Artikel top billede

Kunderne får mulighed for flere valg med Microsofts nye Azure-platform, lyder det fra Bob Muglia til Microsofts årlige partnerkonference.

Microsoft klar til at sælge skyen

Med frigivelsen af Windows Azure lancerer Microsoft en forretningsmodel, som kan blive afgørende for cloud computing. Partnere er begejstrede men også afventende.

NEW ORLEANS - Microsoft benyttede årets partnerkonference, der finder sted i New Orleans frem til torsdag, til at frigive Windows Azure Platform. Azure er softwarekoncernens bud på en værktøjskasse til cloud computing, og den kommer med en forretningsmodel, som kan blive afgørende for udviklingen af et cloud-marked.

Et marked som ifølge analysehuset Gartner kan være endda meget interessant at sætte rammen for. Hos Gartner regner analytikerne med, at cloud-markedet er på 46 milliarder dollars i form af hosting og lejet software. I løbet af få år vil det marked være vokset til 150 milliarder dollars.

"Med Azure platformen giver Microsoft kunderne mulighed for et valg. Skal Microsofts produkter kører på servere i din egen kælder, på en infrastruktur som er hosted hos en partner eller hos Microsoft," fortæller Bob Muglia, der er den øverste chef for Microsofts Server and Tools Business Division.

Mere fokus på forretningen

"Fordelen med at bruge Azure er, at vi ikke behøver at spekulere over infrastruktur, når vi leverer en løsning til kunderne. Vi kan koncentrere os om at løse den forretningsmæssige udfordring, og når løsningen er klar trykker vi blot på en knap, og så kører vi i skyen hos Microsoft."

Sådan siger Gustaf Löfberg, der er partner i Netcompany, som allerede har taget hul på fremtiden ved at anvende hostingapplikationerne Bpos. Han peger også på fordelene i at kunne anvende allerede eksisterende værktøjer på Azure platformen.

Vejen til skyerne

"Vi bevæger os lige nu fra en verden med traditionelle datacentre hos virksomheder og hosting partnere. Første skridt op i skyen er virtualisering og optimering af datacentrene," fortæller Bob Muglia og fortsætter:

"Næste skridt er den private sky, hvor flere maskiner arbejder sammen enten hos kunden selv eller hos en hosting partner. Endelig er der den åbne sky, hvor løsningen hos kunden kommer fra et stik i væggen alt andet er ude i hos andre leverandører," siger han.

Udover styresystemet Windows Azure omfatter platformen databasen Azure SQL og .Net services. I første omgang er Azure platformen gratis for partnere, men i forbindelse med udviklerkonferencen i november er Microsoft klar til at sælge skyen.

Forretningsmodellen

For sammen med frigivelsen af Azure-platformen præsenterede Microsoft en forretningsmodel for Azure der giver kunderne mulighed for at betale efter forbrug, abonnere eller lade Azure indgå i storkundeaftaler.

Afhængig af prisen kan den platform alene i kraft af Microsofts størrelse få betydelig indflydelse på, hvordan markedet for cloud computing former sig. Det mener administrerende direktør Christian Beer fra Dynamicweb.

Dynamicweb leverer webbaseret cms og har ikke umiddelbart noget behov for Azure-platformen men derimod erfaring fra markedet for hostede løsninger. Og selvom priserne endnu ikke er kendt, så ser Christian Beer klart konturene af, at Microsofts model kan forme cloud-markedet.

Løsninger afgørende

Jakob Norup er administrerende direktør i hostingvirksomheden Hostnordic. En virksomhed der kommer i direkte konkurrence med Microsofts åbne sky, men det skræmmer ikke Jakob Norup.

"Selv hvis prissætningen af Azure skulle vise sig at være så lav, at vi får svært ved at konkurrere direkte, så vil vi stadig kunne sælge hosting af hele infrastrukturer. For Azure er en masse fragmenter, som skal sættes sammen. Og i sidste ende er det partnernes evne til at skabe konkurrencedygtige løsninger, der afgør levedygtigheden," siger Jakob Norup.

Partner Gustaf Löfberg fra Netcompany peger på, at en af Azure platformens største muligheder netop ligger i at betale efter behov. Det gør kundernes håndtering af spidsbelastninger af it-systemet nemmere og billigere.

Men alle partnere er dog enige om, at det er tidligt i forløbet med Azure. De mangler stadig at se, platformen i fuld funktion.

Hos Microsoft Danmark arbejder Henrik Westergaard med Azure platformen. Han har store forventninger til, at 200 kunder i løbet af det næste år vil anvende Azure i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere