Artikel top billede

Asus Eee T91 netbook med touch-drejeskærm.

Windows 7 betyder flere touch-screen pc'er

Flere pc-producenter vil udgive Windows 7-maskiner med touch-screen.

Computerworld News Service: Apple koketterer måske nok i forhold til den mulige udgivelse af en touch-screen tablet pc i år, men Windows pc'erne er allerede et skridt foran.

I løbet af de sidste tre måneder har fem af de ledende pc-producenter enten officielt eller uofficielt bekendtgjort planer om at udgive touch-screen pc'er til Windows 7, der vil indeholde indbyggede multi-touch funktioner såvel som muligheden for touch-applikationer.

De fem virksomheder følger dermed efter verdens to største pc-producenter, som allerede begyndte at sælge touch-pc'er inden Windows 7: Dell, som producerer alt-i-en forbruger pc'en Studio One med touch-screen mulighed, og Hewlett-Packard, som er gået forrest i udviklingen af touch-screen pc'er, siden virksomheden første gang introducerede dets TouchSmart computer i januar 2007.

De nye virksomheder er:
• Lenovo, som tidligere på måneden fortalte sine planer om at udgive en touch-screen version af selskabets nye alt-i-en pc, IdeaCentre C100, når Windows 7 kommer på hylderne. I foråret afslørede en analytiker hos firmaet, at udviklingen af touch-teknologien havde haft "kæmpestor prioritet" for pc-leverandøren.
• Acer. planlægger at udsende tre touch-computere med Windows 7, fortalte det taiwanesiske blad Digitimes i sidste uge.
• Micro-Star International (MSI), en anden taiwanesisk pc-producent, skulle efter sigende planlægge at udsende en touch-netbook med Windows 7, fortæller Digitimes desuden.
• Sony Corp. meddelte i sidste måned, at selskabet planlægger at udgive en touch-baseret Vaio-pc med Windows 7.
• Asustek, som allerede har udgivet en række Linux-pc'er med touch-screen, siges desuden at planlægge udsendelsen af en Windows 7-version af samme modeller, Eee T91 neetbook med dreje-LCD-skærm.

Tilsammen kontrollerer disse pc-leverandører mere end 60 procent af det globale computer-marked.

Derudover fortæller NextWindow, at selskabets optiske touch-screen, som allerede bliver brugt i touch-baserede Dell og HP-pc'er, er ved at finde vej til en lang række pc'er og skærm-producenter til brug i fremtidige alt-i-en pc'er med Windows 7.

"Vi har mellem otte og 10 projekter, som, vi forventer, vil gå i masseproduktion inden for de næste måneder," fortæller administrerende direktør Al Monro. Han afviser dog at fortælle, hvem kunderne er.

NextWindow, der bidrog med 400.000 touch-screen pc'er sidste år og forventer en stigning til 1.000.000 pc'er i år, er en af de største aktører på markedet for optiske touch-skærme. Denne stilling holder selskabet sammen med den taiwanesiske producent Quanta Computer, som efter sigende er i gang med at bygge en touch-screen tablet pc for Apple

Optisk touch er kun en ud af de seks markante typer af touch-screen teknologi, der findes på markedet i dag, fortæller Al Monro. En iPhone bruger for eksempel projekteret, kapacitiv teknologi, mens touch-baserede kasseapparater typisk gør brug af resitiv eller infrarød film.

NextWindow anvender en metode, hvor to sensorer placeres øverst på skærmen, som hver især holder øje med et tyndt lag lys, der bliver udsendt på tværs af skærmens overflade. Sensorerne registrerer når og hvor en finger eller en pen kommer på tværs og blokerer lyset.

På trods af det kommende store udbud af forskellige modeller, er ikke alle optimister på kort sigt. Kun omkring en procent af markedet for bærbare computere, eller 1.400.000 pc'ere,var med touch-screen i 2008, fortæller analysefirmaet IDC Corp. Mens markedet for bærbare computere eksploderer, vil andelen af modeller med touch-screen faktisk falde til 0,6 procent i år og holde sig på 0,7 procent i 2010, forudsiger IDC.

Det påvirker dog ikke NextWindow, hvis kunder alle er i gang med at bygge alt-i-et stationære pc'er eller LCD-skærme og ikke bærbare computere, netbooks eller tabletter, fortæller Al Monro.

NextWindows optiske touch er specielt velegnet til touch-screen i stationær skærm-størrelse; mellem 17 og 24 tommer bred. Af tre grunde, siger Al Monro: Pris, billedets klarhed og fleksibilitet (brugeren kan vælge at bruge fingeren, en hård eller blød pen eller endda en pensel).

Men han indrømmer samtidig, at der stadig er ting, der kan komme i vejen for touch-teknologiens fremtidige succes med Windows 7. Måske vil prisen blive fastsat for højt, siger han og tilføjer, at det desuden er et problem, at der endnu ikke findes mange applikationer med touch-funktion til Windows 7.

Der er behov for "nogle virkelig cool touch-applikationer fra virksomheder som Google, Facebook, Adobe eller Microsoft" til Windows 7. Indtil videre er det meste kommet fra mindre, uafhængige leverandører," siger han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere