Artikel top billede

Linux udkonkurreret på netbooks

Der blev tændt Linux-lys i øjnene, da de første netbooks blev sendt på markedet. Nu var vejen banet for et folkeligt gennembrud til Linux. I dag er vindene vendt, og Microsoft sidder tungt på de små pc'er.

Et af de nyeste og hotteste ord i it-ordbogen er netbook.

En lille og kompakt computer, der egenhændigt har formået at holde pc-salget oven vande.

Der var mange, som jublede, da netbook-pionerer Asus lancerede de første små Eee-maskiner med et open source-styresystem i slutningen af 2007.

Nu var tiden kommet til Linux på hr. og fru Danmarks næste computer.

Men sådan er det langt fra gået.

Det amerikanske analysehus NDP Group har netop regnet sig frem til, at kun én ud af 10 netbooks i USA er udrustet med Linux i salgsøjeblikket.

90 procent af maskinerne er præ-installeret med Microsofts XP-system.

Disse tal adskiller sig ikke væsentligt fra situationen i Europa og Danmark.

"Linux fik aldrig bidt sig fast, og Windows XP er nu standarden på netbooks," siger Anders Elbak, Research Manager i IDC i Danmark.

Han begrunder det beskedne Linux-salg med, at når den almindelige forbruger kan vælge mellem et kendt styresystem fra Microsoft og et ukendte system fra frikode-folket, så falder valget på førstnævnte.

"Netbooks er ikke mere et begreb for 'first movers' eller 'gadget freaks', hvor Linux har en høj stjerne. Maskinerne henvender sig også til alle de øvrige og langt større segmenter, hvor XP foretrækkes," siger Anders Elbak.

Kan ARN dræbe XP

Selv om Microsoft har placeret sig rigtig solidt på markedet for styresystemer til netbooks, skal Redmond-kæmpen ikke tage noget for givet.

Med Linux nærmest udkonkurreret, kommer konkurrencen ra en helt anden kant.

Google kan nemlig blive Microsofts operativsystem-konkurrent.

Hewlett-Packard er eksempelvis gået i gang med at ]teste Googles styresystem, Android, som et muligt alternativ til Windows i en stribe af HP's bærbare computere.

Ifølge visse analytikere vil dette træk gøre det muligt for HP at tilbyde en netbook til lav pris, og optimeret til trådløse netværk, der giver adgang til webbaserede tjenester som Google Docs.

Kommende processorer fra ARM kan ligeledes vise sig som en trussel.

Der er blandt andet tale om, at OLPC-projektets XO-computer skal udstyres med en ARM-processor og -platform i stedet for den x86-platform, der bruges i dag.

ARM-processorer har et langt lavere strømforbrug, end de traditionelle processorer, hvilket gør den til en oplagt kandidat i en netbook.

ARM-processoren er allerede kendt og benyttet i smart phones og andre håndholdte enheder.

Microsoft har dog ikke en fuld udgave af Windows, der kan afvikles på ARN-platformen.

En strømsvag processor til en lavere pris, kan således igen bringe Linux i spil som det styresystem, der skal være på en netbook.

I øjeblikket er den foretrukne kombination dog Windows XP og Intel Atom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere