Artikel top billede

Statens it-projekter i vilde budget-overskridelser

Statens løbske it-projekter har siden 2001 kostet de danske skatteydere 862 millioner kroner ekstra. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke tilfreds. Det var hans forgænger heller ikke.

862 millioner kroner. Så meget har statens løbske it-projekter suget ud af de offentlige budgetter siden 2001, viser en ny redegørelse fra Finansministeriet, der har svaret på en række spørgsmål fra Folketingets Finansudvalg.

Tallene viser, at de gennemgåede it-projekter i gennemsnit har haft en budgetoverskridelse på 39 procent og en overskridelse af de oprindelige tidsplaner på hele 74 procent.

Det rejser nu kritik fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

"Det er ikke tilfredsstillende, givet at digitalisering udgør et af de vigtigste værktøjer til at modernisere og udvikle den offentlige sektor," siger han i redegørelsen.

Samme melding fra forgænger

Nøjagtig samme melding lød fra hans forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), i januar, efter Rigrevisionen havde udtrykt hård kritik af styringen af de offentlige it-projekter, og Computerworld havde påvist store problemer med tidsplaner og budgetter i fire store it-projekter.

"Der er meget få af vores centrale tiltag, der ikke har et betydeligt element af it. Derfor er det både et økonomisk og et politisk problem, når vores it-projekter slår fejl," lød det dengang fra Lars Løkke Rasmussen.

I januar viste Computerworlds gennemgang af fire store it-projekter, at den samlede udgift for de fire projekter - den digitale tinglysning, eIndkomst, Skats systemmodernisering og PolSag - var vokset med 603 millioner kroner, siden de første beregninger blev lagt frem.

Det fik fire af de ramte ministerier til blankt at anerkende, at de stod med aben og ansvaret for de mange ekstra skattekroner.

Den nye redegørelse fra Finansministeriet har ligeledes kigget nærmere på de fire projekter, som Computerworld gennemgik i januar, men kigger desuden bredere. Redegørelsen konkluderer, at i alt 15 store offentlige it-projekter er kørt af sporet, når det gælder budget og tids-planer.

Skat 387 millioner kroner over budget

Når det handler om budget-overskridelser, slår Skat alt og alle af banen - både når det gælder kroner og øre og procentuelle overskridelser.

I første fase af reformeringen af Skats it-systemer blev budgettet overskredet med 123 millioner kroner, hvilket betyder, at projektet overskred det oprindelige budget med hele 94 procent.

I anden fase blev budgettet overskredet med 159 millioner kroner eller 41 procent, mens Skat-projektet med eIndkomst løb 105 millioner kroner over det oprindelige budget på 31 millioner kroner. Det svarer til en overskridelse på gigantiske 339 procent.

Når det handler om de oprindelige tidsplaner står det værst til med Undervisningsministeriets projekt for fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen, der oprindeligt var budgetteret til at tage 10 måneder, men endte med at tage 45 måneder.

Det svarer til en overskridelse af tidsplanen på hele 340 procent. Til gengæld har projektet holdt prisen.

Dengang nedsatte Lars Løkke Rasmussen en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan styringen af projekterne kunne blive bedre. Denne arbejdsgruppe skal komme med sit bud inden årets udgang.

Fra Claus Hjort Frederiksen lyder det, at regeringen har taget initiativer, der sigter mod at forbedre styringen af de løbske projekter.

"Regeringen har løbende taget initiativer, der skal sikre, at it-projekter kommer bedre i mål. Eksempelvis blev det fra april 2008 obligatorisk for de statslige myndigheder at anvende en fælles skabelon til udarbejdelse af business cases for it-projekter over 10 millioner kroner.

Dette skal sikre et bedre, mere gennemsigtigt, og mere ensartet beslutningsgrundlag, så eventuelle problemer med projekterne fanges allerede i det indledende analysearbejde," lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i redegørelsen.

Se de behandlede projekter samt Finansministeriets redegørelse

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

De femten projekter, der er løbet løbsk:
- Amanda (Beskæftigelsesministeriet).

- SLS (Finansministeriet).

- Fælles indkøbs- og faktureringssystem for staten (Finansministeriet).

- DeMars (Forsvarsministeriet).

- IT-Cap-reform (Fødevareministeriet).

- Digitalt tinglysningssystem (Justitsministeriet).

- Modernisering af retternes fagsystemer (Justitsministeriet).

- Polsag (Justitsministeriet).

- VIS (Ministeriet for Flygtninge, Integration og Indvandrere).

- Landspatientregister (Sundhedsministeriet).

- Skat, fase 1 (Skatteministeriet).

- Skat, fase 2 (Skatteministeriet).

- eIndkomst (Skatteministeriet).

- Casimo (Transportministeriet).

- Fremme af evalueringskulturen i Folkeskolen (Undervisningsministeriet).

I alt er projekternes budgetter i gennemsnit blevet overskredet med 39 procent, mens de oprindelige tidsplaner er skredet med hele 74 procent.

Læs hele redegørelsen fra Finansministeriet.

Læs Rigsrevisionens beretning og ministeriernes svar fra januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere