Nordisk krig om svensk overvågning skal for retten

Norske jurister vil have Menneskerettighedsdomstolen til at bedømme den svenske FRA-lov. Samtidig forlader svensk landshøvding sin formandspost i protest mod den omstridte overvågningslov.

Bølgerne om den svenske overvågningslov, der går under navnet FRA-loven (Försvarets radioanstalt), går stadig højt hos Danmarks nordiske broderfolk.

I Norge har en gruppe jurister bebudet, at de vil forsøge at få Den Europæ-iske Menneskerettigheds-domstol i Strasbourg til at vurdere, om loven er i overensstemmelse med Menneskerettigheds-konventionen.

Det er jurister i den norske afdeling af organisationen Den Internationale Juristkommision, som nu vil indstævne Sverige.

Den svenske FRA-lov har skabt røre i Norge, fordi næsten al norsk internet-trafik kommer igennem Sverige.

Høvding går i protest
Mens de norske jurister altså håber på, at Menneskerettighedsdomstolen kan sætte en stopper for overvågningen, har den tidligere svenske forsvarsminister og nuværende landshøvding, Anders Björck, ifølge Svenska Dagbladet selv sagt stop.

Anders Björck har besluttet at forlade sin formandspost i det udvalg, som har opsyn med det svenske forsvars efterretningstjeneste FRA, i protest mod den nye lovgivning, som han ikke kan bakke op om.

"Jeg har tænkt nøje over dette. Lovene og den overvågning, som man nu tænker sig, fremmer hverken integriteten eller effektiviteten. Jeg tror hverken på de løsninger, som er gennemført eller dem, som er skitseret frem til første juli," siger Anders Björck til Svenska Dagbladet.

Den svenske regering har iværksat en ny undersøgelse af loven, som blandt andet skal se på beskyttelsen af borgernes rettigheder.
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.