Artikel top billede

Brugerne foretrækker ganske vist stadig Windows, men Dell håber at vinde markedsandele med Linux til nye smartbooks.

Dell satser på Linux til netbook og smartbook

Dell kigger nærmere på smartbooks og vil opgradere Ubuntu Linux-styresystemet på netbooks til version 9.04.

Computerworld News Service: I et forsøg på at udvide sine Linux-tilbud er Dell gået i gang med at forske i udviklingen af ny netbook-lignende enhed, og virksomheden vil snart begynde at tilbyde Linux OS-opgraderinger, fortælller en repræsentant for firmaet.

Virksomheden er i gang med at undersøge mulighederne for at udvikle en ny Linux-baseret mobilenhed kaldet en smartbook, fortæller Todd Finch, der er senior product marketing manager for Linux-kunder ved OpenSourceWorld-konferencen i San Francisco. Dell vil desuden inden for et par uger opgradere dets Ubuntu Linux OS til netbooks til den nyeste version.

En smartbook er en netbook-lignende enhed, der får sine kræfter fra chip, der er designet af Arm. Enheden understøtter oftest Linux OS og er lavet til dem, der skal være på nettet meget. Dell fortæller ikke, om de regner med at sende en smartbook på markedet.

En smartbook minder langt hen ad vejen om en netbook og deler blandt andet dens minimerede keyboard og lille skærm.

Foreløbig er der ikke nogen af de større pc-leverandører, der har udtrykt interesse i enheden, men flere af de små leverandører vil gerne sælge dem som et alternativ til netbooks, som oftest er bygget op omkring Intels Atom-chip og bliver solgt med Microsofts Windows som styresystem.

En del leverandører som Qualcomm og Freescale udbyder Arm-chip til smartbooks, der kan komme på hylderne i slutningen af året.

Arm-chip bliver Dells chance

En smartbook med Arm-chip har flere fordele i forhold til x86-chip som Atom, for eksempel lavere strømforbrug og længere batterilevetid, fortæller Todd Finch. Chippene er desuden ved at blive mere kraftfulde, hvilket man også kan se ved de stadigt flere applikationer til smartphones, siger han.

"Jeg tror, det vil være naturligt og fornuftigt for os at kigge nærmere på dem i takt med, at de opskalerer deres processorer," siger Todd Finch.

Jay Chou, der er research analyst hos IDC, mener, at Arm-chip - der først og fremmest bruges i smartphones - i letvægts-pc'erne kan komme til at udgøre en indgang til smartphone-området for Dell. Firmaet har selv mange gange antydet, at det er på vej ind på smartphone-markedet, men der er endnu ikke kommet nogen produkter ud af det.

"Selv om netbooks er det store hit lige nu, så er det dumt at ignorere smartbooks," siger Jay Chou.

Der vil komme mere interesse for produktet, der gør det muligt at udvikle lette og billige computer-enheder, og det kan have interesse for pc-producenterne. Prisen er desuden rigtig vigtig for forbrugerne, og en netbook med Linux er billigere end dem med Windows.

Forbrugerne foretrækker stadig Windows

Men smartbooks kan komme til at lide under, at Windows stadig er det dominerende styresystem i netbook-lignende enheder med et stærkt software-økosystem omkring det, mener Jay Chou. Smartbook vil få det svært i starten, og succesen afhænger af software-økosystemet.

Målgruppen vil være den samme som for Linux-baserede netbooks, for de virker på næsten samme måde, siger Todd Finch fra Dell. Ligesom smartbooks bliver Linux-baserede netbooks markedsført til dem, der gerne vil have hurtig adgang til web-baserede applikationer.

"Jo flere (web-baserede, red.) applikationer, der findes, jo bedre er det for Linux," tilføjer han.

Den voksende interesse for Linux skyldes blandt andet Dells succes med Linux til netbooks. Næsten en tredjedel af alle Dells netbooks er præ-installerede med Linux, fortæller han.

Dell er den femte største netbook-leverandør i verden, siger IDC's Jay Chou. Linux-baserede netbooks udgør omkring fem procent af alle netbooks solgt i hele verden i sidste kvartal.

Men de fleste af Dells netbooks bliver solgt med Windows XP, som stadig er forbrugernes foretrukne valg, siger Todd Finch. Windows' popularitet vil ikke ændre sig lige med ét, mener han.

"Der er stadig en stor del af forbrugerne, der foretrækker Windows, selv på netbooks. Folk er vant til Windows' 'look and feel', og de vil ikke bytte selv for den længere batterilevetid, man får med Linux," tilføjer Todd Finch.

Han havde ingen kommentarer til den mulige adaptions-rate for Windows 7, som skal udkomme 22. oktober.

For øjeblikket tilbyder Dell Ubuntu Linux version 8.04 sammen med Mini 10v netbook'en, men det bliver opgraderet til den sidste nye 9.04 version - der går under kodenavnet Jaunty Jackalope - inden for de næste par uger.

Dell vil preloade det web-orienterede Ubuntu Netbook Remix, som er specielt designet til små skærme, på fremtidige netbooks. Dets web-orienterede design giver hurtigt adgang til online-applikationer, og styresystemet har indbygget support til et stort antal drivere.

Virksomheden er desuden i gang med at undersøge Google Chrome til brug i netbooks. Styresystemet er en tynd version af et Linux-baseret operativsystem, der også kan give hurtig adgang til internettet og til online-applikationer.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere