigheder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.