Artikel top billede

Mobil-browseren Fennec kommer fra Mozilla, der også står bag en anden ræve-browser, Firefox.

Nu kan du prøve Mozillas mobil-browser Fennec

Mozillas mobil-browser Fennec er nu frigivet i en alfa-version. På sigt skal browseren konkurrere med blandt andre Opera Mini. Prøv selv Fennec her.

Der var en gang for ikke så længe siden, hvor internet på mobiltelefoner var lig med de noget skrabede WAP-sider. I dag skal den mobile web-oplevelse ligne den, vi kender fra computeren, så meget som muligt.

Da mobil-skærmene i sagens natur er noget mindre end de traditionelle computerskærme, og da data-forbindelsen ofte er langsommere end på kabel-internettet, er det dog vigtigt, at mobil-browserne kan indlæse internetsiderne hurtigt og fornuftigt.

Det afspejles i mobil-browsere som Safari til iPhone og i norske Operas Mobile, men også i Micosofts arbejde med Internet Explorer Mobile.

Snart kommer også Mozilla med på vognen med den mobile version af Firefox, der netop frigivet i den første egentlige alfa-version og nu kan hentes på den officielle Fennec-side.

"Vi er glade for at kunne annoncere, at Fennec alfa 1 til Windows Mobile 6 kan downloades af udviklere og testere. Dette er en tidlig udvikler-release kun beregnet til test," skriver Fennec-udvikler Brad Lassey på sin blog.

CSS er vejen frem for Fennec

Allerede i februar sendte Fennec-udviklerne, der ledes her fra Danmark, en meget tidlig test-verion på gaden, men det var nok lige tidligt nok, for browseren var stort set ubrugelig.

Den version, der nu er sendt ud, fungerer kun på Windows Mobile-telefoner, men på sigt vil den også fungere på Symbian-telefoner, har Fennec-folkene tidligere annonceret.

Med den nye version kan man få et godt indtryk af, hvordan Fennec-browseren grundlæggende fungerer. Udvikleren Lassey skriver, at Fennec nu er fuldstændig CSS-baseret.

"Det vil gøre det lettere at justere vores brugerinterface til forskellige skærmstørrelser og -opløsninger i fremtiden. Det viser også, hvordan web-teknologier kan bruges til at skabe overbevisende brugerinterfaces."

"Udseendet vil fortsætte med at udvikle sig, efterhånden som vi udvikler produktet, men denne release bør give brugerne en fornemmelse af, hvor vi er på vej hen," skriver han.

Test: Sådan fungerer Fennec

Hvis du selv har en telefon, der køber Windows Mobile version 6, kan du hente og teste Fennec her.

Mozilla-udviklerne har dog også frigivet en version, der kan køre på almindelige computer-platforme; Windows, Mac OS X og Linux.

Computerversionen hakker noget i det og chrashede også flere gange, da undertegnede testede den på en XP-maskine.

Men for det første er der jo tale om en alfa-version, og for det andet er det ikke på en almindelig computer, den egentlige dom skal afsiges - så læg ikke for meget i det.

Nem adgang til kerne-funktioner

Det positive er, at man får mulighed for at afprøve de grundlæggende features i Fennec, og umiddelbart ser det fornuftigt ud.

Når man trækker skærmen til henholdsvis højre eller venstre får man nem adgang til at åbne flere vinduer eller til at bladre frem og tilbage, tilføje bogmærker og gå til browserinstillinger.

Det er en smart måde at skrue tingene sammen på - om det så også fungerer i praksis, må vi vente med at bedømme til beta-versionen frigives på et tidspunkt.

Rent grafisk ser det også pænt ud med en grå topbar og ikoner, der let kan afkodes.

De internetsider, vi besøgte, blev indlæst nogenlunde hurtigt og skaleret helt fornuftigt, men den del skal man nok heller ikke lægge for meget i, når det foregik på en computer. Sikkert er detdog, at netop denne del bliver afgørende i kampen mod de mobile versioner af Opera, Explorer og Safari.

Du kan selv prøve Fennec på din computer her.

Se video om den seneste version af Fennec:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere