Artikel top billede

Statens it-projekter i vilde budget-overskridelser

Statens løbske it-projekter har siden 2001 kostet de danske skatteydere 862 millioner kroner ekstra. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke tilfreds. Det var hans forgænger heller ikke.

862 millioner kroner. Så meget har statens løbske it-projekter suget ud af de offentlige budgetter siden 2001, viser en ny redegørelse fra Finansministeriet, der har svaret på en række spørgsmål fra Folketingets Finansudvalg.

Tallene viser, at de gennemgåede it-projekter i gennemsnit har haft en budgetoverskridelse på 39 procent og en overskridelse af de oprindelige tidsplaner på hele 74 procent.

Det rejser nu kritik fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

"Det er ikke tilfredsstillende, givet at digitalisering udgør et af de vigtigste værktøjer til at modernisere og udvikle den offentlige sektor," siger han i redegørelsen.

Samme melding fra forgænger

Nøjagtig samme melding lød fra hans forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), i januar, efter Rigrevisionen havde udtrykt hård kritik af styringen af de offentlige it-projekter, og Computerworld havde påvist store problemer med tidsplaner og budgetter i fire store it-projekter.

"Der er meget få af vores centrale tiltag, der ikke har et betydeligt element af it. Derfor er det både et økonomisk og et politisk problem, når vores it-projekter slår fejl," lød det dengang fra Lars Løkke Rasmussen.

I januar viste Computerworlds gennemgang af fire store it-projekter, at den samlede udgift for de fire projekter - den digitale tinglysning, eIndkomst, Skats systemmodernisering og PolSag - var vokset med 603 millioner kroner, siden de første beregninger blev lagt frem.

Det fik fire af de ramte ministerier til blankt at anerkende, at de stod med aben og ansvaret for de mange ekstra skattekroner.

Den nye redegørelse fra Finansministeriet har ligeledes kigget nærmere på de fire projekter, som Computerworld gennemgik i januar, men kigger desuden bredere. Redegørelsen konkluderer, at i alt 15 store offentlige it-projekter er kørt af sporet, når det gælder budget og tids-planer.

Skat 387 millioner kroner over budget

Når det handler om budget-overskridelser, slår Skat alt og alle af banen - både når det gælder kroner og øre og procentuelle overskridelser.

I første fase af reformeringen af Skats it-systemer blev budgettet overskredet med 123 millioner kroner, hvilket betyder, at projektet overskred det oprindelige budget med hele 94 procent.

I anden fase blev budgettet overskredet med 159 millioner kroner eller 41 procent, mens Skat-projektet med eIndkomst løb 105 millioner kroner over det oprindelige budget på 31 millioner kroner. Det svarer til en overskridelse på gigantiske 339 procent.

Når det handler om de oprindelige tidsplaner står det værst til med Undervisningsministeriets projekt for fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen, der oprindeligt var budgetteret til at tage 10 måneder, men endte med at tage 45 måneder.

Det svarer til en overskridelse af tidsplanen på hele 340 procent. Til gengæld har projektet holdt prisen.

Dengang nedsatte Lars Løkke Rasmussen en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan styringen af projekterne kunne blive bedre. Denne arbejdsgruppe skal komme med sit bud inden årets udgang.

Fra Claus Hjort Frederiksen lyder det, at regeringen har taget initiativer, der sigter mod at forbedre styringen af de løbske projekter.

"Regeringen har løbende taget initiativer, der skal sikre, at it-projekter kommer bedre i mål. Eksempelvis blev det fra april 2008 obligatorisk for de statslige myndigheder at anvende en fælles skabelon til udarbejdelse af business cases for it-projekter over 10 millioner kroner.

Dette skal sikre et bedre, mere gennemsigtigt, og mere ensartet beslutningsgrundlag, så eventuelle problemer med projekterne fanges allerede i det indledende analysearbejde," lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i redegørelsen.

Se de behandlede projekter samt Finansministeriets redegørelse

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

De femten projekter, der er løbet løbsk:
- Amanda (Beskæftigelsesministeriet).

- SLS (Finansministeriet).

- Fælles indkøbs- og faktureringssystem for staten (Finansministeriet).

- DeMars (Forsvarsministeriet).

- IT-Cap-reform (Fødevareministeriet).

- Digitalt tinglysningssystem (Justitsministeriet).

- Modernisering af retternes fagsystemer (Justitsministeriet).

- Polsag (Justitsministeriet).

- VIS (Ministeriet for Flygtninge, Integration og Indvandrere).

- Landspatientregister (Sundhedsministeriet).

- Skat, fase 1 (Skatteministeriet).

- Skat, fase 2 (Skatteministeriet).

- eIndkomst (Skatteministeriet).

- Casimo (Transportministeriet).

- Fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen (Undervisningsministeriet).

I alt er projekternes budgetter i gennemsnit blevet overskredet med 39 procent, mens de oprindelige tidsplaner er skredet med hele 74 procent.

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

Læs Rigsrevisionens beretning og ministeriernes svar fra januar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane