Artikel top billede

"Alt for få unge kender mulighederne i it-erhvervet. Selvfølgelig skal man vælge uddannelse og karriere med hjertet, men man kan ikke vælge noget, man ikke kender," siger chefkonsulent Mette Lundberg, IT-Branchen. (Foto: /)

It-job rager danske unge en høstblomst

Kun 20 procent af danske unge på vej i uddannelse har godt kendskab til jobmulighederne i it-branchen. Innovationsevne og en bugnende lønpose kunne trække flere til.

Kun hver femte unge, der er på vej i uddannelse, kender til jobmulighederne i it-verdenen. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Capacent har lavet for erhvervsorganisationerne IT-Branchen og Dansk Erhverv.

Mens 20 procent mener, at de har godt eller meget godt kendskab til it-jobmulighederne, svarer 51 procent, at de har dårligt eller meget dårligt kendskab til mulighederne.

"Det er et skidt udgangspunkt. Alt for få unge kender mulighederne i it-erhvervet. Selvfølgelig skal man vælge uddannelse og karriere med hjertet, men man kan ikke vælge noget, man ikke kender," siger chefkonsulent Mette Lundberg, IT-Branchen.

Også kendskab til it-uddannelserne halter blandt de 445 adspurgte unge, der enten netop har valgt uddannelse eller i de kommende år skal vælge uddannelse.

27 procent vurderer, at de har et godt eller meget godt kendskab til uddannelser inden for it-området. Og igen svarer 51 procent, at de har dårligt eller meget dårligt kendskab til området.

"Det er selvfølgelig ikke vores mål, at alle skal vælge en it-uddannelse. Men det må være et mål, at så godt som alle har et basiskendskab til mulighederne - ligesom de ved, at man kan læse jura eller medicin," mener chefkonsulenten.

Hun fortæller, at andre undersøgelser, som sammenligner forskellige uddannelser, viser, at kendskabet til it-uddannelser ligger rigtig dårligt i forhold til andre uddannelser.

Kampagnesite og praktikuge

Mette Lundberg har ansvar for IT-Branchens kampagne for flere unge i it og peger på to eksisterende projekter, som svar på rekrutteringsproblemerne:

"Siden lanceringen lige før jul har vi haft 55.700 unikke besøgende på kampagnesitet choosedifferent.com, og vi får rigtig mange spørgsmål, som viser, at der er stor usikkerhed om, hvad man skal vælge. Hvilke uddannelser fører til hvilke job?" fortæller hun.

På samme site kan unge i de kommende 9. klasser orientere sig om det andet projekt, IT-Branchens fælles praktikuge, som 150 unge sidste år deltog i.

Innovation og høj løn trækker

Capacent har også spurgt de unge, hvad der kunne få dem til at overveje en it-uddannelse og bagefter et job i it-branchen.

Blandt de unge mænd peger flest på valgmuligheden, "at man kan arbejde i et dynamisk og innovativt miljø" (55 procent), mens det "at man får en relativt høj løn" kunne få 41 procent til at overveje en it-karriere.

Blandt de unge kvinder er det en høj løn, der vækker størst interesse (39 procent). Men næsten lige så mange kunne lade sig lokke af, "at man kan arbejde med projekter inden for for eksempel sundhed og miljø" (38 procent).

"Vi vil jo meget gerne have, at også den kvindelige del overvejer it-erhvervet. Men undersøgelsen viser, at vi skal blive bedre til at fortælle, hvad it-projekterne bidrager til ude i samfundet. Det er vigtigt at få forklaret, it også handler om projekter, der nedbringer ventelister i sundhedsvæsenet, og projekter om energistyring, som reducerer CO2-udslippet," mener Mette Lundberg.

Ingen reklamer for høj løn

Selv om mange svarer, at en høj løn også kunne lokke dem til it-branchen, er det indtil videre ikke noget, som foreningen IT-Branchen har tænkt sig at fokusere på i sin markedsføring:

"Jeg tror, det er alment kendt, at it er et relativt vellønnet erhverv. Og når man kigger på hele paletten af, hvad der afgør unge menneskes karrierevalg, så ligger løn normalt lavt. Derfor tror jeg ikke, det er det, vi skal slå på."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere






CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?