Artikel top billede

Her er de glade vindere af Digitaliseringsprisen 2009 og dommerkomiteen. Fotokilde: Stian L'orange

Her er de bedste offentlige it-projekter

48 offentlige it-projekter har været gennem nåleøjet, og Region Syddanmark er den store vinder i år. Regionen vinder i to ud af tre af Digitaliseringsprisens kategorier.

Et ordentligt skulderklap og prestige i den offentlige sektor. Det har Region Syddanmark fået efter årets uddeling af Digitaliseringsprisen. To af de tre priser, der blev delt ud, gik nemlig til Region Syddanmark for deres projekter i sundhedsvæsenet.

Region Syddanmark fik både Borgerprisen og Samarbejdsprisen, mens IT- og Telestyrelsen fik Virksomhedsprisen. 48 offentlige it-projekter har været indstillet til prisen.

Digitaliseringsprisen sætter hvert år fokus på de bedste offentlige it-projekter og er blevet til som følge af et samarbejde mellem KMD, Rambøll Management og HP i samarbejde med IT- og Telestyrelsen, Den Digitale Taskforce/Finansministeriet, KL og Danske Regioner.

Fint nok bare at blive nomineret

Men blot det at blive nomineret til prisen kan være en cadeau til den offentlige institution.

"Det er vores oplevelse, at både de nominerede og vinderne er rigtigt glade for prisen, da det kan være med til at bringe fokus på deres offentlige it-projekt," siger Morten Hartmann, business manager i Rambøll, der er med til at uddele prisen.

"Der har været en stigende interesse for prisen, hvor vi ser, at flere offentlige virksomheder gerne vil vise omverdenen, hvor langt de er nået med digitaliseringen. Med prisen kan man være med til at sætte fokus på de vigtige tiltag, der skal til for at sætte digitalisering op i et højere gear."

It-milliarder på spil

Hos Den Digitale Taskforce i Finansministeriet lægges der mærke til både vinderne og de nominerede.

"Det er rigtigt godt, at vi har sådanne priser, der kan være med til at anerkende innovation og kreativitet inden for digitalisering. Prisen giver anledning til at se på de resultater, som vinderne og de nominerende har skabt. Jeg håber, at det ikke kun er Den Digitale Taskforce, der gør det, men også andre offentlige institutioner," siger Lars Frelle-Petersen, digitaliseringschef i Finansministeriet.

"En sådan pris er med til at synliggøre dem, der gør det godt. I Den Digitale Taskforce oplever vi, at Region Syddanmark er meget interesserede i digitaliseringen på deres sundhedsområde."

Og anerkendelsen kan måske kaste penge af sig, hvis der er nye projekter på vej, som er lige så gode.

Finansministeriet står bag ABT-fonden, hvor offentlige institutioner kan søge om midler på over tre milliarder kroner til investeringer i arbejdskraftbesparende teknologi.

Region Syddanmark jubler af glæde

I Vejle, hvor administrationen for Region Syddanmark ligger, er medarbejderne rigtig glade.

"Det er utroligt flot det her, og jeg ser det som en stor cadeau til alle de sygehuse, læger og kommuner, der har lagt kræfter i det," siger sundhedsdirektør Jane Kraglund i en pressemeddelelse udsendt af Region Syddanmark.

Peter Simonsen afdelingschef i afdelingen for kommunesamarbejde i Region Syddanmark vil gerne uddybe, hvorfor man netop i Region Syddanmark oplever så stor succes med digitaliseringen.

"Det, vi har gjort, er, at vi har tænkt digitaliseringen ind som en integreret del af vores samarbejdsprojekter," siger Peter Simonsen.

"I stedet for at klistre en elektronisk løsning på senere hen, så har vi haft digitaliseringen med fra start. Der er en lang række elektroniske systemer, der skal spille sammen."

Sundheds-it i fokus

I år har der været rigtigt meget fokus på sundheds-it, og det er ikke nogen tilfældighed.

"Det er klart, at gode digitale løsninger inden for det danske sundhedsvæsen er rigtigt vigtige for den samlede oplevelse af at være borger i Danmark," siger Sine Sunesen, kommende løndirektør i KL og tidligere formand for AC.

Sine Sunesen var en del af den tre-mand store dommerkomite, der udover hende selv bestod af Jane Eis Larsen, direktør i IT-Branchen og Rune Bech, tidligere direktør TV2 Interaktiv.

"Region Syddanmark er nogle af dem, der er længst fremme med hensyn til digitalisering i sundhedsvæsenet. Deres digitale samarbejde med regionens kommuner går op i en højere enhed," siger Sine Sunesen.

Her er vinderprojekterne

Dommerkomiteen har angivet følgende ræsonnement for vinderne:

Borgerprisen til Sygehus Sønderjylland

Vinder af Borgerprisen 2009 er Sygehus Sønderjylland, som har udviklet et telemedicinsk samarbejde mellem speciallæger og sygeplejersker i forbindelse med behandlingen af patienter med kroniske sår. Projektet kaldes "Sår i Syd".

Løsningen har flyttet faggrænser, så sygeplejersker i dag udfører opgaver, som tidligere var lægernes. Sønderjylland er pioner på dette område. Patienter, ofte ældre med lange og komplekse forløb, oplever markant forbedret kvalitet i behandlingen.

Virksomhedsprisen til IT- og Telestyrelsen

IT- og Telestyrelsen vinder Virksomhedsprisen 2009 for at have udviklet 'NemHandel'. NemHandel gør det muligt for små og mellemstore virksomheder at udveksle dokumenter som fx fakturaer.

Konceptet er et vigtigt element i det daglige samspil mellem den offentlige og private sektor. Systemet har allerede udskrevet mere end 70.000 fakturaer, og vækstpotientalet er utroligt stort, fordi der findes så mange private leverandører til det offentlige.

Samarbejdsprisen til Region Syddanmark

Region Syddanmark fik overrakt Samarbejdsprisen 2009 på baggrund af sin indsats med at integrere regionens sygehuses elektroniske patientjournalsystemer med kommunernes omsorgssystemer.

Mere end 30.000 slutbrugere anvender samarbejdet. Regionens projekt giver, eksempelvis i Fredericia Kommune, kvantitative gevinster og øget borgerfokus, når kommune, sygehuse, praktiserende læger, apoteker mv. arbejder sammen. Præcis digital kommunikation afløser i mange tilfælde manuel kontakt og telefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere