Artikel top billede

Illustration: Duncan Walker/Kelvin Wakefield/iStockphoto (Foto: copyright of duncan p walker / Duncan P Walker)

Kinas censur-dæmning breder sig trods modstand

Kina har udskudt sit krav om præinstalleret censur-software på alle computere til det kinesiske marked. Men kun for at give producenterne tid til at føje diktaturet.

Den kinesiske stat har opgivet sit krav, om at alle pc'er på det kinesiske marked fra og med i går skulle sælges med en særlig censur-software præinstalleret. Men det betyder ikke, at kineserne slipper for big brother-softwaren, kaldet "Den Grønne Dæmning", skriver den statskontrollerede avis China Daily:

"Regeringen vil uden tvivl gennemføre direktivet om Den Grønne Dæmning. Det er kun et spørgsmål om tid. (...) Det, der vil ske, er, at visse pc-fabrikanter vil have den inkluderet i deres pc-pakker før andre," udtaler en anonym embedsmand ifølge avisen.

China Daily skriver endvidere, at Kinas egne pc-giganter inklusive Lenovo allerede har meddelt, at de vil installere softwaren, som regeringen har givet dem besked på.

Offentligt pres

Den Grønne Dæmning skal ifølge Kinas regering beskytte unge mod pornografisk indhold på nettet. Men projektet har mødt massiv international kritik, da softwaren let vil kunne bruges til at understøtte den kinesiske stats i forvejen udbredte censur af kritiske røster om eksempelvis Tibet og massakren på Den Himmelske Fredsplads.

Udskydelsen af 1. juli-deadlinen for Den Grønne Dæmning er ellers blevet udlagt som en symbol på offentlighedens stigende indflydelse i den kinesiske diktaturstat. Her har kommunistpartiet normalt gennemtvunget sine beslutninger uden skelen til borgernes holdninger.

"Vi mener, at det er et resultat af mange parters indsats, men vi mener også, at den offentlige opinion spillede en større rolle end andre," siger Edward Yu, der er direktør for det Beijing-baserede analyseselskab Analysys International, til nyhedsbureauet Associated Press.

Google rettede ind

Søgetjenesten Google har tidligere fået kritik for at bukke under for censur-kravene på det kinesiske marked.

Blandt andet dukker sider fra de kinesiske myndigheder op, når brugerne skriver "tibet" eller "human rights".

Øverste mand i Google, Eric Schmidt, fortalte i 2006, at søgetjenesten var nødt til at respektere og følge lovgivningen i hvert enkelt land. Også selvom det indebærer censur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere