Artikel top billede

Google Wave samler dit online-liv i ét værktøj

Googles dansk-udviklede værktøj, Wave, skal være limen, der binder online-tjenesterne sammmen. Vi kigger nærmere på tjenesten.

Computerworld News Service: Google har frigivet en tidlig udvikler-version af et kollaborations- og kommunikationsværktøj, der samler alt fra e-mail og instant messaging over blogs og wikier til multimediehåndtering og dokumentstyring.

Den ny web-applikation ved navn Wave - der har haft to danske brødre i udviklingsgruppen - kan sammenlignes med en schweizerkniv af online-tjenester til forbrugerne og er muligvis et af de mest risikable og ambitiøse projekter fra Google i årevis.

Wave har været på tegnebordet i omkring to år og har potentialet til at trække folk væk fra populære produkter som Gmail, Google Dokumenter, Google Talk, Picasa, Blogger og Websteder samt fra lignende produkter fra konkurrenter som Yahoo, Microsoft og AOL.

Men der er også risiko for, at Wave flopper, hvis ikke folk forstår, hvad det kan bruges til, eller hvis de ikke kan overtales til at opgive deres e-mail, blogging, instant messaging og andre løsrevne online-tjenester.

Samlet webapplikation

Hvad der end er i kortene for Wave, er det et modigt forsøg fra Google på at give folk en ny samlet web-applikation, der kan opfylde deres behov for kommunikation og indholdsskabelse i stedet for at integrere virksomhedens vifte af separate online-tjenester.

At Wave har en høj stjerne i Googles planer er tydeligt ud fra den store mængde rampelys, applikationen har fået ved virksomhedens udviklerkonference Google I/O i sidste uge.

Åbningstalen torsdags handlede udelukkende om Wave, hvor de to stiftere af projektet og projektlederen gav en lang og detaljeret demonstration af værktøjet.

"Vi satser på, at Wave gør et meget stort indtryk, men meget afhænger af vores evne til at forklare potentialet for brugerne. Det er en del af årsagen til, at vi frigiver den tidligt til udviklerne," oplyser medstifter af Wave-projektet Lars Rasmussen i et interview.

Fordi Wave er et dristigt koncept, som kan være krævende for slutbrugerne at forstå, ønsker Google at få gang i en samtale om produktet, flere måneder før det bliver tilgængeligt for forbrugerne, fortæller han.

Limen, der binder tingene sammen

Ernest Lombardi, som er webudvikler hos Sapphire Technologies, var "helt overvældet" efter at have oplevet præsentationen af Wave.

"Det er simpelt, genialt og vigtigst af alt åbent. Under præsentationen så jeg for mig, at Wave vil få betydning for alt fra forskningsmiljøet over kollaborativ forfattervirksomhed til lovgivningsprocessen på både statslige og føderale niveauer," fortæller Lombardi via e-mail.

Lombardi forestiller sig allerede mange måder, Wave kan være brugbar for nogle af hans kunder, som er interesserede i kollaboration, opbygningen af communities og sociale netværks-agtige grænseflader.

Han mener, at Wave har et stort potentiale til at blive revolutionerende.

"Wave er navngivet meget passende, da det har potentialet til at vaske det væk, som vi nu anser for at være internettet. Det er ikke svært at forestille sig nettet, som vi kender det, blive til et evigt voksende øhav med Wave-baserede øer", siger Lombardi.

Analytiker fra Gartner Ken Dulaney, som også var til I/O, blev også meget imponeret af Wave.

"Dette er et af de bedste produkter, jeg har set i de sidste fem år," siger han.

Det er tydeligt, at Wave udgør en væsentlig evolution for internet-kommunikation særligt for e-mail og instant messaging, og brugere af Gmail vil med tiden migrere til Wave, mener han.

Producenter af konkurrerende web-mail og instant messaging-tjenester vil være nødt til at reagere med deres egne modstykker til Wave, for ellers vil deres brugere også skifte til dette produkt fra Google, mener Dulaney.

Blogs og meget andet

Men Waves tiltrækningskraft strækker sig ud over e-mail og instant messaging, da det også leverer en bred vifte af andre funktioner såsom blogs, wikier, fotohåndtering og kollaborativ dokumentstyring og kan udvides i vid grad af tredjeparter takket være dets åbne arkitektur og API'er, påpeger han.

"Det udgør limen mellem en masse ting, der indtil nu har været separate produkter," forklarer Dulaney. "Det er her, brugerne kommer til at ville være."

Selv efter at have arbejdet på produktet i omkring to år opdager Rasmussen og de andre medlemmer af udviklingsholdet bag Wave stadig nye anvendelsesmuligheder for værktøjet, så han er helt klar over, at slutbrugerne ikke automatisk vil forstå muligheder ved Wave.

Det er igen derfor, at Google besluttede at dele Wave med udviklerne tidligt.

"Det er et godt tidspunkt for udviklerne at begynde at tage API'erne op og bygge fede applikationer og udvidelser, så vores brugere og deres brugere kan få fornøjelse af alle disse ting sammen, når vi lancerer Wave senere i år," forklarer Rasmussen.

Rasmussen og hans bror, Jens, som er den anden medstifter af projektet, har lært, hvor gavnligt det kan være for et Google-produkt at have et entusiastisk miljø af udviklere omkring sig.

Alle kan tilføje

Grundlæggende gør Wave det muligt for folk at skabe et dokument, som adskillige andre sideløbende kan tilføje formateret tekst, multimedier, gadget-applikationer og feeds, på samme måde som folk interagerer på eksempelvis instant messaging. Disse "bølger" af tilføjelser kan rulles tilbage i en oversigt over dokumentets udvikling.

Tiden vil vise, om Wave kommer til at kannibalisere Gmail og andre af Googles populære produkter, men virksomhedens innovationskultur overtrumfer bekymringer af denne slags.

"Der er ingen grund til at holde op med at innovere, bare fordi vi har en vifte af meget populære produkter - tværtimod. Vi bør altid blive ved med at forsøge og blive ved med at lave nye, bedre ting," siger Rasmussen.

Wave er bygget på Google Web Toolkit ved hjælp HTML 5, som er den seneste version af internettets markup-sprog, og har et sæt [http://code.google.com/apis/wave]API'er[/url], der er designede til at lade udviklerne udvide dets funktionalitet og integrere det i andre internet-tjenester. Den underliggende protokol er designet til såkaldt "open federation," hvilket betyder, at der er indbyrdes kompatibilitet mellem forskellige tjenester, og Google planlægger at frigive Wave-koden som open source.

Google forventer at holde Wave i en udvikler-version i mindst nogle måneder endnu. Til at begynde med er det også kun udviklere, der var til Google I/O, der har fået adgang til Wave. Google vil dog senere udvide adgangen til flere udviklere.

Rasmussen advarer, at Wave-koden vil virke noget usleben, så interesserede bør være af den eventyrlystne type, som trives som early adobters og som deltagere i evolutionen af et nyt produkt.

Selvom Wave ikke har en indbygget "venne-funktion," så forventer Google, at udviklerne vil bygge integrationsgrænseflader til sociale netværkssites. Under præsentationen viste Wave-holdet en tidlig version af en integration med Twitter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere