Artikel top billede

Så er ventetiden overstået. Ubuntu 9.04 kommer i dag.

Årets første version af Ubuntu kommer i dag

Efter seks måneders udviklingsarbejde slippes Ubuntu 9.04, med navnet Jaunty Jackalop, løs. Læs om nyhederne her.

Den største nyhed i Linux-distributionen af sydafrikansk herkomst er, at Ubuntu-familien er blevet udvidet med en efternøler til ARM-arkitekturen.

Udvidelsen har betydet, at styresystemet nu kan anvendes på alt, fra håndholdte enheder til it-afdelingens servere.

ARM-arkitekturen er verdens mest udbredte 32-bit-arkitektur, og den er meget udbredt i forbrugerelektronik som PDA'er, mobiltelefoner og iPods. Den findes også i computer-periferiudstyr som harddiske og routere.

Ikke det store vilde

Jaunty Jackalop er primært en finpudsningsudgave, hvor der er blevet afrundet hjørner.

"Version 9.04 er en incremental-udgave, hvor der ikke er de store, vilde eller nye ting, men en masse forbedringer og justeringer af det eksisterende," fortæller Mads Christian Olesen, der er aktiv i den danske Ubuntu-forening.

Første fintuning vil man opdage, når computeren startes.

Start-up-processen er nemlig blevet hurtigere. Canonical, der står bag distributionen, skriver, at applikationen kan startes på blot 25 sekunder i netbook-versionen.

Det skyldes blandt andet, at Linux-kernen er blevet opgraderet til version 2.6.28, og så er filsystemet ext4 nu supporteret af systemet.

Ext4 filsystemet skulle være væsentlig hurtigere end forgængeren.

Når styresystemet er startet, er en af de synlige ændringer, at Ubuntu Desktop er blevet udrustet med den seneste udgave af skrivebordsmiljøet Gnome.

Gnome 2.26 er blandt andet blevet udvidet med programmet Brasero, der kan brænde digitale medier. Desuden er mulighederne for at benytte flere skærme på samme tid blevet bedre.

Når man åbner kontorpakken, vil man desuden opdage, at den hedder OpenOffice.org 3.0

Cloud-venlig server-version

Den nye server-version af Ubuntu har fået et skub i retning af cloud computing, og den vil blandt andet understøtte Amazon Web Services' cloud computing-tjeneste EC2.

Desuden er 9.04 udstyret med Eucalyptus (the Elastic Utility Computing Architecture for Linking Your Programs To Useful Systems), som er et open source-værktøj, der gør det muligt for virksomheder at skabe EC2-lignende clouds i deres egne datacentre.

Samtidig er programmet dovecot-postfix blevet hevet frem, og det skulle gøre det nemmere at konfigurere Ubuntu Server til eletronisk post.

Ubuntu 9.04 frigives i dag, og den kan hentes på distributionens webside, hvor der ligeledes kan læses mere om versionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere