Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Ved TechEd sagde Bill Veghte, som er senior vice president for Windows, i sin åbningstale, at virksomheder der i gang med at teste Vista, bør gå over til at teste Windows 7.

Microsoft sætter turbo på pipelinen

Fire af Microsofts store platforme står i kø for at udkomme i nye versioner i slutningen af 2009 eller første i 2010.

Computerworld News Service: Hvis man skal fremhæve én ting som en rigtig nyhed ved sidste uges Microsoft-konference Tech Ed 2009, så er det, at virksomhedens produkt-pipeline er tætpakket med ny software, der alt sammen vil udkomme i de næste syv til 12 måneder.

Det vil tvinge erhvervslivets it-afdelinger på tæerne for at lægge strategier for, hvordan de skal håndtere software-stormløbet.

Windows 7, Windows Server 2008 R2 og Exchange 2010 står alle til at udkomme sidst på året ligesom virksomhedens nye platform ved navn Geneva til overførsel af identitet og autentificering på tværs af sikkerhedsdomæner, det såkaldte identity federation.

I hælene på alt det kommer en anden gigant fra Microsoft, Office 2010, som er planlagt til udgivelse tidligt i 2010, hvor den voldsomt populære SharePoint Server er inkluderet under Office-banneret.

Efter dette tungt slående softwaresortiment, hvor produkterne hver især er i stand til at give it-afdelingen en opgraderingscyklus, der strækker sig langt ud over de 12 måneder, kommer der i første halvdel af 2010 en ny version af SQL Server samt ny hardwareversion af databasen skabt til massiv parallel beregning.

Brugere, der forsøger at holde styr på det hele kan herudover tilføje en håndfuld kodenavngivne projekter, der inkluderer ny Application Server-teknologi til Internet Information Server (kodenavn Dublin); en klient-konsol til Forefront-sikkerhedssoftwaren (kodenavn Stirling); et distribueret cache-system til clustering-teknologi (kodenavn Velocity); og en ny komponent-version af Windows Embedded til at indbygge i udstyr (kodenavn Quebec).

Al denne software bliver tilgængelig sidst i 2009 og i løbet af 2010.

Strategi for balancegang

Programmet for TechEd var tætpakket med sessioner, der handlede om ikke mindre end 10 kodenavngivne fremtidige produkter.

"I it-sektoren foregår der megen planlægning og strategi," siger Karen Hobert, som er ledende analytiker hos Top Dog Consulting.

"Når støvet lægger sig, skal alle nok til at lægge strategier for alt dette og regne ud, hvordan man balancerer mellem omkostninger og driftsfornyelser."

Hobert påpeger, at økonomien tvinger it-cheferne til kollektivt at stoppe op og få pusten og antage en lad-os-vente-og-se-holdning. Hun mener, at it-afdelingerne i disse dage gør mere i strategi og planlægning, fordi det for tiden er sværere at komme sig over en eventuel bommert.

Statistik fra en rapport i februar fra USA's arbejdsministerium underbygger denne tanke. Tekniske konsulent-ansættelser er steget med næsten tre procent i februar 2009 sammenlignet med samme måned i 2008.

Og derudover kommer der andre og tydeligere tegn, der underbygger denne tese, direkte fra Microsoft, som giver klarere planlægningsråd end nogensinde før.

Brutalt ærlige

Ved TechEd sagde Bill Veghte, som er senior vice president for Windows, i sin åbningstale, at virksomheder der i gang med at teste Vista, bør gå over til at teste Windows 7. Dette råd blev også givet til brugere, som endnu ikke er migreret til Exchange 2007. De blev rådet til at springe denne version over og vente på Exchange 2010.

Denne form for rådgivning markerer en ændring fra Microsofts typiske balancegang, hvor brugerne sjældent offentligt opfordres til at opgive en opgraderingsplan på grund af en nært forestående udgivelse af en ny version af et produkt.

"Microsoft er her brutalt ærlige," siger Hobert fra Top Dog Consulting.

Brugere, som har gennemgået bombardementet af nye udgivelser, fremhæver, at der fremover bliver behov for et stærkt fokus.

John Ritter, som er it-administrator på School of Business Administration ved University of Vermont i USA, oplyser, at skolen aktivt er i gang med at teste Windows 7.

"Vi ønsker at udnytte XP Mode til en finans-applikation, som vi har, og som ikke kan køre på Vista," fortæller han og bemærker, at Windows 7 opfylder et akut behov, som skolen har.

Ritter fortæller, at afdelingen har en høj tolerance for at afprøve ny teknologi, men at denne holdning ikke udelukker behovet for strategi.

Der er også planer om at udrulle Windows Server 2008 R2 for at udnytte nye funktioner inden for gruppepolitik, der vil give bedre strømstyring og derfor omkostnings-besparelser. Og han siger, at der bliver kigget på Exchange 2010, fordi brugerne ikke har noget migrerings-alternativ og vil være tvunget til at foretage flere besværlige opgraderinger ved en flytning fra Exchange 2007.

Det samme problem lå også øverst i bunken for en anden it-administrator fra en delstatslig offentlig instans, som bad om at forblive anonym.

"Vi bliver nødt til omhyggeligt at planlægge opgraderingen, fordi vi ikke har budget til at indkøbe en ny maskine, som vi ellers har brug for," fortæller han.

Det er tydeligt med alle de software-udgivelser, der kommer fra Microsoft i løbet af det næste års tid, at der er behov for at tage nogle valg. De tydeligste indikationer på, hvad disse valg handler om, såsom rækkevidden af virksomhedsforlængelser af de såkaldte enterprise agreement- eller EA-kontrakter, kan komme i juli, når Microsoft offentliggør sine årsregnskaber.

Perfekt synergi

Disse volumen-licensaftaler løber i tre år og giver brugere licenser til software, først og fremmest Windows og Office. Og en væsentlig andel af disse kontrakter udløber traditionelt, samtidig med at Microsofts fjerde regnskabskvartal (april til juni) slutter.

Da Windows 7 kommer i salg inden for de næste syv måneder, vil mange volumenlicens-kunder sandsynligvis forny deres EA-kontrakter, hvilket vil give dem ret til det ny klient-styresystem.

Herudover kan de generelt rosende brugeranmeldelser fra TechEd af Windows Server 2008 R2 føre til, at virksomhederne føjer såkaldte core client access-licenser til deres EA-kontrakter. Med disse klientadgangs-rettigheder kan brugerne være tilbøjelige til at kigge på den ny version af Exchange og SharePoint Server 2010.

Resultatet kan enten blive en perfekt synergi for Microsoft, hvor store produktudgivelser er nøjagtigt planlagt til at sammenfalde med en vigtig milepæl i it-køberes opgraderingscyklus, eller det kan ende med, at udgivelserne fra Microsoft falder for døve ører på grund af virksomhedernes kraftigt beskårede budgetter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere