Artikel top billede

Forbrugerråd og Datatilsyn går Facebook efter i sømmene

Nok er nok. Datatilsynet har udbedt sig en række svar fra amerikanske Facebook, og Forbrugerrådet minder om, at Facebook deler dine oplysninger med 400.000 virksomheder.

"Det er et problem, at internettet aldrig glemmer."

Sådan indledte forbrugerjurist Anette Høyrup, da HK, Dansk Metal og Socialdemokraterne inviterede til Facebook-høring. Hun arbejder med beskyttelse af privatlivet i Forbrugerrådet.

"Med forbrugerkasketten på er der nogle negative ting. Forbrugeren skal selv have lov at bestemme over oplysningerne. Det skal ikke være en eller anden virksomhed," siger Anette Høyrup.

Facebook giver falsk tryghed

Hun tilslutter sig dermed, hvad den socialdemokratiske Europa-parlamentariker Christel Schaldemose tidligere gav udtryk for under en høring om Facebook og dets faldgruber.

Derfor gav forbrugerjuristen heller ikke meget for Facebooks egne privacy-indstillinger.

"Den er lidt pseudo-sikkerhed, for den regulerer jo ikke, hvad Facebook kan gøre ved dine data. Det er et koncept, der handler om at dele oplysninger på kryds og tværs med over 400.000 samarbejdspartnere," siger hun.

Hvor ligger dine oplysninger udover Facebook?

"Man skal kunne fortryde," siger Anette Høyrup. Et penibelt område, fordi Facebook måske nok tillader at man lukker sin profil, men dine data kan sagtens allerede være solgt til tredjepart.

"Det kan godt være, at man bliver lukket ned på Facebook, men hvor oplysningerne i øvrigt ligger, lover de ikke noget om," advarer Anette Høyrup om Facebook og slår fast:

"Det er ikke en gavefest. Der er et formål fra virksomhederne bag, og det er at eje oplysningerne om dig," siger Anette Høyrup.

Svar udbedes, Facebook

Helt på linje var Lena Andersen fra Datatilsynet, der fører tilsyn med, at myndigheder og virksomheder overholder persondataloven. Hun fortalte til Facebook-høringen, at tilsynet netop havde sendt Facebook en høringsskrivelse, hvor det forlanger svar på en stribe spørgsmål til Facebooks håndtering af persondata.

Indtil videre er der dog ikke kommet svar fra den amerikanske gigant-side.

"Vi har fået en bekræftelse fra dem, men ikke høringssvaret," siger Lena Andersen.

Blandt spørgsmålene, Datatilsynet har sendt til Facebook er, hvordan man sletter en profil, om søgemaskinernes indeksering er slået til, samt om Facebook overvåger og logger brugernes aktivitet.

"Jeg er ikke i stand til at fortælle, hvad Facebook vil svare. Vi ved fra flere af vores europæiske kolleger, at de plejer gerne at ville snakke med datatilsynet, så vi har en forventning og et håb om, vi hører fra dem," siger Lena Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere