Artikel top billede

Hvem skal tage sig af mainframe-applikationerne?

Næsten tre fjerdedele af de store virksomheder er bekymrede over, hvordan de skal kunne tage sig af deres mainframe-applikationer i fremtiden.

Computerworld News Service: Ifølge en ny undersøgelse er 72 procent af alle finansielle institutioner bekymrede eller meget bekymrede om, hvordan deres mainframe-applikationer vil blive håndteret om nogle år.

Virksomhederne svarer, at den megen opmærksomhed på cloud computing og SaaS betyder, at de ikke vil være i stand til at fastholde ansatte med de nødvendige kompetencer til at vedligeholde legacy-udstyr såsom IBM Mainframe eller AS/400.

Undersøgelsen er således på linje med en lignende rapport bestilt af CA, som viser, at 83 procent af respondenterne i Storbritannien er bekymrede over knapheden på mainframe-kompetencer i arbejdsstyrken.

Phil Jones, der er teknologichef hos systemleverandøren Shoden, som bestilte den aktuelle undersøgelse, mener, at det er et tabuemne i mange organisationer.

"Mange af de folk, der arbejder med mainframes har været ansat i nogle år og er ved at blive ældre. Virksomhederne er nødt til at finde ud af, hvad de vil gøre, når de folk går på pension, og de er nødt til at begynde på planlægningen allerede nu," siger han.

"Det er et problem, som uafværgeligt vil ramme dem - måske ikke i morgen, næste måned eller endda næste år, men problemet kommer," tilføjer han.

"Unge mennesker på vej ind i branchen i dag ser ikke på mainframes som en fremtidssikret teknologi. De ser på cloud computing eller web 2.0 som eftertragtede arbejdsområder. Organisationerne er nødt til at tænke grundigt over, hvem der skal arbejde på deres legacy-udstyr."

Kræver grundig planlægning

Han kommer dog med et par forslag.

"Virksomhederne kan køre en slags 'zig-zag'-ordning, hvor nye it-ansatte arbejder på mainframes, før de går videre for at arbejde med noget andet. Eller virksomhederne kan prøve at lokke tidligere ansatte tilbage, på samme måde som år 2000-problemet betød, at gamle Cobol-programmører pludselig stod i meget høj kurs."

En del af problemet, som mange organisationer står med, er, at de ikke ved, hvad alle deres legacy-applikationer gør, og hvor mange af dem, der er absolut nødvendige.

Jones mener, at virksomhederne bør begynde at kæmme systemerne igennem og finde ud af, hvad der ikke kan undværes. Han indrømmer dog, at mange it-afdelinger er blevet ramt af nedskæringer både i bemandingen og budgettet, hvilket har gjort langtidsplanlægning svært.

Jones mener dog også, at det vil være oplagt for nogle organisationer at flytte op i skyen, men det kræver jo også en del planlægning.

"Man er nødt til at overveje, at hvis man ikke behøvede et datacenter, hvor stor bemanding ville der så være behov for? De tilbageværende ansattes jobfunktioner ville være anderledes, så man ville være nødt til fuldstændigt at omtænke bemandingen."

I undersøgelsen spurgte man 100 ledende it-beslutningstagere i slutbruger-virksomheder i brancher såsom finanssektoren, produktion, detailhandel, distribution, transport og forsyning.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere